Ανοιχτό ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ανοιχτό ενδεχόμενο αποστολής επιπλέον στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στις αποφάσεις που θα ληφθούν έδειξε το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να απαντήσει στο ερώτημα εάν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προτίθεται να αποστείλει επιπλέον στρατιωτικό υλικό και οπλισμό στην Ουκρανία, παρότι όπως έγινε γνωστό, η σχετική απόφαση της Κυριακής αποτελεί «απόφαση της κυβέρνησης».

«Είναι απόφαση της κυβέρνησης. Η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και δεσμεύεται από τις αποφάσεις που παίρνονται σε αυτούς τους οργανισμούς. Χθες λήφθηκαν περαιτέρω αποφάσεις για λήψη περιοριστικών μέτρων» απάντησε το πρωί της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, στα ερωτήματα για την απόφαση Μητσοτάκη να σταλούν όπλα στην Ουκρανία.

Αργότερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε πως η απόφαση ελήφθη από την κυβέρνηση, και μάλιστα χωρίς τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο οποίος μάλιστα ενημερώθηκε για την απόφαση αφού αυτή ελήφθη.

«Η στάση, λοιπόν, αυτή της χώρας μας, όπως και άλλων συμμάχων μας να αποστείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τις αποφάσεις ολόκληρου του δυτικού κόσμου, της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Είναι αναγκαίες παρεμβάσεις υποστήριξης της Ουκρανίας και του ουκρανικού λαού, οι οποίες ελήφθησαν με τον δέοντα τρόπο, ύστερα από την εξουσιοδότηση που έδωσε το ΚΥΣΕΑ στους αρμόδιους Υπουργούς, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός για την αποστολή βοήθειας και που υλοποιήθηκαν στην απόφαση την Κυριακή το πρωί, για την οποία ενημερώθηκαν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του ΚΥΣΕΑ» παραδέχτηκε ο Γιάννης Οικονόμου.

Παράλληλα, και την ώρα που δεν έχουν καν ενημερωθεί οι πολιτικοί αρχηγοί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον αποστολής στρατιωτικού υλικού, έως και μαχητικών και πιλότων. Συγκεκριμένα, από το μεσημέρι της Δευτέρας, μετά και την απόφαση των Βρυξελλών για τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας, βρίσκεται σε εξέλιξη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, όπου αναμένεται να συζητηθεί ακόμα και το ενδεχόμενο να μετασταθμεύσουν μαχητικά και πιλότοι στην Πολωνία προς ενίσχυση της ουκρανικής άμυνας

«Όπως γνωρίζετε, η χώρα μας είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με τους εταίρους και τους συμμάχους της στην αντιμετώπιση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω σε αυτό. Θα περιμένουμε τη συνεδρίαση και, αντίστοιχα, θα τοποθετηθούμε» απάντησε το μεσημέρι της Δευτέρας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, δίχως να επιβεβαιώνει αλλά ούτε και να διαψεύδει.

Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης άφησε για ακόμα μία φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω αποστολής πυρομαχικών στην Ουκρανία, καθώς σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως «προς το παρόν, έχουμε μείνει σε αυτό που παραδόθηκε χθες. Όπως σας είπα, είμαστε σε συνεννόηση με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ και με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Ελλάδα ήταν από τα πρώτα κράτη. Έχουν ακολουθήσει και άλλα σε ολόκληρη την Ε.Ε. και εκτός Ε.Ε., που έχουν στείλει και αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται πως για την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προαναγγείλλει την έκτακτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, ώστε να ενημερώσει τα κόμματα και τους πολίτες για τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

«Όπως είπα, η χώρα οφείλει να είναι καθαρά και ανυποχώρητα απέναντι σε πράξεις που συνιστούν παραβίαση των διεθνών Συνθηκών, του Διεθνούς Δικαίου, απέναντι στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Καθαρά και ανυποχώρητα σημαίνει, όχι απλώς να καταδικάζουμε, σημαίνει να ζητάμε και να στηρίζουμε κυρώσεις, όπως κάνουν οι εταίροι και σύμμαχοί μας. Σημαίνει να υποστηρίζουμε έμπρακτα και ενεργά τον λαό της Ουκρανίας που πλήττεται αυτή τη στιγμή από την εισβολή από την πλευρά της Ρωσίας. Δεν πρέπει να παίρνουμε αποστάσεις, δεν πρέπει να εξισώνουμε τον θύτη με το θύμα, δεν πρέπει να αφήνουμε το οποιοδήποτε υπονοούμενο» ανέφερε τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, σε μία γραμμή επικοινωνίας που αναμένεται να κυριαρχήσει κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης.

Documento Newsletter