Οι εργοδότες πήραν το μήνυμα και ήδη μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα από την ψήφιση της τροπολογίας εννέα ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι έμειναν χωρίς δουλειά
Ούτε μία ούτε δύο αλλά τουλάχιστον εννιά απολύσεις ενοικιαζόμενων εργαζομένων έχουν γίνει μέχρι στιγμής, μετά και την ψήφιση της τροπολογίας που πέρασε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης με την οποία καταργούνται η αιτιολόγηση της απόλυσης και η συνευθύνη. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν στο Documento ότι ουσιαστικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλείνει το μάτι προς τους εργοδότες να προχωρούν σε ελεύθερες απολύσεις, με αποτέλεσμα η αγορά εργασίας να οδηγείται σε… ζουγκλοποίηση.
Στις 30 Αυγούστου έξι ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι της Εθνικής Τράπεζας απολύθηκαν, όπως κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα. Επρόκειτο στην ουσία για μη ανανέωση των συμβάσεών τους καθώς οι εργαζόμενοι αυτού του είδους απασχολούνται με συμβάσεις οι οποίες ανανεώνονται. Οχι όμως αυτήν τη φορά. Μεταξύ των απολυμένων ήταν και μία έγκυος στον έβδομο μήνα. Επρόκειτο για εργαζόμενους οι οποίοι χαρακτηρίζονταν από την εταιρεία τους «εξαιρετικοί υπάλληλοι», με προϋπηρεσία δεκαετιών και αμοιβές οι οποίες δεν ξεπερνούσαν τα 600 ευρώ, όπως αναφερόταν στην ίδια ανακοίνωση. Δεν ήταν όμως και οι μοναδικές απολύσεις στον χώρο της ενοικιαζόμενης εργασίας. Πριν από λίγες μέρες τα ΕΛΤΑ Courier απέλυσαν τρεις υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονταν σε εταιρεία που είχε συνάψει σύμβαση με τη μητρική εταιρεία (ΕΛΤΑ Courier). Επρόκειτο για έναν εργαζόμενο ο οποίος αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και δύο πολύτεκνες μητέρες.
Οι απολύσεις προκάλεσαν αντιδράσεις στον χώρο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Πρόκειται άλλωστε για υπαλλήλους οι οποίοι εδώ και χρόνια αμείβονται με χαμηλό μισθό και δεν διαθέτουν τα ίδια εργασιακά δικαιώματα με άλλους εργαζόμενους. Στην ουσία η μητρική εταιρεία υπογράφει σύμβαση παροχής υπηρεσιών με κάποια άλλη εταιρεία. Με αυτήν οι εργαζόμενοι συνάπτουν συμβάσεις εργασίας, αλλά παρέχουν τις υπηρεσίες τους στη μητρική εταιρεία.
«Στις απολύσεις αυτές δεν τηρήθηκε κανένα κοινωνικό κριτήριο. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το 80% των μελών του σωματείου μας είναι μητέρες» Βασιλική Χριστοπούλου Πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα
Στην υπηρεσία του ΣΕΒ
Οι εργαζόμενοι επιρρίπτουν ευθύνες για τις απολύσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Την περασμένη Τρίτη πέντε σωματεία που εκπροσωπούν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο υπουργείο Εργασίας.
Οπως εξηγούν στο Documento, η τροπολογία Βρούτση και γενικότερα η στάση της νέας κυβέρνησης ουσιαστικά κλείνει το μάτι σε σκληρές εργοδοτικές συμπεριφορές.
«Υπάρχει μια νέα κατεύθυνση και υλοποίηση σκληρών αιτημάτων του ΣΕΒ από τη νέα κυβέρνηση» τονίζει στο Documento ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ταχυδρομικών και Ταχυμεταφορικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΣΕΤΤΕΑ) Χρήστος Γιαμπουράνης.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται με δηλώσεις της στο Documento και η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα Βασιλική Χριστοπούλου. «Στις απολύσεις αυτές δεν τηρήθηκε κανένα κοινωνικό κριτήριο. Καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και το 80% των μελών του σωματείου μας είναι μητέρες. Με το προηγούμενο καθεστώς της αιτιολόγησης της απόλυσης και της συνυπευθυνότητας είχαμε ένα μικρό αβαντάζ σε τέτοιες περιπτώσεις στον χώρο των εργολαβιών. Τώρα χάθηκε και αυτό, κατά παραγγελία του ΣΕΒ» σημειώνει.
Τι άλλαξε με τον νόμο
Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες η τροπολογία Βρούτση κατήργησε ακόμη και αυτό το μικρό πλέγμα προστασίας που είχε θεσμοθετηθεί για τους ενοικιαζόμενους και όχι μόνο εργαζόμενους. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την υποβάθμιση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) δίνει και το στίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.
«Με την προηγούμενη νομοθεσία που ίσχυε ο βάσιμος λόγος της απόλυσης θα υπήρχε δυσκολία να αιτιολογηθούν αυτές οι απολύσεις, επειδή ο συνδικαλιστικός φορέας θα μπορούσε να παρέμβει υπέρ των εργαζομένων στην Επιθεώρηση Εργασίας» τονίζει στο Documento ο Χρ. Γιαμπουράνης.
Επιπλέον, με την προηγούμενη νομοθεσία οι εργοδότες που απασχολούν ενοικιαζόμενους εργαζόμενους (τράπεζες, επιχειρήσεις κ.λπ.) δεν μπορούσαν στις συμφιλιωτικές συναντήσεις στο υπουργείο ή στην Επιθεώρηση Εργασίας να αποποιηθούν τις σχέσεις τους με τους εργαζόμενους αυτούς. Να ισχυριστούν δηλαδή ότι πρόκειται για προσωπικό εταιρείας με την οποία έχουν υπογράψει σύμβαση και άρα για ό,τι συμβαίνει στους εργαζόμενους αυτούς ευθύνεται η ανάδοχος εταιρεία. Πλέον όμως με την τροπολογία Βρούτση η κατάσταση επανέρχεται στο παλαιό καθεστώς.
«Με την προηγούμενη νομοθεσία μπορούσες να καλέσεις και την τράπεζα εάν η εταιρεία δεν τηρούσε τα νόμιμα για να ενημερωθεί» υπογραμμίζει στο Documento η Β. Χριστοπούλου και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει εργολαβική εταιρεία που να ασκεί διευθυντικό δικαίωμα, παρά μόνο τυπικά».
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση Μητσοτάκη με το καλημέρα έχει ήδη δώσει το νεοφιλελεύθερο στίγμα της και αυτό είναι κάτι που θα βιώσουν χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα αργά ή γρήγορα.
«Πράγματι υπάρχει από πλευράς κυβέρνησης ενθάρρυνση των εργοδοτών στο να παραβιάσουν την εργατική νομοθεσία και προς την κατάργηση της μεταπολιτευτικής διεύρυνσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Είναι σίγουρο ότι τα επόμενα χρόνια θα κυριαρχήσουν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η νέα κυβέρνηση έχει δώσει ήδη κατεύθυνση απενεργοποιώντας τον όποιο μηχανισμό προστασίας υπήρχε, ακόμη και αν θεωρούνταν ανεπαρκής» τονίζει στο Documento ο νομικός σύμβουλος του Συλλόγου Δανειζόμενου Προσωπικού Τραπεζικού Τομέα Ιωάννης Γρετσίστας.