Ολοένα και φουντώνει η συζήτηση σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη της επιβολής προστίμου 100 ευρώ σε όσους άνω των 60 ετών δεν υπακούσουν τις εντολές της κυβέρνησης και δεν εμβολιαστούν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου.
Αν και οι απόψεις διίστανται η επιστημονική γνώμη που κατέθεσαν ο Ξενοφών Κοντιάδης Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας και ο συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος αποτελούν καταπέλτη για την κυβέρνηση αφού όπως εκτιμούν θα καταπέσει σε περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Όπως επισημαίνει με ανάρτησή του ο Ξενοφών Κοντιάδης – Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου – με ανάρτησή του στο Facebook, η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα.
Αναλυτικά η ανάρτηση του Καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνική Ασφάλειας
«ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΟΥΣ ΜΗ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΕΝΟΥΣ
Υποστηρίζω επίμονα, από την πρώτη στιγμή που διατέθηκαν τα εμβόλια, ότι πρέπει να υπάρξουν περιορισμοί, κυρώσεις και κίνητρα για να εμβολιαστούν όλοι. Και μάλιστα άσκησα κριτική στην Κυβέρνηση επειδή καθυστέρησε να επιβάλει περιορισμούς και κυρώσεις. Όμως η επιβολή προστίμων σε όσους δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν είναι κατά τη γνώμη μου αντισυνταγματική ως υπέρμετρος και απρόσφορος περιορισμός της αυτονομίας του προσώπου, όσο κι αν οργιζόμαστε από τη στάση τους. Ζητήματα εγείρουν επίσης η ηλικιακή διάκριση και η υποβόσκουσα κοινωνική διάκριση, δηλαδή το γεγονός ότι για κάποιους τα 100 ευρώ είναι πολύτιμα και για άλλους ένα απλό φιλοδώρημα».
Κώστας Μποτόπουλος: «Προβληματικό το μέτρο του προστίμου από συνταγματικής άποψης»
Όσον αφορά την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού επεσήμανε ότι περιορισμός κάποιων προσωπικών ελευθεριών στο πλαίσιο του γενικού συμφέροντος δημόσια υγείας είναι θεμιτός, όχι, όμως και η επιβολή προστίμου.
Παράλληλα επεσήμανε ότι οι πολίτες άνω των 60 ετών θα πρέπει να προστατεύονται και όχι να πληρώνουν.
Κατρούγκαλος: Ακόμα και η πρόσβαση της ΑΑΔΕ σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, είναι αντισυνταγματική
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος με τη σειρά του μιλώντας στην Εφ.Συν ανέφερε πως το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει πάρει σαφή θέση κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε γενικές κατηγορίες του πληθυσμού. Όπως υποστηρίζει πρόκειται για το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης το οποίο κατοχυρώνεται από τα εθνικά Συντάγματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και το δικαίωμα στην παροχή και λήψη υπηρεσιών υγείας, της Συνθήκης του Οβιέδο.
«Στο δικαίωμα αυτό μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί, όπως σε κάθε άλλο δικαίωμα ιδίως για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, χωρίς όμως να αναιρεθεί η ουσία του. Για τον λόγο αυτό είναι συνταγματικά ανεκτός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός ειδικών ομάδων που παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό, όπως οι υγειονομικοί, με τήρηση πάντα της αρχής της αναλογικότητας» επισημαίνει ο Γιώργος Κατρούγκαλος και τονίζει πως το μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των ηλικιωμένων όμως είναι πολλαπλά αντισυνταγματικό.
Επίσης, υπογραμμίζει πως «η πρόσβαση της ΑΑΔΕ που θα επιβάλλει το πρόστιμο, σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα υγείας, χωρίς άδεια της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων παραβιάζει τόσο το άρθρο 9Α του Συντάγματος όσο και το ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.
Μανιτάκης: Συνταγματικό μόνο αν έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς
Ο ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και πρώην υπουργός Εσωτερικών, Αντώνης Μανιτάκης, θεωρεί πως το μέτρο είναι θεμιτό συνταγματικά και η κύρωση δικαιολογημένη, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα ηπιότερα μέσα πειθούς για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.