Ανοιχτά της Σκιάθου είδαν το κουφάρι του υποβρυχίου Κατσώνης

Ανοιχτά της Σκιάθου είδαν το κουφάρι του υποβρυχίου Κατσώνης

«Επιβεβαιώθηκε με οπτικά μέσα η ακριβής θέση του ιστορικού ναυαγίου του υποβρυχίου ΚΑΤΣΩΝΗΣ σε απόσταση 6 ναυτικών μιλίων, βορειοδυτικά της Σκιάθου και σε βάθος 253 μέτρα» όπως ανακοινώθηκε από την Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού.

Το ναυάγιο είχε εντοπισθεί από το υδρογραφικό-ωκεανογραφικό πλοίο ΝΑΥΤΙΛΟΣ της Υδρογραφικής υπηρεσίας την 29η Ιανουαρίου 2018 με τη χρήση ηχοβολιστικών πολλαπλής δέσμης και πλευρικής σάρωσης (multibeam sonar, sidescan sonar).

Η ταυτοποίηση του έγινε από το ίδιο πλοίο, στο διάστημα από 4 έως 6/5/2018, με χρήση υποβρύχιων ρομποτικών καμερών (ROVs) από το καταδυτικό συνεργείο του Κ. Θωκταρίδη.

Στην επιχείρηση αναγνώρισης συμμετείχε και η εταιρία κινηματογραφήσεων FAOS tv με κατάλληλο εξοπλισμό.

Ποιο ήταν το υποβρύχιο «Κατσώνης»

Το υποβρύχιο «Κατσώνης» είχε παραγγελθεί στη Γαλλία από την ελληνική κυβέρνηση το 1925, μαζί με το «Παπανικολής».

Υπήρξε ένα από τα έξι υποβρύχια του Ελληνικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού κατά την διάρκεια του Μεσοπολέμου και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Πήρε το όνομά του από τον Έλληνα αξιωματικό του τσαρικού στρατού Λάμπρο Κατσώνη και ήταν το δεύτερο σκάφος του πολεμικού ναυτικού με αυτή την ονομασία.

Το «Κατσώνης», όπως και τα υπόλοιπα πέντε υποβρύχια του στόλου, είχε υπερβεί κατά πολύ το όριο της επιχειρησιακής του δράσης, τα δέκα έτη σύμφωνα με τον κατασκευαστή του, παρέμενε όμως σε υπηρεσία λόγω του ότι ο παροπλισμός του είχε κριθεί αδύνατος, καθώς δεν υπήρχε δυνατότητα προμήθειας νέων σκαφών.

Και τα έξι υποβρύχια του ελληνικού στόλου, τα οποία παραγγέλθηκαν το 1925 και το 1927 από την ελληνική κυβέρνηση στην Γαλλία, αποδείχτηκαν εκ των υστέρων ελαττωματικά καθώς εμφάνιζαν συνεχή προβλήματα και αδυναμίες.

Το τέλος του:

Εμβολίστηκε και βυθίστηκε βόρεια της Σκιάθου στις 14 Σεπτεμβρίου 1943 από το γερμανικό ανθυποβρυχιακό πλοίο UJ-2101..

Κατά τη βύθισή του «φονεύθηκαν ο κυβερνήτης του Βασίλης Λάσκος και 31 μέλη του πληρώματος, οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία 17, ενώ τρεις κατάφεραν να διαφύγουν κολυμπώντας».

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Wikipedia

Ετικέτες

Documento Newsletter