Ο πατέρας της Εύας Καϊλή, Αλέξανδρος, είχε καταγγελθεί για εμπλοκή στις παράνομες κατατμήσεις έργων από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, χωρίς όμως να του ασκηθεί ποινική δίωξη
Ιδιαίτερες σχέσεις με το σύστημα Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη φέρεται ότι είχε ο Αλέξανδρος Καϊλής, πατέρας της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή. Από το 2010, ύστερα από επώνυμες καταγγελίες του τότε νομαρχιακού συμβούλου και στη συνέχεια ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου, το όνομα του κ. Καϊλή είχε εμπλακεί στη δυσώδη υπόθεση με τα περιβόητα «45άρια» της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Το σκάνδαλο δηλαδή με τις παράνομες κατατμήσεις έργων επί διοίκησης Παναγιώτη Ψωμιάδη στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, προκειμένου να ανατεθούν με απευθείας αναθέσεις σε εργολάβους της περιοχής, ζημιώνοντας το δημόσιο. Ο Αλ. Καϊλής φέρεται σύμφωνα με τις καταγγελίες Τρεμόπουλου ως άνθρωπος του συστήματος Ψωμιάδη και βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2023 με κατηγορούμενο τον Ψωμιάδη και ακόμη πέντε πρόσωπα, ενώ φέρεται να είχε προσπαθήσει να απαλλάξει τους εμπλεκομένους υπαλλήλους στο σκάνδαλο μέσω Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ). Ο Καϊλής φέρεται επίσης να σχετίζεται και με τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη, καθώς το 2014, όταν ο Γεωργιάδης ήταν υπουργός Υγείας, είχε τοποθετήσει τον κ. Καϊλή στο ΔΣ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Επίσης τον Μάιο του 2021 ο Στέργιος Σουγιουλτζόγλου, σύζυγoς της αδερφής της Εύας Καϊλή, προσλήφθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, την οποία εποπτεύει ο κ. Γεωργιάδης.
Η εισαγγελική έρευνα για τα «45άρια» ξεκίνησε το 2008 έπειτα από μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα πρωτοδικών Θεσσαλονίκης του τότε νομαρχιακού συμβούλου στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια ευρωβουλευτή Μιχάλη Τρεμόπουλου. Δύο χρόνια μετά και συγκεκριμένα στα τέλη Απριλίου του 2010 ο κ. Τρεμόπουλος κατέθεσε συμπληρωματικά στοιχεία και ονόματα υπαλλήλων που φέρονται να είχαν εμπλοκή στην υπόθεση. Μεταξύ αυτών και του Αλ. Καϊλή. Την περίοδο εκείνη ο Καϊλής ήταν τμηματάρχης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της τότε Νομαρχίας Θεσσαλονίκης. Αν και παλιότερα ανήκε πολιτικά στην ΕΠΕΝ, στη συνέχεια προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ.
Προσπάθησε να απαλλάξει τους εμπλεκόμενους
Ο Καϊλής φέρεται σύμφωνα με τον κ. Τρεμόπουλο να «κυνήγησε βασικούς μάρτυρες κατηγορίας του συστήματος Ψωμιάδη» ώστε να μην προχωρήσει η υπόθεση. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του τότε μηχανικού των Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης Ιωάννη Σιάνη και μάρτυρα στο σκάνδαλο με τα «45άρια». Κατά τον Τρεμόπουλο ο Καϊλής φέρεται να «ζήτησε από τον εισαγγελέα να διεξαχθούν ανακρίσεις εναντίον του Σιάνη για παραβατική συμπεριφορά, ώστε να εξουδετερώσει τις καταγγελίες». Ο Σιάνης τελικά απαλλάχθηκε με αμετάκλητο βούλευμα.
Ο ίδιος περιγράφει στο Documento τον ρόλο του Αλ. Καϊλή στο σκάνδαλο με τα «45άρια».
«Στις 3 Ιανουαρίου του 2011 με απόφαση Ψωμιάδη ο Καϊλής ορίστηκε τμηματάρχης οδοποιίας, δηλ. διαχειριστής 456 “45αριών” και στις 4 Ιουλίου του 2011 αναβαθμίστηκε σε προϊστάμενο της υπηρεσίας. Στις 19 Δεκεμβρίου του 2013 έλαβε εντολή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να κάνει την ΕΔΕ για τα “45άρια” κατά των εμπλεκομένων υπαλλήλων. Η απαλλακτική ΕΔΕ ήταν εμβαλωματική, προσχηματική και παράνομη τόσο όσο προς τον ορισμό και τη διενέργεια ΕΔΕ με επιλεκτική πρόσκληση μαρτύρων όσο και ως προς το αποτέλεσμα, καθώς εδράστηκε σε παραπλανητικά και ψευδή στοιχεία» σημειώνει στο Documento ο κ. Σιάνης.
Τελικά τον Ιανουάριο του 2019 ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο αδερφός του Διονύσης κι ακόμη έξι πρόσωπα παραπέμφθηκαν σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Οι κατηγορίες που τους καταλογίζονται αφορούν – κατά περίπτωση– τις πράξεις της απιστίας στην υπηρεσία, της ηθικής αυτουργίας στην απιστία και της ψευδούς βεβαίωσης, αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Μέχρι στιγμής η δίκη δεν έχει ξεκινήσει λόγω αλλεπάλληλων αναβολών. Σύμφωνα με τον Σιάνη, «ο Καϊλής είναι ο βασικός μάρτυρας υπεράσπισης στη δίκη».
Να σημειωθεί ότι σε βάρος του Καϊλή ουδέποτε ασκήθηκε ποινική δίωξη. Αντιθέτως, αν και ο Ψωμιάδης «ξηλώθηκε» από την περιφέρεια, ο Καϊλής παρέμεινε στη θέση του αναπληρωτή προϊσταμένου στη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, από όπου και αναμένει τη συνταξιοδότησή του.
Ο διορισμός από τον Αδωνη Γεωργιάδη
Με την οικογένεια Καϊλή φαίνεται όμως ότι διαθέτει εξαιρετικές σχέσεις ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γωργιάδης. Ο τελευταίος άλλωστε είχε τοποθετήσει τον Αλ. Καϊλή στο ΔΣ του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου τον Μάιο του 2014, την περίοδο που ήταν υπουργός Υγείας, όπου και παρέμεινε μέχρι και τον Μάρτιο του 2016.
Επίσης, τον Μάιο του 2021 επιλέχθηκε για τη θέση του γενικού διευθυντή Χρηματοδοτικών Προϊόντων της Αναπτυξιακής Τράπεζας ο Στέργιος Σουγιουλτζόγλου. Πρόκειται για τον σύζυγο της αδερφής της Εύας Καϊλη, ο οποίος σύμφωνα με επιστολή της προέδρου και διευθύνουσας συμβούλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας Αθηνάς Χατζηπέτρου προς το προσωπικό της τράπεζας «διαθέτει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό σπουδών, επαγγελματικής διαδρομής και διεθνούς εμπειρίας».
Η κ. Χατζηπέτρου τοποθετήθηκε στην Αναπτυξιακή Τράπεζα από τον Αδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος παράλληλα την εποπτεύει εκ του θεσμικού του ρόλου. Το Documento είχε αποκαλύψει σε παλιότερα δημοσιεύματα τα «έργα και τις ημέρες» της κ. Χατζηπέτρου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα, όπως τη σωρεία απευθείας αναθέσεων με κρατικό χρήμα.