Στα δύο έχει σπάσει η γαλάζια παράταξη. Ο διχασμός αποτυπώνεται και στην τελευταία δημοσκόπηση της MRB, καθώς ένα 38% των ψηφοφόρων της ΝΔ «συμφωνεί ή μάλλον συμφωνεί» με τη στάση των Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ενώ διαφωνεί το 49,1%. Κρίσιμο στοιχείο της δημοσκόπησης είναι επίσης ότι σχεδόν έξι στους δέκα πολίτες δεν εμπιστεύονται τους χειρισμούς της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά.
Κάτω από αυτήν τη μεγάλη πίεση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναζητεί πολιτική διέξοδο μετά τη μετωπική σύγκρουση με τον Αντ. Σαμαρά την περασμένη Τετάρτη (23/10) και την απάντηση από κύκλους του Μεσσήνιου πολιτικού για «υποκλίσεις» και επικίνδυνες πολιτικές με τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, καθώς κατά πολλούς θέτουν σε κίνδυνο ακόμη και την κυβερνητική συνοχή. Σε αυτή την πολιτική συνθήκη κι ενώ την Τετάρτη ο πρωθυπουργός άφηνε αιχμές προς τον πρώην πρωθυπουργό για «χαριεντίσματα και συνδιαλλαγές» με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ξάφνου την επομένη (24/10) υλοποιήθηκε το βασικό αίτημα του Αντ. Σαμαρά για άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο της Novartis.
Το Μαξίμου εδώ και καιρό παρακολουθεί ανελλιπώς τις κινήσεις του Αντ. Σαμαρά, ειδικά μετά την κοινή εκδήλωση με τον Κ. Καραμανλή στο Πολεμικό Μουσείο την 1η Ιουλίου, όταν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί αποδόμησαν όλες τις στρατηγικές επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη. Επιπλέον η απουσία των δύο πρώην προέδρων της ΝΔ από το street party στη Ρηγίλλης για τα 50ά γενέθλια της παράταξης προκάλεσε οργή, καθώς κατά πολλούς ταπείνωσε πολιτικά τον πρωθυπουργό. Η απουσία έγινε ακόμη πιο ηχηρή καθώς ήρθε ύστερα από προσωπικά τηλεφωνήματα του Κυρ. Μητσοτάκη προς τους Αντ. Σαμαρά και Κ. Καραμανλή.
Σε αυτό το πλαίσιο το Μαξίμου προσπαθεί να διαχωρίσει τον Κ. Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά, καθώς τον παρουσιάζει πιο θεσμικό, που μιλάει πολιτικά, ενώ για τον Μεσσήνιο πολιτικό υπάρχει η πεποίθηση ότι έχει «προσωπική πικρία», όπως έχει αναφέρει πολλάκις η Ντόρα Μπακογιάννη. Η σταγόνα όμως που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η εμπρηστική ομιλία του Αντ. Σαμαρά σε εκδήλωση στην Κύπρο, όπου μίλησε για «μαγειρέματα» στο κυπριακό και το Αιγαίο. Η παρέμβαση, που έγινε λίγες εβδομάδες πριν από την επικείμενη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν στις 8/11, θεωρήθηκε από το Μαξίμου ότι είχε σκοπό να αποδυναμώσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Η αντεπίθεση του Μαξίμου
Μετά την παρέμβαση του Μεσσήνιου πολιτικού στην Κύπρο είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την «αντεπίθεση» εκ μέρους Μαξίμου, έχοντας λάβει όμως τη στρατηγική επιλογή να εντάξει σε άλλο κάδρο τον Κ. Καραμανλή. Στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να διασπάσει τη συμμαχία τους από την πρώτη κοινή εμφάνιση των δύο πρώην πρωθυπουργών.
Δεν είναι τυχαίο ότι λίγες μέρες μετά την εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του (Σκάι 16/7) είχε διαχωρίσει τον Κ. Καραμανλή από τον Αντ. Σαμαρά λέγοντας ότι «δεν πρέπει να τους βλέπουμε ως δίδυμο». Ουσιαστικά υπαινίχθηκε ότι ο Μεσσήνιος πολιτικός, που είναι και νυν βουλευτής, δεν μπορεί να βγαίνει έξω από τα όρια του συντεταγμένου κόμματος. Ακόμη και στην τελευταία τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή την περασμένη Τετάρτη (23/10) στην οποία άφησε αιχμές προς τον Αντ. Σαμαρά για «χαριεντίσματα» με τον Ν. Παππά, φρόντισε να κλείσει το μάτι στον Κ. Καραμανλή. Συγκεκριμένα, στην τριτολογία του «προστάτεψε» απόλυτα την κυβέρνηση Καραμανλή σε σχέση με τη χρεοκοπία της χώρας και απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη είπε: «Η Ιστορία θα γράψει ότι η χώρα χρεοκόπησε επί των ημερών σας. Το 2009 ψηφίζατε έναν προϋπολογισμό με αύξηση δαπανών και τέσσερις μήνες μετά η χώρα έσκασε στα χέρια σας». Σε ό,τι αφορά τον Αντ. Σαμαρά, στο Μαξίμου παρακολουθούν στενά τις επόμενες ενέργειές του, ειδικά τώρα που ικανοποιήθηκε το βασικό αίτημα για τους προστατευόμενους μάρτυρες στο σκάνδαλο Novartis.
«Δεν υπάρχει πρόβλημα»
Η μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη – Σαμαρά έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης ακόμη και για την ίδια την κυβερνητική συνοχή. Δεν είναι τυχαία η πρόταση του ιστορικού στελέχους Νικήτα Κακλαμάνη να πάρει πρωτοβουλία ο πρωθυπουργός ώστε να επιλυθούν οι «διαπροσωπικές διαφορές», καθώς, όπως είπε στο κανάλι της Βουλής, «δεν θεωρώ ότι υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές».
Διαβάστε επίσης:
WSJ: «Το έθνος κρατάει την ανάσα του» – Αγχος και φόβος πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ
ΣΥΡΙΖΑ: Μετρούν τώρα τους αντιπροσώπους – Κρίσιμη για τους συσχετισμούς η σύνθεση των συνέδρων