Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Σφοδρά πυρά Σαμαρά, «καρφιά» από Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Σφοδρά πυρά Σαμαρά, «καρφιά» από Καραμανλή κατά Μητσοτάκη

«Ομοβροντία» κριτικής προς τον (απόντα) Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε η πολυαναμενόμενη εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Οι πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και Κώστας Καραμανλής έστειλαν με διαφορετικό τρόπο αλλά σε ίδιο μήκος κύματος το δικό τους μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καταλογίζοντάς του την εκλογική καθίζηση στις ευρωεκλογές, τα ταυτοτικά ζητήματα της ΝΔ, τα εθνικά θέματα και τον γάμο ομοφύλων.

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Κεραυνοί Σαμαρά κατά Μητσοτάκη: «Ήμουν και είμαι παρών» – Βολές και από Καραμανλή

«Ήμουν, είμαι και θα είμαι παρών»

Ο Αντώνης Σαμαράς ολοκλήρωσε την ομιλία του με τη φράση ότι «ήμουν, είμαι και θα είμαι παρών», δείχνοντας στο Μαξίμου, ότι θα παίρνει θέση στις πολιτικές εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός κατακεραύνωσε τον νυν πρωθυπουργό λέγοντας ότι είναι άλλο «η διεύρυνση και άλλο η μετάλλαξη. Τι σημαίνει ότι τα προβλήματα δεν έχουν χρόνο; Η πιο μικρή ΝΔ όλων των εποχών. Το δέντρο ούτε μεγαλώνει ούτε ψηλώνει επειδή αποδόθηκε από τις ρίζες της». Μάλιστα, η αναφορά του στη πιο μικρή ΝΔ όλων των εποχών μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς η κριτική που δεχόταν τα προηγούμενα χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς είναι ότι επί πρωθυπουργίας του η γαλάζια παράταξη πήρε χειρότερα ποσοστά στην ιστορία της (2012).

Σε ότι αφορά το εκλογικό αποτέλεσμα είπε ότι πρόκειται περί «λευκής απεργίας», καθώς οι πολίτες «αποδοκίμασαν όλο το πολιτικό σύστημα».

Διαβάστε επίσης: Ανοιχτή σύγκρουση στη ΝΔ: Σαμαράς λάβρος κατά Μητσοτάκη – Κάνει λάθος να επιμένει στο λάθος

Ήταν τόσο ηλεκτρισμένο το κλίμα κατά της «κεντρώας» γραμμής του κυβερνώντος κόμματος, που όταν ο Αντώνης Σαμαράς μίλησε για «άκρατο δικαιωματισμό» και ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση για τη ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, η Ντόρα Μπακογιάννη δέχτηκε γιουχαϊσματα, όταν εμφανίστηκε στις γιγαντοοθόνες.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «είχα πει να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να αποκοπεί από την κοινωνία. Αναρωτιέμαι αν άκουσε ο πρωθυπουργός την ψήφο του ελληνικού λαού. Ο κ. Μητσοτάκης κάνει λάθος αν επιμένει στο λάθος».

Διαβάστε επίσης: Ο Κοτζιάς απαντά στον Σαμαρά: Ο ίδιος υπέγραφε κείμενα που κατονόμαζαν τη γείτονα χώρα νέτα σκέτα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

«Έτσι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα»

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά σφοδρή κριτική προς την κυβέρνηση άσκησε και ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μίλησε για ανήμπορες ηγεσίες που ζουν σε «έναν κόσμο ελιτισμού και αυταρέσκειας» και δεν αντιλαμβάνομαι τα μηνύματα που έστειλαν οι λαοί στις ευρωεκλογές.

Ο πρώην πρωθυπουργός μίλησε για την διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και του αισθήματα αδικίας που αισθάνονται οι ευρωπαϊκοί λαοί, καθώς οι «πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί, φτωχότεροι».

Έμφαση έδωσε ο Κώστας Καραμανλής στο φαινόμενο της τεράστιας αποχής, καθώς όπως είπε στην Ελλάδα 6 στους 10 πολίτες δεν ψήφισαν. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «απέναντι στη νέα ανησυχητική πραγματικότητα θα περιμέναμε ότι οι ηγεσίες έλαβαν το μήνυμα. Ότι άκουσαν την καμπάνα της δυσφορίας. Τίποτα από όλα αυτά δεν συμβαίνει. Τίποτα σοβαρό για το τι πήγε λάθος. Επικρατεί άκρατος δικαιωματισμός και αδιαφανές τραπεζικό σύστημα. Όλα αυτά είναι δείγματα ανησυχητικά. Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν περιφρόνηση για τους πολλούς».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «έτσι όμως όχι δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, με κίνδυνο να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη η οριστική ρήξη είναι δεδομένη. Εάν επιμένεις ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί έχουν άδικο είναι σχεδόν βέβαιο ότι έχεις άδικο και οι πολλοί δίκιο».

Για την Ευρώπη πρόσθεσε ότι «δεν πρωταγωνιστεί στην κατάπαυση του πυρός», με αποτέλεσμα μετά από «80 χρόνια να υπάρχει η απειλή ενός γενικευμένου πολέμου». Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό κράτος, ενώ σημείωσε ότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης του εθνικισμού στα δυτικά Βαλκάνια.

Η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου

«Δεν σχολιάζουμε δηλώσεις ή ομιλίες πρώην πρωθυπουργών», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά στο Πολεμικό Μουσείο για το βιβλίο «Οι απόρρητοι φάκελοι Καραμανλή».

Ποιοι βουλευτές ήταν εκεί

Πέρα από τις ομιλίες των πρώην πρωθυπουργών βροντερό παρών έδωσαν δεκάδες στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, η οποία έστειλαν με αυτόν τον τρόπο μηνύματα προς το Μαξίμου.

Συγκεκριμένα στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ανάμεσα σε άλλους οι εξής Στυλιανίδης, Αθανασίου, Καρασμάνης, Υψηλάντης, Βαρτζόπουλος, Γεωργαντάς, Γιόγιακας, Μαντάς, Βλάχος, Καραμανλή, Αραμπατζή, Χατζηβασιλείου, Κελέτσης, Μπαραλιάκος, Στύλιος, Κατσανιώτης, Χρυσομάλλης, Κατσαφάδος, Οικονόμου, Βόζενμπεργκ, Μπουκώρος, Πατούλης, Καλαφάτης, Σαλμάς, Πλακιωτάκης, Όλγα Κεφαλογιάννη Πέτσας, Πλεύρης, Αβραμόπουλος, Κακλαμάνη, Καραγκούνης, Μεϊμαράκης), ενώ παρίσταται και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος προφανώς εκπροσωπεί το Μαξίμου. Επίσης την εκδήλωση παρακολούθησε και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter