«Ανοιχτή πόρτα» στην Τουρκία ακόμη και χωρίς συμφωνία αφήνει ο Μητσοτάκης

«Ανοιχτή πόρτα» στην Τουρκία ακόμη και χωρίς συμφωνία αφήνει ο Μητσοτάκης

Μίνι συνέντευξη στο CNN παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λίγη ώρα πριν τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με το περιεχόμενό της να περιστρέφεται σε γενικολογίες για το ραντεβού του με τον Τούρκο πρόεδρο, για τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες των προηγούμενων εβδομάδων και μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους τουρίστες που παρακολουθούν τα μεγάλα προβλήματα στη χώρα και, τέλος, μία ερώτηση για τον… δικό του τουρισμό στη Νέα Υόρκη.

Μία τυπική εμφάνιση στο CNN περιελάμβανε το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να στέκεται γενικόλογα στις «διαφορές που έχουμε εδώ και χρόνια, όπως οι θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» και να επιχειρεί να ρίξει τον πήχη των απαιτήσεων του αμερικανικού παράγοντα.

«Δεν είναι εύκολο, αν ήταν θα είχε γίνει εδώ και καιρό. Δεν σημαίνει όπως πως δεν μπορούμε να συνεργαστούμε σε άλλα θέματα, και δεν χρειάζεται να είμαστε επιθετικοί και να σπρώχνουμε τις χώρες μας σε ένοπλη σύγκρουση», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυρ. Μητσοτάκης, βάζοντας στο τραπέζι τη συμφωνία… πως διαφωνούμε «σε ορισμένα θέματα όσον αφορά τα εδαφικά των δύο χωρών», και υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι η συνεργασία σε άλλους τομείς.

«Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε σε κάποια θέματα, όπως τα εδαφικά, ωστόσο μπορούμε να συνεργαστούμε με κάποιους άλλους τομείς, αυτό θα ήθελα να πετύχω στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν» είπε συγκεκριμένα, χαμηλώνοντας τον πήχη των προσδοκιών από τη συνάντηση, και αφήνοντας «ανοιχτή πόρτα» σε ζητήματα που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι, όπως η Πολιτική Προστασία και η Κλιματική Αλλαγή.

«Και οι δύο Θα συνεχίσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μας. Βεβαίως έχουμε μεγάλες διαφορές αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με τον μόνο τρόπο που ξέρουμε, που δεν είναι άλλος από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε λίγο νωρίτερα, βάζοντας στο διεθνές ακροατήριο τις βάσεις της συζήτησης που αναμένεται το απόγευμα της Τετάρτης.

Άλλο οι ντόπιοι, άλλο οι τουρίστες

Με τις εικόνες καταστροφών στη χώρα να έχουν έρθει στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, τόσο με τις πυρκαγιές όσο και με τις πλημμύρες, ο Κυρ. Μητσοτάκης δέχθηκε δύο ερωτήματα για τα όσα έγιναν το τελευταίο διάστημα, με την αγωνία του να επικεντρώνεται στο να μην τσαλακωθεί ο ίδιος και το αφήγημα που πλασάρει η κυβέρνησή του εντός και εκτός συνόρων.

«Από τη μία η οικονομία πάει πάρα πολύ καλά, μετά από δέκα χρόνια στεκόμαστε στα πόδια μας, είχαμε ρεκόρ στον τουρισμό φέτος. Από την άλλη χτυπηθήκαμε από κλιματικές καταστροφές, πυρκαγιές και πλημμύρες, τις μεγαλύτερες στη χώρα» ανέφερε μεταξύ άλλων όταν του επισημάνθηκε πως μετά από τις καταστροφές σε Έβρο, Ρόδο, Θεσσαλία και αλλού «θα έπρεπε να είστε πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της Κλιματικής Κρίσης».

Αυτή η τελευταία αναφορά ήταν και που ώθησε τον Κυρ. Μητσοτάκη να αναφερθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι στις δικές του κυβερνητικές πρωτοβουλίες, απαντώντας πως «να είστε σίγουρος ότι θα φωνάξω πιο δυνατά από όλους ότι πρέπει να ξοδέψουμε πολλά χρήματα ως ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε την Κλιματική Αλλαγή», συμπληρώνοντας ως άλλος… πρόεδρος της Κομισιόν πως την επόμενη δεκαετία θα ξοδέψουμε τρισεκατομμύρια».

Στη συνέχεια όμως, όταν ο δημοσιογράφος του επισήμανε πως η χώρα μας και άλλες νότιες ευρωπαϊκές χώρες βασίζονται στην βαριά βιομηχανία του τουρισμού, ρωτώντας εάν απειλείται αυτή η αγορά, ο Κυρ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε καθησυχαστικός και εξαιρετικά χαλαρός.

«Κατανοώ τον τρόπο σκέψης αλλά δεν συμφωνώ» αποκρίθηκε, υποστηρίζοντας όχι μόνο πως δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά και πως «αυτό που συμβαίνει είναι ότι μεγαλώνουμε τη σεζόν για να έρθουν εδώ και τον Μάρτιο, τον Απρίλιο, τον Οκτώβριο. Ίσως είναι μια ευκαιρία μέσω της Κλιματικής Αλλαγής να προωθήσουμε το να έρθει ο κόσμος από νωρίτερα στη χώρα μας».

Το πιο σοκαριστικό το κράτησε για το τέλος, απευθυνόμενος στον δημοσιογράφο και πάλι με χαλαρή διάθεση, πως «εσείς έχετε έρθει πολλές φορές, γνωρίζεται πως είναι ωραίος προορισμός», συμπληρώνοντας πως «φυσικά συμβαίνουν ακραία καιρικά φαινόμενα και επηρεάζουν τον ντόπιο πληθυσμό, όμως όχι και τους τουρίστες».

Και Μητσοτάκης… τουρίστας

Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η τελευταία ερώτηση που δέχθηκε από τον δημοσιογράφο, ήταν λίγο… περίεργη. «Εσείς απολαμβάνετε γενικώς να έρχεστε στη Νέα Υόρκη; Και συγκεκριμένα, θέλετε να έρθετε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ; Όταν κοιτάτε δηλαδή το ημερολόγιό σας, βλέπετε ότι είναι κάτι ευχάριστο για εσάς;» ερωτήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, σε μία ερώτηση που περισσότερο μοιάζει με δείγμα αβρότητας.

«Βέβαια, είναι εξαιρετική ευκαιρία να βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο και να συζητάμε για διεθνή θέματα. Θα μιλήσουμε πολύ για τη μετανάστευση και άλλα με άλλους ηγέτες» ανέφερε, για να συνεχίσει πως η Νέα Υόρκη είναι… «πάντα μια όμορφη πόλη, μου αρέσει να έρχομαι εδώ».

«Έχουμε βέβαια ένα πυκνό πρόγραμμα. Είναι σημαντικό όλοι οι ηγέτες να συναντιόνται συχνά και να συζητούν θέματα ασφαλείας. Αν θέλουμε να κάνουμε τον ΟΗΕ προσιτό και να έχει άποψη, θα πρέπει όλοι να είναι παρόντες» κατέληξε σε ένα ρεσιτάλ γενικότητας.

Documento Newsletter