Αντιδράσεις για την καταδίκη από τον Άρειο Πάγο δημοσιογράφου που αποκάλεσε «νεοναζί» ακροδεξιό γυμνασιάρχη

Αντιδράσεις για την καταδίκη από τον Άρειο Πάγο δημοσιογράφου που αποκάλεσε «νεοναζί» ακροδεξιό γυμνασιάρχη

Έκπληξη και δέος προκαλεί η αμετάκλητη καταδίκη από τον Άρειο Πάγο του δημοσιογράφου Στρατή Μπαλάσκα για το αδίκημα της εξύβρισης, επειδή σε ενυπόγραφο δημοσίευμά του στην τοπική ημερήσια εφημερίδα του νομού Λέσβου «ΕΜΠΡΟΣ», αναφέρθηκε στον εγκαλούντα ως «ο γνωστός δεδηλωμένος νεοναζί γυμνασιάρχης [..], ο θεωρητικός του μορφώματος της Χρυσής Αυγής», επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Η ΠΟΕΣΥ αναφέρει ότι το δημοσίευμα εξεδόθη με αφορμή ανάρτηση του μηνυτή σε προσωπική ιστοσελίδα του, με τίτλο «Το απόλυτο ψεύδος είναι ένα: αυτό του Πολυτεχνείου», αλλά και προηγούμενες αναρτήσεις, με συναφές περιεχόμενο.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, ο Άρειος Πάγος δέχτηκε ότι η φράση «νεοναζί» είναι υβριστική και ότι τελικά ο δημοσιογράφος είχε σκοπό να προσβάλλει την τιμή και την υπόληψη του μηνυτή, παραβλέποντας παντελώς το γεγονός ότι κινήθηκε από δικαιολογημένο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον ενημέρωσης του κοινού, λαμβανομένου, μάλιστα, υπόψη του γεγονότος ότι ο μηνυτής τυγχάνει εν ενεργεία εκπαιδευτικός και τελεί σε άμεση και καθημερινή σχέση με τους ανήλικους μαθητές του σχολείου που διευθύνει.

Και ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί το γεγονός, ότι στην περίπτωση του Στρατή Μπαλάσκα ο Άρειος Πάγος παρέβλεψε την παγία νομολογία του, σύμφωνα με την οποία δεν αποτελεί άδικη πράξη η δημοσίευση ειδήσεων και σχολίων, ακόμα και η άσκηση οξείας κριτικής, εκ μέρους ενός δημοσιογράφου, όταν αυτή αφορά σε πρόσωπα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για το κοινωνικό σύνολο, όπως αναμφίβολα είναι και ο μηνυτής, προσθέτει η ΠΟΕΣΥ.

Τέλος, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών τονίζει ότι συμπαρίσταται στον δημοσιογράφο, καταγγέλλοντας κάθε προσπάθεια φίμωσης του Τύπου από οπουδήποτε και αν προέρχεται. Επίσης, έχει πολλές φορές εκφράσει την αντίθεσή της σε ποινικές και αστικές διώξεις εις βάρος δημοσιογράφων, οι οποίοι, στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων τους, ως εκφραστές της ελευθεροτυπίας, μπορούν αλλά και οφείλουν να ασκούν δριμεία κριτική, ιδιαίτερα σε πρόσωπα που αποτελούν παράγοντες της ζωής της χώρας.

Η υπόθεση του κ. Μπαλάσκα, ωστόσο, παρουσιάζει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς η κριτική που άσκησε εις βάρος του μηνυτή ήρθε σε συνέχεια δικής του ανάρτησης, που αμφισβητούσε την εθνική επέτειο του Πολυτεχνείου, καταλήγει η ανακοίνωση.

Documento Newsletter