Το βιβλίο προσφορών για την έκδοση πενταετούς ομολόγου της Ελληνικής Δημοκρατίας, άνοιξε από το πρωί και προφανώς εκπλήσσει τους επενδυτές, το γεγονός ότι το προτεινόμενο επιτόκιο δεν έχει καμία σχέση με την τιμή που υπάρχει στα ταμπλό των επενδυτών.
Οι ανάδοχοι έδωσαν ένα εύρος προτεινόμενων επιτοκίων μεταξύ του 3,75% – 3,85%, όταν χθες η απόδοση του 5ετούς διαμορφωνόταν στα όρια του 3%. Προφανώς, όπως εξηγούν παράγοντες της αγοράς αυτό γίνεται για να προσελκυστούν επενδυτές, αλλά η ανησυχία έγκειται ως προς την ποιότητα των επενδυτών που θα ενδιαφερθούν. Κι αυτό γιατί τη νέα Ελληνική «πενταετία» είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη, που σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστούν κερδοσκοπικά φαινόμενα, όμοια με αυτά με την έκδοση του επταετούς ομολόγου πέρσι. Σε κάθε περίπτωση η παρούσα έκδοση δεν έχει καμία σχέση με το 5ετές ομόλογο που είχε εκδώσει και μάλιστα με… πανηγυρισμούς η κυβέρνηση Σαμαρά το 2014. Το εν λόγω που είχε θεωρηθεί και επιτυχία είχε απόδοση… 4,75%!
Όπως έχει γράψει το Documento στα σχέδια του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, εντός του έτους περιλαμβάνεται η άντληση έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές. Τις τελευταίες ημέρες του 2018, ο ΟΔΔΗΧ είχε ανακοινώσει τρία εναλλακτικά σενάρια για τον δανεισμό του δημοσίου το 2019, αντλώντας από τις αγορές κεφάλαια από 3 έως και 7 δισ. ευρώ με αντιστρόφως ανάλογη χρήση κεφαλαίων από το cash buffer από 1,1 έως και 5 δισ. ευρώ.
Το 2019, ο ΟΔΔΗΧ θα πρέπει να καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 9,2 δισ. ευρώ. Οι λήξεις ομολόγων ανέρχονται σε 11 δισ. ευρώ ενώ θα πρέπει να καλυφθούν και 5,6 δισ. ευρώ δαπάνες τόκων. Από το άθροισμα των 16,6 δισ. ευρώ, κεφάλαια 7,4 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το πρωτογενές πλεόνασμα, περιορίζοντας τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε 9,2 δισ. ευρώ.