Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις που καλούνται να προκαταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα κέρδη!

Αντιδράσεις από τις επιχειρήσεις που καλούνται να προκαταβάλουν φόρο για ανύπαρκτα κέρδη!

Μπορεί χθες η κυβέρνηση να ασχολήθηκε με το τι ξανανοίγει και πότε, εάν και εφόσον αλλά και με τα πρόστιμα αν δεν φοράμε μάσκα, αλλά μια σειρά από καυτά οικονομικά θέματα για τις επιχειρήσεις φαίνεται πως δεν την απασχολούν ή ελπίζει πως θα καμφθούν τα αιτήματα των τάξεων που πλήττονται.

Ένα εξ αυτών είναι το γεγονός πως οι επιχειρήσεις για την χρήση του 2020 καλούνται να πληρώσουν προκαταβολή φόρου τη στιγμή που στις περισσότερες περιπτώσεις θα έχουν δραματική μείωση των κερδών ή και ζημιές.

Ως εκ τούτου είναι μη λογικό να πληρώσουν φόρο για ένα κέρδος που δεν θα έχουν και ο συμψηφισμός να γίνει ένα χρόνο μετά.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στον ΑΝΤ1 άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά σημείωσε πως το θέμα δεν συζητείται αυτή τη στιγμή με τους δανειστές.

Ο ίδιος είπε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους ανάλογα και με την πορεία της οικονομίας για να προσθέσει ότι η κυβέρνηση θα λάβει «τις κατάλληλες πολιτικές την κατάλληλη χρονική στιγμή αντιλαμβανόμενη το πρόβλημα της οικονομίας».

Η μείωση της προκαταβολής φόρου είναι ένα από τα μέτρα που έχει ζητήσει από την κυβέρνηση ο επιχειρηματικός και εμπορικός κόσμος δεδομένου ότι η κρίση της πανδημίας χτυπά 8 στις 10 επιχειρήσεις καθώς και την πλειονότητα των επαγγελματιών στην Ελλάδα. Μόνο ένας μικρός αριθμός επιχειρήσεων αναμένεται να γράψουν κέρδη κατά τη φετινή χρήση.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν σκέψεις του οικονομικού επιτελείου για μείωση της προκαταβολής κατά το ήμισυ, δεδομένου ωστόσο του μεγάλου αριθμού των επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα μια τέτοια μείωση θα μπορούσε να στερήσει ακόμα περισσότερο ρευστότητα στο ελληνικό, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη μείωση.

Παράλληλα πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν, ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο σε αυτές τις συνθήκες να προωθηθεί νέα μείωση στην φορολογία των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%, όπως λένε κάποιοι το τελευταίο διάστημα.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών οριστικοποίησε τα κριτήρια για την «επιστρεπτέα προκαταβολή» ύψους 1 δισ. ευρώ που θα μοιραστούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών από αυτές, οι 35.000 επιχειρήσεις δεν απασχολούν εργαζόμενους ενώ πάνω από 50.000 απασχολούν έως 20 εργαζόμενους. Στόχος είναι οι επιχειρήσεις να δουν τα χρήματα της επιστρεπτέας προκαταβολής στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Documento Newsletter