Αντί να απαντά, το Μαξίμου ταυτίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη χώρα

Αντί να απαντά, το Μαξίμου ταυτίζει την κυβέρνηση Μητσοτάκη με τη χώρα

Στη γραμμή του ορμπανισμού που ταυτίζει την κυβέρνηση και την κριτική που της γίνεται από τον διεθνή Τύπο με «κατηγορίες» και επιθέσεις κατά της χώρας επιδόθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κληθείς από το documentonews.gr για να απαντήσει για νέο δημοσίευμα των New York Times για τους 18 απανθρακωμένους πρόσφυγες στο δάσος της Δαδιάς που στριμώχνει τις ελληνικές αρχές, ενώ έφτασε στο σημείο να μας επισημάνει πως «ούτε καν βάζουμε τον οποιονδήποτε περιορισμό στα ερωτήματα» κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών.

Στη γραμμή της στοχοποίησης δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης παραμένει σταθερά το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τη Δευτέρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε αντί απαντήσεων για τις αποκαλύψεις των New York Times για τους 18 απανθρακωμένους πρόσφυγες στη Δαδιά, να κατηγορήσει το documentonews.gr πως «αναπαράγει κατηγορίες κατά της χώρας μας».

Το εν λόγω δημοσίευμα αποδομεί το κυβερνητικό αφήγημα περί ευθύνης των προσφύγων για την πυρκαγιά στον Έβρο, τεκμηριώνοντας πως οι πρόσφυγες επέλεξαν τη συγκεκριμένη διαδρομή για να αποφύγουν πάση θυσία τυχόν επαναπροώθηση προς την Τουρκία, καθώς οι 12 εξ αυτών είχαν στο παρελθόν επαναπροωθηθεί από τις ελληνικές αρχές. Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός από τη Βουλή είχε αναφέρει ότι η πυρκαγιά «μπήκε σε διαδρομές παράνομων μεταναστών», επιρρίπτοντας ευθύνες τόσο κατά των προσφύγων, όσο και κατά των ΜΚΟ, υιοθετώντας τη ρητορική ακροδεξιών κύκλων και των αυτόκλητων σερίφηδων που έδρασαν εκείνη την περίοδο στον Έβρο.

Εμείς, κάνοντας τη δουλειά μας ως οφείλουμε, επισημάναμε το δημοσίευμα στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας την απάντηση της κυβέρνησης σε ένα δημοσίευμα ενός έγκριτου και διεθνούς εμβέλειας μέσου ενημέρωσης, όπως οι New York Times.

Διαβάστε περισσότερα: Έβρος: Δημοσίευμα κόλαφος των NYT – «Ρίσκαραν τη ζωή τους για να αποφύγουν την επαναπροώθηση»

«Οι New York Times έγραψαν κι ένα άλλο δημοσίευμα για τους 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν μέσα στο δάσος της Δαδιάς. Υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι κάηκαν για να μην ξανα-επαναπροωθηθούν από τις ελληνικές Αρχές. Έχει κάποια απάντηση η Κυβέρνηση σε αυτό το δημοσίευμα;» ήταν το σχετικό ερώτημα που υποβάλαμε, και λάβαμε την παρακάτω απάντηση:

«Δεν νομίζω ότι έχει κανείς ποτέ κατηγορήσει την Κυβέρνηση ή τις ελληνικές Αρχές για τον θάνατο των ανθρώπων αυτών. Όσο τραγικό κι ήταν αυτό το γεγονός και όσο κι αν προκάλεσε τη λύπη και τη συντριβή όλων μας – όπως και κάθε απώλεια ανθρώπινης ζωής – δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να κατηγορήσει την ελληνική Πολιτεία. Και ειδικά όταν αποδεδειγμένα σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όποτε αυτό είναι εφικτό και ανθρωπίνως δυνατό, οι ελληνικές Αρχές, οι γυναίκες και οι άνδρες του Λιμενικού, συνολικά των Σωμάτων Ασφαλείας, των Ενόπλων Δυνάμεων, σώζουν ζωές. Πάντοτε αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητα» ανέφερε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταφεύγοντας στη συνέχεια στην επικίνδυνη επωδό της στοχοποίησης, κάθε φορά που το δημοσιογραφικά ερωτήματα στιμώγνουν την κυβέρνηση.

«Από εκεί και πέρα, όμως, αυτό το οποίο λέτε δεν έχει προκύψει ως «κατηγορία». Δυστυχώς, βρέθηκαν με αυτή την τραγική κατάληξη, σε ένα σημείο στο οποίο δεν έπρεπε να είναι, ειδικά σε μία μέρα – αν θυμάμαι καλά τότε – με ακραίο κίνδυνο για πυρκαγιά, σε ένα σημείο στο οποίο δεν έπρεπε να βρίσκεται κανένας, με βάση και τις προειδοποιήσεις που είχαν δοθεί συνολικά και όλες τις διαδικασίες εκκένωσης. Αυτό είναι ένα δεδομένο. Και νομίζω ότι δεν είναι καλό να αναπαράγονται κατηγορίες κατά της χώρας μας, γιατί αυτό είναι κομμάτι μιας κομματικής αντιπαράθεσης, που δεν προκύπτουν από πουθενά και δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο» συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπ΄ροσ.

«Ένα δημοσίευμα των New York Times σας ανέφερα» επισημάναμε στον Π. Μαρινάκη, επιχειρώντας να επαναφέρουμε τη συζήτηση επί του δημοσιεύματος. Μάταια όμως.

«Ναι. Σας απαντώ εγώ, λοιπόν, δεν αναφέρομαι στο New York Times, αναφέρομαι συνολικά, ότι είναι καλό να μην αναπαράγονται κατηγορίες κατά της χώρας μας, οι οποίες δεν βασίζονται σε κανένα στοιχείο. Προφανώς, οι δημοσιογράφοι κάνουν τη δουλειά τους. Αναπαράγουν οτιδήποτε θέλουν να αναπαράξουν. Έχουν, προφανώς, αυτή την ελεύθερη δυνατότητα, κανείς δεν το αμφισβητεί αυτό. Από εκεί και πέρα, όμως – ξαναλέω – ότι είναι δεδομένο: Δηλαδή, δεν έχει κανένας κατηγορήσει τη χώρα μας ή οποιαδήποτε Αρχή για τον θάνατο, τον τραγικό θάνατο των ανθρώπων αυτών» συνέχισε ο εκπρόσωπος του Μεγάρου Μαξίμου, αναγκάζοντάς μας και πάλι να επισημάνουμε τα αυτονόητα.

«Απλώς, να σημειώσω ότι όταν υπάρχει ένα τέτοιο δημοσίευμα, καλό είναι να ερωτάται η Κυβέρνηση. Δεν είναι αναπαραγωγή των κατηγοριών, θέτουμε τα ερωτήματα εμείς εδώ» απαντήσαμε, για να πάρουμε την… απίστευτη απάντηση πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και το Μέγαρο Μαξίμου «μας επιτρέπει» να υποβάλλουμε δημοσιογραφικά ερωτήματα κατά τις ενημερώσεις πολιτικών συντακτών.

«Δεν είπαμε ότι είναι κακό, γι’ αυτό και απαντάμε. Όπως βλέπετε σε όλα τα ερωτήματα έχουμε απαντήσει και πάντοτε απαντάμε. Ούτε καν βάζουμε τον οποιονδήποτε περιορισμό στα ερωτήματα, όπως έχετε διαπιστώσει, νομίζω εδώ και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα» επισήμανε ο Π. Μαρινάκης.

Φαίνεται πως επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη, ακόμα και το αυτονόητο δικαίωμα του δημοσιογράφου να υποβάλλει ερωτήματα κατά τη διαδικασία της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τίθεται στη… διακριτική ευχέρεια του κυβερνητικού εκπροσώπου. Να περιμένουμε επιστροφή στην εποχή Πέτσα;

Documento Newsletter