Αντιδρά στην εκλογή Μουφτή και ο Κατσίκης μετά τον Δ. Καμμένο

Αντιδρά στην εκλογή Μουφτή και ο Κατσίκης μετά τον Δ. Καμμένο

Και ο Κώστας Κατσίκης, μετά τoν Δημήτρη Καμμένο, εμφανίσθηκε αντίθετος με την εκλογή Μουφτή. Τί απάντησε για τις θεωρίες συνωμοσίας ο Κώστας Γαβρόγλου και ποια η πρόταση του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο Κώστας Κατσίκης επικαλέστηκε τη νομολογία του ΣτΕ το 2003, σύμφωνα με την οποία η εκλογή Μουφτή από τους μουσουλμάνους πολίτες αντίκειται του τρόπου ορισμού των λοιπών δημοσίων υπαλλήλων και των δικαστικών, οι οποίοι δεν εκλέγονται από τους έλληνες πολίτες. «Η Ελληνική Δικαιοσύνη ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν για μια κατηγορία πολιτών να γίνεται η εκλογή ενός προσώπου από το σύνολο των μουσουλμάνων» είπε χαρακτηριστικά κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την προαιρετική κατάργηση της Σαρία.

Υπενθυμίζεται πως κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού, ο έτερος βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, ασκώντας δριμύτατη κριτική στην τάση των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, είχε τονίσει μεταξύ άλλων: «Και θέλετε εσείς εγώ να ψηφίσω το Μουφτή από τη βάση; Να κάνει τι; Να ψηφίζει ένας από τον Αρκαδία τον αντιπεριφερειάρχη στην Κομοτηνή; Αυτό θέλουμε;».

Διαψεύδει τη… συνωμοσιολογία ο Γαβρόγλου

Ο υπουργός Παιδείας κατέστησε σαφές πως θα υπάρξουν αλλαγές στην οργάνωση της Μουφτείας. Ειδικότερα, προανήγγειλε τη δημιουργία Επιστημονικής Επιτροπής, η οποία θα καταρτίσει προτάσεις που θα αποτυπωθούν στο περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος μέσω του οποίου θα επέλθει η ρύθμιση του ζητήματος.

Αναφορικά με τις θεωρίες που ήθελαν τη ρύθμιση του ζητήματος ως απόρροια της επίσκεψης Ερντογάν, ο Κώστας Γαβρόγλου διερωτήθηκε: «Γιατί δεν μπορούμε σε αυτή την αίθουσα να συζητήσουμε ψύχραιμα θέματα που άπτονται κοινωνικών δικαιωμάτων και δημοκρατίας; Γιατί μόνιμα πρέπει να υπάρχει κάτι πονηρό; Γιατί μόνιμα πρέπει να υπάρχει κάτι που μας είπαν οι άλλοι να κάνουμε;», καλώντας όλες και όλους να δεχτούν πως η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη χώρα που προχωρά με τις δικές της αξίες και με τη δική της πολιτική. «Οτιδήποτε άλλο είναι εκ του πονηρού» συμπέρανε και κατέληξε λέγοντας: «Να μην κάνετε το λάθος που γίνεται από πάρα πολύ κόσμο ότι η οποιαδήποτε χρονική σύμπτωση συνεπάγεται και ότι αιτιακή σχέση».

Η πρόταση Βενιζέλου

Την πρόταση να διαχωριστούν οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του ιεροδίκη από τον Μουφτή διατύπωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος χαρακτήρισε ως σημαντικό βήμα το νομοσχέδιο για την προαιρετική κατάργηση της Σαρία. «Πουθενά δεν επιβάλλεται να συμπίπτουν σε ένα πρόσωπο οι ιδιότητες του θρησκευτικού λειτουργού και του ιεροδίκη. Του Μουφτή και του Καδή. Κάλλιστα μπορούν να διαχωριστούν οι ιδιότητες αυτές. Να είναι άλλα τα προσόντα ανάδειξης του Μουφτή και άλλα τα προσόντα και η διαδικασία διορισμού Καδή» παρέθεσε.

«Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και υπάρχει κατανόηση νομικού και πολιτικού ζητήματος» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν ευθυγραμμίστηκε με τη ρητορική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με την οποία η εκλογή Μουφτή θα επέλθει μετά από απαίτηση του τούρκου Προέδρου κατά την επίσκεψή του. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την πλευρά της Τουρκίας για την εφαρμογή του ιερού μουσουλμανικού νόμου στην Ελλάδα. Δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα που να μετατρέπεται και σε άσκηση πίεσης. Θα ήταν και παράταιρο» ξεκαθάρισε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter