Ανθρακες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών – Θα εισπράξουν μέσω φόρων εκατ. ευρώ στην καμπούρα των μισθωτών

Αν σε κάτι επικέντρωσε το επικοινωνιακό κυβερνητικό σύστημα ώστε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας σε όσα έγιναν στη ΔΕΘ, ήταν στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1% (0,5% για τις εργοδοτικές εισφορές και 0,5% για τις εργατικές που θα περικοπούν από τον κλάδο υγείας). Με ατάκτως ερριμμένα νούμερα προσπαθούν να πείσουν τους πολίτες και τους επιχειρηματίες ότι δήθεν προσφέρουν ανάσα στην πραγματική οικονομία με τη μείωση του εργοδοτικού κόστους και την έμμεση αύξηση στους μισθωτούς. Δεν διστάζουν να ισχυριστούν ότι έτσι έρχεται μείωση στους μικρομεσαίους που έχουν να αντιμετωπίσουν τη μέγγενη του τεκμαρτού φόρου. Ουδέν ψευδέστερο τούτου. Οι μόνες επιχειρήσεις που κερδίζουν σοβαρά είναι αυτές που έχουν πάνω από 20 μισθωτούς προσωπικό, οι οποίες όμως αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 3% των επαγγελματικών ΑΦΜ της χώρας (περίπου 1 εκατ. δεν απασχολούν προσωπικό σε σύνολο 1,3 εκατ. ΑΦΜ).

Οπως θα καταδείξουμε με τους υπολογισμούς που δεν παίρνουν αμφισβήτηση, πρόκειται μόνο για επικοινωνιακή αρλούμπα που θα δώσει ίσως τη χαριστική βολή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς μέσα από αυτήν τη μείωση του στερούν εμμέσως, κατά πρώτη κυβερνητική εκτίμηση, 420 εκατ. ευρώ ετησίως. Ομως δεν είναι αυτό το κύριο. Στην πράξη «πυροδοτούν» την ανάπτυξη του ΑΕΠ μέσα από τη νέα φορολογική επιβάρυνση στους μισθούς. Υπολογίζεται ότι με αυτήν τη μείωση θα εισέλθουν περισσότερα από 44 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα στα κρατικά ταμεία, αφού η όποια αύξηση προστίθεται στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα. Ολα αυτά πάνω στην καμπούρα των μισθωτών. Ανθρακες λοιπόν ο θησαυρός και θα εξηγήσουμε γιατί.

Αύξηση καθαρού μισθού

Σύμφωνα λοιπόν με τις κυβερνητικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, το 2025 θα μειωθούν 0,5% οι εργατικές εισφορές και 0,5% οι εργοδοτικές εισφορές. Ξεπερνάμε το ζήτημα ότι αυτές οι έμμεσες μηνιαίες αυξήσεις έχουν ήδη εξαϋλωθεί από την αύξηση του κόστους ρεύματος, των τροφίμων και των λοιπών ανελαστικών δαπανών – όποιος γονέας κι αν ρωτηθεί, θα περιγράψει πόσο έχουν αυξηθεί τα σχολικά σε σχέση με πέρυσι. Οπως προκύπτει από την ανάλυση, οι εργαζόμενοι θα «απολαύσουν» μέσα από αυτήν τη μείωση έμμεση αύξηση μισθού, η οποία αναλύεται:

  •  4,3 ευρώ στον κατώτατο των 830 ευρώ
  • 5 ευρώ σε όσους λαμβάνουν 1.000 ευρώ
  • 6,3 ευρώ υπολογίζεται η αύξηση στον μέσο μισθό, που εκτιμάται ότι για το τρέχον έτος βρίσκεται στα 1.258 ευρώ.

 

Παγίδα φορολόγησης

Εδώ βρίσκεται η μόνιμη παγίδα που έχει στήσει ο Κυρ. Μητσοτάκης και ονομάζεται «μη τιμαριθμοποίηση αυξήσεων». Μπορεί να δίνει αυξήσεις και να πανηγυρίζει, αλλά στην πράξη φουσκώνει φορομπηχτικά το ΑΕΠ χωρίς να υπάρχει υγιής παραγωγική ανάπτυξη. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεν δέχεται τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά αγαθά ενώ στηρίζει την αύξηση των μισθών και των συντάξεων ως «λύση» κατά της αισχροκέρδειας. Οταν δίνει αυξήσεις και δεν τιμαριθμοποιεί αντίστοιχα τις κλίμακες απλώς αυξάνει τις αισχρές φορολογικές ροές προς τον κρατικό κορβανά. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ καταγράφεται αύξηση του ΑΕΠ, ΟΟΣΑ και Eurostat μάς κατατάσσουν στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης από άποψη αγοραστικής δύναμης.

Για να καταλάβουμε πώς θα κερδίσει με τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς στην καμπούρα των μισθωτών τουλάχιστον 44 εκατ. ευρώ το 2025, θα αναλύσουμε τον μέσο μηνιαίο μισθό των 1.258 ευρώ. Αν δεν υπήρχε η μείωση, ο συνολικός ετήσιος καθαρός μισθός ανέρχεται σε 13.849 ευρώ. Με βάση τις φορολογικές κλίμακες, για τις πρώτες 10.000 ευρώ η φορολόγηση ανέρχεται στο 9% και για το υπόλοιπα εισόδημα στο 22%. Αυτό σημαίνει ότι ο μισθωτός που λαμβάνει τον μέσο μεικτό μισθό θα πληρώσει συνολικό φόρο 1.746 ευρώ (900 ευρώ για τις 10.000 ευρώ και 846,7 ευρώ για τις υπολειπόμενες 3.849 ευρώ). Η όποια λοιπόν έμμεση μείωση του μεικτού μετακυλίει την έμμεση αυτή αύξηση στο καθαρό φορολογητέο εισόδημα!

Οπως λοιπόν προκύπτει, η μηναία έμμεση αύξηση ανέρχεται για τον μέσο μισθό σε 6,3 ευρώ. Με αναγωγή των 14 μηνών στους 12 προκύπτει ότι η ετήσια έμμεση αυτή αύξηση φτάνει στα 88,2 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το καθαρό φορολογητέο εισόδημα ανέρχεται πλέον σε 13.937 ευρώ, κάτι που σημαίνει καταβολή φόρου 1.766,14 ευρώ (900 ευρώ για τις 10.000 ευρώ και 866,14 ευρώ για τις υπολειπόμενες 3.937 ευρώ). Στην πράξη αυτό μας δίνει ετήσια επιβάρυνση 19,4 ευρώ πάνω στον μέσο μεικτό μισθό. Αν τώρα υπολογίσουμε ότι η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα αφορά 2,3 εκατ. μισθωτούς, τότε εύκολα προκύπτει το αισχρό φορολογικό κέρδος που ανέρχεται στα 44,6 εκατ. ευρώ.

Είπαμε, όταν κλέβεις πολλά από λίγους είσαι είτε ο Κυρ. Μητσοτάκης είτε τράπεζα που λειτουργεί στην ελληνική επικράτεια υπό την ανοχή του Κυρ. Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης

Ομόφωνα αθώος ο Γιάννος Παπαντωνίου για τις μίζες, ενάντια στην εισαγγελική πρόταση

Αυτά είναι τα χαλιά των 18.000 ευρώ που πήρε στο υπουργείο με απευθείας ανάθεση η Κεφαλογιάννη (Photos)

Όλγα Κεφαλογιάννη: Πάρτι απευθείας αναθέσεων για χαλιά, ταπετσαρίες, κουρτίνες και… coffee table

Από… μαλλί και μετάξι! Με δύο χαλιά της Μοιραράκη αξίας 18.000 ευρώ η διακόσμηση του γραφείου της Όλγας Κεφαλογιάννη

Απάνω σε χαλιά, σε ακριβά χαλιά

Σύγχυση Μαρινάκη για τα χαλιά της Κεφαλογιάννη: «Πρέπει να δείχνουμε προσοχή όταν μιλάμε για χρήματα των φορολογούμενων»

Όλγα Κεφαλογιάννη: Προκλητική απάντηση για τα χαλιά των 17.980 ευρώ – «Αναγκαία η άριστη φιλοξενία των επισκεπτών»