Νέα ανοιχτή επιστολή απέστειλε η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (ΕΣΠΕΑΙΤ) προς τους Βουλευτές του νομού, το ΑΔΦ Μεσολογγίου και την ΠΟΜΕΝΣ σχετικά με τα προβλήματα του προσωπικού του Στρατιωτικού Αεροδρομίου Αγρινίου.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της νέα ανοιχτής επιστολής της ΕΣΠΕΑΙΤ:
Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) επανέρχεται σε συνέχεια (δ) σχετικού, στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη που υπηρετούν στο Κλιμάκιο Φύλαξης Αγρινίου. Δυστυχώς μετά την αποστολή της επιστολής μας δεν υπήρχαν ουσιαστικές λύσεις και καμία ανταπόκριση για εξεύρεση από τις Προϊστάμενες στρατιωτικές αρχές του Κλιμακίου.
Μετά λοιπόν από την συνεχιζόμενη δυσαρέσκεια η οποία εκφράζεται από τους συναδέλφους μας κάποιοι εκ των οποίων αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα υγείας επανερχόμαστε προκειμένου να μεταφέρουμε τις αγωνίες, τις ανησυχίες και σε μερικές περιπτώσεις την απελπισία των συναδέλφων.
Αρχικά θυμίζουμε ότι το στρατιωτικό Α/Δ του Αγρινίου, από τον Ιούλιο 2015, σταμάτησε να λειτουργεί ως ενεργό Αεροδρόμιο. Καθορίστηκε ο νέος τρόπος λειτουργίας του, με σχετική διαταγή, σύμφωνα με την οποία προβλέπεται η στελέχωση συγκεκριμένων θέσεων φρούρησης, σε καθεστώς 24ωρών βαρδιών. Με την παρέλευση όμως πέντε (5) ετών διαπιστώνεται από τους συναδέλφους ότι δημιουργούνται προβλήματα που δυσκολεύουν όχι μόνο την υπερεσιακή τους εργασία αλλά και τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα:
α. Κατά την διάρκεια δικαιολογημένης απουσίας του προσωπικού (Κανονικές Άδειες, Φ.Π, Αναρρωτικές Άδειες κ.α) ανακύπτουν θέματα αναπλήρωσης με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται υπέρμετρα τα υπόλοιπα στελέχη με επιπλέον 24ώρες βάρδιες. Σημειώνεται ότι η χορήγηση της κανονικής άδειας, σύμφωνα με (α) σχετικό, είναι υποχρεωτική και πρέπει να χορηγείται με ανάλογο τρόπο ώστε να εφαρμόζεται η οδηγία για τον χρόνο απασχόλησης του προσωπικού των Μονάδων – Υπηρεσιών, (γ) σχετικό. Άλλωστε για ανάλογη περίπτωση συγκεκριμένης ειδικότητας στην Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.), που απασχολείται αποκλειστικά και μόνο στην Άμυνα – Φρούρηση (ΟΦΣ), εφαρμόζεται, σύμφωνα με (β) σχετικό, η αντικατάσταση του στελέχους με στρατεύσιμους ώστε να μην υπάρχει η προαναφερθείσα επιβάρυνση στο λοιπό προσωπικό.
β. Παραμένουν ορισμένα προβλήματα, όπως αυτά αναλύονται στην παραγράφου 4 στο (δ) σχετικό, και αφορούν την έλλειψη αφενός διαταγών προς ενημέρωση των στελεχών και αφετέρου την μη εγκατάσταση ηλεκτρονικού υπηρεσιακού δικτύου ( MIS ).
Οι εν λόγω ελλείψεις καθιστούν δυσχερή τόσο την ενημέρωση του προσωπικού όσο και την πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές (ηλεκτρονική υποβολή ιατροφαρμακευτικών δαπανών, ανάλυση μορίων κλπ.). Τονίζεται ότι πλέον για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων η υποβολή ιατροφαρμακευτικών δαπανών προς αποζημίωση πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω του Συστήματος ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (ΣΗΣ) και απαιτείται ή ύπαρξη δικτύου για την εφαρμογή της.
γ. Έχουν υπάρξει θετικά κρούσματα (COVID-19) σε στελέχη από την πανδημία και σύμφωνα με το σχετικό πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ τα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με κρούσμα παρέμειναν σε καραντίνα 7-14 ημερών ανάλογα με το αποτέλεσμα του τεστ. Συνεπώς δημιουργήθηκε πρόβλημα στην κάλυψη των υπηρεσιών με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί υπέρμετρα το προσωπικό που απέμεινε ενεργό.
δ. Ενώ εδώ και χρόνια το νερό του Κλιμακίου δεν είναι πόσιμο και χορηγούνται εμφιαλωμένα μπουκάλια στο προσωπικό που εκτελεί τις καθημερινές υπηρεσίες, τους τελευταίους μήνες παρατηρείται καθυστέρηση χορήγησης των εν λόγω εμφιαλωμένων νερών, με αποτέλεσμα τα στελέχη να επιβαρύνονται την αγορά τους.
ε. Η λειτουργία του Κλιμακίου με αποκλειστική αρμοδιότητα την φύλαξη των χώρων – υλικών και η υποστήριξη του από άλλες Μονάδες (παλαιότερα το Α/Απ Ακτίου και τώρα η 116ΠΜ) που εδρεύουν πολύ μακριά, σε αποστάσεις άνω των 100 km, έχουν ως αποτέλεσμα την παραμέληση των εγκαταστάσεων του και την πρόκληση σημαντικών βλαβών στις υποδομές που χρησιμοποιούν τα όργανα υπηρεσίες. Παράλληλα δεν υφίσταται προσωπικό, υλικά και μέσα για να πραγματοποιείται η προβλεπόμενη αποψίλωση των χώρων, ώστε να αποφευχθούν κίνδυνοι πυρκαγιάς και εξάπλωσης αυτής. Τίθενται λοιπόν από τους συναδέλφους σημαντικά θέματα ασφάλειας για την σωματική ακεραιότητα τους.
στ. Η σίτιση των οργάνων υπηρεσίας, όλα αυτά τα χρόνια, πραγματοποιείται από το στρατιωτικό Α/Δ Ακτίου με υπηρεσιακό όχημα με αποτέλεσμα αρκετές φορές, λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης (100Km) και του παλαιού οδικού δικτύου, να μη είναι σε καλή κατάσταση όταν παραδίνεται.
Επιπρόσθετα σας γνωρίζουμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης έχει γίνει αποδέκτης παραπόνων, σύμφωνα με τα οποία υψηλόβαθμα στελέχη έχουν εκφράσει προβληματισμό και δυσαρέσκεια για την ενασχόληση συναδέλφων με την Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. και γενικότερα την θεσμική εκπροσώπηση των εν’ ενεργεία στρατιωτικών. Μεταφέρουμε τα παράπονα αυτά, τα οποία ωστόσο δεν είμαστε προφανώς σε θέση να διασταυρώσουμε ή να επιβεβαιώσουμε, προκειμένου να είναι σε γνώση της Ομοσπονδίας τα προβλήματα που εμφανίζονται ακόμη και σήμερα στην καθιέρωση και αποδοχή της θεσμικής εκπροσώπησης.
Σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο της θεσμικής εκπροσώπησης των εν’ ενεργεία στρατιωτικών τα Πρωτοβάθμια Σωματεία απευθύνονται για την επίλυση των τυχόν προβλημάτων τους, τοπικού ή ευρύτερου ενδιαφέροντος, στους Ανώτερους Διοικητές Φρουράς. Η Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ. με το (δ) σχετικό ενημέρωσε εδώ και ένα (1) χρόνο τον αρμόδιο ΑΔΦ Αιτωλοακαρνανίας, κοινοποιώντας το σχετικό έγγραφο στον Διοικητή της 116ΠΜ, καταθέτοντας αίτημα για συνάντηση και συζήτηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί του Κλιμακίου, χωρίς ωστόσο να έχουμε μέχρι σήμερα καμία έγγραφη απάντηση και καμία ειδοποίηση για να πραγματοποιηθεί επίσημη συνάντηση. Ως εκ’ τούτο και δεδομένο ότι η Ένωση μπορεί να απευθύνεται μόνο στον αρμόδιο ΑΔΦ και όχι στον Διοικητή της Μονάδας (116ΠΜ – Ν. Αχαΐας) υπαγωγής του Κλιμακίου, κρίνεται απαραίτητη η προώθηση των προαναφερθέντων διά μέσω της Ομοσπονδίας.
Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όλα τα ανωτέρω η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) καλεί:
α. Την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ.) για την άμεση ανάδειξη των προβλημάτων στην Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του ΥΠΕΘΑ και την κατάθεση πρότασης για επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας του Κλιμακίου ώστε να μην υφίστανται τόσα σοβαρά θέματα μέριμνας προσωπικού.
β. Τους Βουλευτές που κοινοποιείται το παρόν να αναλάβουν σχετικές πρωτοβουλίες με γνώμονα την βελτίωση της εργασιακής καθημερινότητας των συναδέλφων και της ισότιμης αντιμετώπισής τους από την Υπηρεσία.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ.
Ο Πρόεδρος
Χονδρογιάννης Βασίλειος»