Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ περί της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο του ΥΠΠΟΑ περί της προστασίας των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς

Πριν από λίγες ώρες η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής συνεδρίασε με θέμα την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Κύρωση κώδικα νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς».

Οι αντιδράσεις εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συγκεκριμένα της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Σίας Αναγνωστοπούλου, ήταν έντονες καθώς αυτό το τόσο κρίσιμο νομοσχέδιο δόθηκε στους βουλευτές μόλις το βράδυ της Τρίτης με αποτέλεσμα το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι τη συζήτησή του να μην είναι επαρκές και να δημιουργεί μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με τη διαδικασία.

Μόλις στις 9.00 το βράδυ της Τρίτης εισήχθη στη Βουλή ο κώδικας για τη νομοθεσία του Αρχαιολογικού Νόμου που αφορά τις αρχαιότητες και η Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων προγραμματίστηκε άμεσα, μόλις μιάμιση μέρα μετά. Αναρωτιέται εύλογα κανείς πώς είναι δυνατόν ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς να παίρνει τη μορφή του «κατεπείγοντος». Όπως ανέφερε στην εισήγησή της η κ. Αναγνωστοπούλου –λίγο πριν από την αποχώρηση από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας–, «Θα έπρεπε όπως επιτάσσουν το σύνταγμα και το κοινοβουλευτικό ήθος και πάνω από όλα η δημοκρατική διαδικασία να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 10 μέρες για να μην πω ένας μήνας για να μπορέσουμε να διαβάσουμε τον κώδικα. Γιατί πρέπει να δούμε τι καταργείται, τι τροποποιείται, τι ενσωματώνεται».

Πλάτη στους χορηγούς από το υπουργείο Πολιτισμού- Τι αλλάζει στον Αρχαιολογικό Νόμο

Η τομεάρχισσα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ έθιξε επίσης το γεγονός ότι όπως προκύπτει από τη Διαύγεια, ο κώδικας βρισκόταν στα χέρια της υπουργού Πολιτισμού ήδη από τις 24 Μαρτίου 2021. Τι εμπόδισε άραγε την υπουργό μέχρι σήμερα, οκτώ μήνες μετά, να μην προσκομίσει τον κώδικα και να δώσει τον απαιτούμενο χρόνο ώστε να συζητηθεί ενδελεχώς;

Διαβάστε επίσης: 16.000 ευρώ δίνει το ΥΠΠΟ για την αγορά 50 λευκωμάτων για την Επανάσταση του 1821!

Στον νέο κώδικα απαλείφονται διατάξεις του Αρχαιολογικού Νόμου (3028/2002) χωρίς να υπάρχουν στην αιτιολογική έκθεση. Όπως για παράδειγμα το εξαιρετικής σημασίας άρθρο 66 για την «Παράνομη επέμβαση ή εκτέλεση έργου» που προβλέπεται από τον Αρχαιολογικό Νόμο και το άρθρο 17 που αφορά στην προστασία των ενάλιων αρχαιοτήτων. «Ο υφιστάμενος νόμος προβλέπει ότι όποιος διενεργεί χωρίς άδεια ή υπερβαίνοντας μια άδεια πράξη σε μνημείο, σε αρχαιολογικό χώρο, σε ιστορικό τόπο ή σε ζώνες προστασίας γύρω από μνημεία, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 3 χρόνια. Οι παράνομες πράξεις περιγράφονται ξεκάθαρα στις διατάξεις των άρθρων 10, 13, 14, 15, 17 του Ν. 3028. Πιο συγκεκριμένα δε, τα άρθρα 15 και 17 αναφέρονται στις παρανομίες που διαπράττονται στον ενάλιο πλούτο και στους ιστορικούς χώρους”». Το ΥΠΠΌΑ αφαίρεσε από τις ποινικές διατάξεις και τις συνέπειες του νόμου τους παραβάτες όσων παράνομων πράξεων διαπράττονται με τις ενάλιες αρχαιότητες και τους ιστορικούς τόπους, διατυπώνοντας πονηρούτσικα τη διάταξη, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Άντας Ψαρρά στη σημερινή «Εφημερίδα των Συντακτών». H περίπτωση του εφοπλιστή (και χορηγού βεβαίως βεβαίως) Παναγιώτη Λασκαρίδη ο οποίος πέρυσι το καλοκαίρι ανέλκυσε αρχαιότητες από τον θαλάσσιο χώρο των Αντικυθήρων, κατά παράβαση του νόμου, για να τις… σώσει, για κάποιο λόγο μπορεί να έρθει στο μυαλό του αναγνώστη.

Κάτι συμβαίνει στο Πάπιγκο…Η περίπτωση του εφοπλιστή Αντώνη Λαιμού [Ρεπορτάζ]

«Έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι όλο αυτό έγινε με συγκεκριμένη πρόθεση. Όπως και στο άρθρο 71 (“Τα κακουργήματα της κλοπής μνημείων, της υπεξαίρεσης μνημείων, της φθοράς μνημείων, της αποδοχής και διάθεσης μνημείων που αποτελούν προϊόντα εγκλήματος, της παράνομης επέμβασης ή εκτέλεσης έργου σε μνημείο, της παράνομης εξαγωγής πολιτιστικού αγαθού και της παράνομης ανασκαφής ή άλλης έρευνας για την ανεύρεση ή αποκάλυψη αρχαίων υπάγονται στην αρμοδιότητα του τριμελούς εφετείου”) που βλέπουμε με ύπουλο τρόπο και υπόγειο να απαλείφεται ή να μειώνεται το βάρος των ποινικών αδικημάτων που αφορούν στην πολιτιστική κληρονομιά. Όλα αυτά δεν αναφέρονται στην αιτιολογική έκθεση. Πρόκειται για μία πράξη η οποία δεν είναι απλώς παράδειγμα κακής νομοθέτησης αλλά –θα μου επιτρέψετε τη βαριά έκφραση– πρόκειται για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα. Μπορούμε ακόμη και να δικαιώσουμε τον Έλγιν με αυτές τις τροποποιήσεις που γίνονται» ανέφερε στην εισήγησή της η Σία Αναγνωστόπουλου.

Με την αποχώρησή της η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε την άμεση απόσυρση του νομοσχεδίου από τη σημερινή συζήτηση και απαίτησε να δοθεί εύλογος χρόνος για τη μελέτη του αλλά και τη συζήτησή του με το υπουργείο Πολιτισμού.

Ρεπορτάζ: Εθνικό μουσείο σύγχρονης αδιαφάνειας (ΕΜΣΤ-ΟΔΕΜΣΤ)

Documento Newsletter