Σε μόλις δύο μέρες καταγράφηκαν 24 περιστατικά βίας με θύματα επαγγελματίες των ΜΜΕ
Για τον Ζίκιτσα Στεβάνοβιτς, δημοσιογράφο του σερβικού πρακτορείου ειδήσεων Beta, ήταν ακόμη μια αποστολή: να καλύψει τις γιγάντιες διαδηλώσεις στο Βελιγράδι από πολίτες που αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πανδημία Covid-19. Δεν πρόλαβε όμως καν να πάρει τις πρώτες δηλώσεις όταν δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από ομάδα αστυνομικών. Οπως δήλωσε ο ίδιος αργότερα από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε, «καθώς με χτυπούσαν οι αστυνομικοί έπεσα κάτω ενστικτωδώς για να τους δείξω ότι δεν αντιστέκομαι. Παρ’ όλα αυτά συνέχισαν να με χτυπούν. Δεν θυμάμαι πόσα άτομα ήταν, αλλά αν κρίνω από τα ίχνη που άφησαν τα κλομπ στο κεφάλι και στην πλάτη μου, ίσως ήταν δύο, μπορεί και τρεις…».
Ο Στεβάνοβιτς δεν είναι ο μόνος
δημοσιογράφος που έχει βρεθεί τελευταία στο στόχαστρο της αστυνομικής βίας εν ώρα εργασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών οργανώσεων, μέσα σε δύο μέρες έχουν καταγραφεί συνολικά 24 περιστατικά με θύματα επαγγελματίες των ΜΜΕ. Η Μίλιτσα Μποζίνοβιτς δέχτηκε δύο φορές επίθεση παρά το γεγονός ότι έκανε γνωστή τη δημοσιογραφική της ιδιότητα. Ακόμη, οι Μίλαν Σρέντις και Λάζαρ Βουκαντίνοβιτς, αμφότεροι εργαζόμενοι στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTS, δέχτηκαν επίθεση με αποτέλεσμα ο ένας εκ των δύο να τραυματιστεί στο χέρι αλλά και να καταστραφούν οι κάμερές τους. Σε άλλη περίπτωση, δημοσιογράφοι δέχτηκαν λεκτικές επιθέσεις από διαδηλωτές, οι οποίοι επίσης πέταξαν νερό στον εξοπλισμό τους.
Η κυβέρνηση είπε ψέματα
Υπενθυμίζεται ότι χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 από την κυβέρνηση της Σερβίας, η οποία χαλάρωσε τα μέτρα και, σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ψέματα για τον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών προκειμένου να προχωρήσει σε εκλογές. Μάλιστα η μετέπειτα ανακοίνωση του προέδρου Αλεξάνταρ Βούτσιτς ότι θα επιβάλει εκ νέου απαγόρευση κυκλοφορίας πυροδότησε ξανά τις διαδηλώσεις.
Τα αυξημένα περιστατικά των επιθέσεων εναντίον των δημοσιογράφων έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση των ευρωπαϊκών και διεθνών ομοσπονδιών δημοσιογράφων (EFJ/IFJ), που εξέφρασαν την ανησυχία τους καταδικάζοντας όλες τις επιθέσεις –τόσο από αστυνομικούς όσο και από διαδηλωτές– και ζήτησαν από την αστυνομία να σεβαστεί το έργο των δημοσιογράφων.
«Σκόπιμη συμπεριφορά»
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε σοβαρή σωματική βία εναντίον των δημοσιογράφων παρά το γεγονός ότι είχε προηγουμένως ενημερωθεί για την επαγγελματική τους ταυτότητα. Εχοντας υπόψη ότι οι επιθέσεις γίνονται όλο και πιο βίαιες και ότι η αστυνομία προφανώς δεν ανταποκρίνεται σε εκκλήσεις για προστασία των δημοσιογράφων, ερμηνεύουμε αυτήν τη συμπεριφορά τους ως σκόπιμη με στόχο τη φίμωση εκείνων που έχουν καθήκον να ενημερώνουν τους Σέρβους πολίτες για τις διαδηλώσεις. Καλούμε ξανά την αστυνομία και τους πολίτες να υπερασπιστούν τους δημοσιογράφους και να τους επιτρέψουν να εργαστούν ανεμπόδιστα» ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση.
Ολες οι επιθέσεις καταγράφηκαν στην πλατφόρμα Mapping Media Freedom και θα κοινοποιηθούν στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ασφάλεια των δημοσιογράφων.