Διαδικαστικού χαρακτήρα ήταν η πρώτη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών του Νίκου Παππά με φόντο το διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών, με τις ψήφους των κομμάτων για τον ορισμό προέδρου, αντιπροέδρου και γραμματέα να αποτελούν σαφές δείγμα των προθέσεων των κομμάτων για την πορεία των εργασιών της Επιτροπής. Αύριο, Πέμπτη, η επόμενη συνεδρίαση.
Πρόεδρος της νέας Προανακριτικής ορίστηκε ο Σταύρος Κελέτσης, ενώ αντιπρόεδρος και γραμματέας αναλαμβάνουν οι Ανδρέας Νικολακόπουλος και Τάσος Μπαρτζώκας αντίστοιχα. Εκτός από τους ψήφους των μελών της ΝΔ, το προεδρείο συγκροτήθηκε με τη στήριξη τόσο του ΚΙΝΑΛ όσο και της Ελληνικής Λύσης. Υπενθυμίζεται ότι τα εν λόγω κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν υπερψηφίσει την πρόταση της ΝΔ για τη συγκρότηση της Ειδικής Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης.
Σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές της ΝΔ, το ΚΙΝΑΛ έθεσε ζήτημα αναφορικά με τον αριθμό των μελών της Επιτροπής, καθώς η αποχή του ΜΕΡΑ25 από τη διαδικασία έχει ως αποτέλεσμα τη συμμετοχή 18 αντί 19 βουλευτών. Επί της ουσίας, ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, προσπάθησε εμμέσως να προστεθεί ένας ακόμα βουλευτής από την πλευρά του κόμματός του, με την πλειοψηφία να απορρίπτει το αίτημα. «Ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει ζυγό αριθμό (12) οπότε δεν υφίσταται κανένα ζήτημα κι ο αριθμός δεν συνιστά στοιχείο οποιασδήποτε επιτροπής παρά μόνο αν αυτό προβλέπεται ρητά» σημειώνουν οι πηγές, θυμίζοντας ότι «η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής έχει κυμαινόμενο αριθμό από ex officio μέλη που αυτονοήτως μπορεί να είναι ζυγός».
ΝΔ καλεί Μαρινάκη
Η επόμενη συνεδρίαση της δεύτερης Προανακριτικής που συγκροτεί η ΝΔ σε 21 μήνες διακυβέρνησης ορίστηκε για αύριο. Το κόμματα θα κληθούν να καταθέσουν τις λίστες μαρτύρων, με τη συμπολίτευση να προσανατολίζεται -σύμφωνα με τις πληροφορίες- στην κλήση του Χρήστου Καλογρίτσα, των συνεργατών του, Χρήστου Νικολάου και Κυριάκου Τόμπρα, εκπροσώπου της λιβανέζικης κατασκευαστικής CCC, του Βαγγέλη Μαρινάκη, του Κώστα Βαξεβάνη και εκπροσώπου του Δημήτρη Κοντομηνά. Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες σε σχέση με την κλήση ή μη του Λευτέρη Κρέτσου.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Στουρνάρας θα έχει περίοπτη θέση στη λίστα προκειμένου να αποσαφηνίσει αν συντάσσεται με τους υπαινιγμούς της κυβερνητικής πλειοψηφίας περί ύποπτων διαδρομών χρήματος. Να σημειωθεί ότι ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του από το βήμα της Ολομέλειας στη συζήτηση για τη σύσταση της Προανακριτικής, είχε επισημάνει ότι τα χρήματα που κατέθεσαν για τον διαγωνισμό οι υποψήφιοι υπερθεματιστές ήταν από εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζικών ιδρυμάτων. «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι για τη νομιμότητά τους έχει εγγυηθεί ο ρυθμιστής του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Αν θέλετε κάποιον μάρτυρα, λοιπόν, στην προαποφασισμένη σας προανακριτική, πρώτον να φέρετε τον κ. Στουρνάρα για να μας πει αν υπήρχαν χρήματα από νόμιμες ή παράνομες δραστηριότητες» είχε προειδοποιήσει την πλειοψηφία, διαβεβαιώνοντας ότι αν ο διοικητής της ΤτΕ υπονοήσει ότι υπήρχε κάτι τέτοιο, πρώτος ο ίδιος θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη εναντίον του.
Από εκεί και πέρα, αρκετοί από τους μάρτυρες που βρίσκονται στη λίστα της ΝΔ, εντοπίζονται -κατά τις πληροφορίες- και σε αυτήν της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Λόγου χάρη, τα ονόματα των συνεργατών του εργολάβου αναμένεται να περιλαμβάνονται στη λίστα που θα καταθέσει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών.