Ανοικτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για το α΄εξάμηνο του 2015 αφήνει η κυβέρνηση

Ανοικτό το ενδεχόμενο εξεταστικής για το α΄εξάμηνο του 2015 αφήνει η κυβέρνηση

Απέφυγε να κάνει σχόλιο για την προανακριτική και την συνέντευξη Παπαγγελόπουλου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ενώ άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Συγκεκριμένα για την προανακρική και την συνέντευξη Παπαγγελόπουλο είπε ότι: δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο, το θέμα είναι στην βουλή, θα δούμε αυτά που είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Για την εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015 είπε ότι “Εμείς κρατούμε ανοικτές όλες τις επιλογές. Το μόνο νέο στοιχείο ήταν η δήλωση του κ. Τσίπρα, ότι θα μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα, περιμένουμε το βιβλίο του”.

Είμαστε υπέρ την ενταξιακής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων

Για την ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων ο κ. Πέτσας απέφυγε να κάνει σχόλιο για το “βέτο” της Γαλλίας και σημείωσε ότι “εμείς τασσόμαστε πάντα υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των Βαλκανίων”. Ωστόσο προκύπτει ότι «βάλλαμε την υπογραφή μας σε μία συμφωνία που εξαρτάται από την διάθεση την άλλης χώρας και αυτό επιβεβαιώνει τις αιτιάσεις μας ότι είναι μία κακή Συμφωνία. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε να βελτιώσουμε την ενταξιακή προοπτική των Βαλκνικών χωρών».

Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βγήκε το Τζόκερ

Για το θέμα που έχει προκύψει με την ταινία Τζόκερ ο κ. Πέτσας είπε ότι σε όλη την περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ επένδυσε σε ένα προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη που δεν υπάρχει, ότι είναι νεοφιλελεύθερος και ακροδεξιός. Αυτό κατέρρευσε την βραδιά των εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης ηγείται ενός μεγάλου κεντροδεξιού κόμματος. Αυτό που βλέπουμε τώρα, συνέχισε ο κ. Πέτσας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το επαναλάβει, αλλά δεν της έκατσε το τζόκερ. Όσο για την αστυνομία είπε ότι κάνει την δουλειά της εφαρμόζοντας το νόμο που έχει και την υπογραφή του Γιάννη Ραγκούση. Αν πρέπει να επανεξεταστεί αυτό είναι θέμα της Βουλής.

Κόκκινη γραμμή η ισοτιμία της ψήφου

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τη δυνατότητα των εκτός της χώρας εκλογέων να ψηφίζουν από τον τόπο της μόνιμης διαμονής τους, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με εκπροσώπους των κομμάτων, προκειμένου να βρεθεί κοινή συνισταμένη. Σήμερα στις επτά το απόγευμα θα γίνει η τρίτη κατά σειρά συνάντηση. Επαναλαμβάνουμε ότι κόκκινη γραμμή για την Κυβέρνηση είναι ο σεβασμός της συνταγματικής αρχής για την ισοτιμία της ψήφου των Ελλήνων εκλογέων, όπου κι αν διαμένουν. Εδώ και δεκαετίες το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να κάνει πράξη το πνεύμα και το γράμμα του Συντάγματος για άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού, εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Ελπίζουμε απόψε να γίνει αυτό πράξη, μετά την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού. Θα πρόκειται για ιστορική στιγμή. Και κορυφαία πράξη συναίνεσης του πολιτικού συστήματος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ

Θέλησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για την απουσία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής τόσο στο συριακό όσο και -κυρίως- στο θέμα της κυπριακής ΑΟΖ και της ενταξιακής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας..

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ. Κατά τα λοιπά άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για εξεταστική για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και πρόσθεσε ότι “το μόνο καινούργιο στοιχείο είναι η δήλωση Τσίπρα ότι θα μιλήσει με διευθύνσεις και ονόματα. Περιμένουμε το Βιβλίο του”.

Αναφέρθηκε εκτεταμένα στο πρόσφατο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ: “Σε ό,τι αφορά τη Συρία, υπήρξε ομόφωνη καταδίκη της τουρκικής επέμβασης και έκκληση για οριστική κατάπαυση του πυρός. Άλλωστε, τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ε.Ε. είχαμε επισημάνει από την πρώτη στιγμή την αντίθεσή μας και τους κινδύνους που δημιουργούνται. Σε ό,τι αφορά τις τουρκικές παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Πρωθυπουργός κατάφερε να ενσωματωθούν στο κείμενο των Συμπερασμάτων οι θέσεις της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας. Υπήρξε επικύρωση των συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, όπου προσδιορίστηκε με μεγαλύτερη σαφήνεια το πλαίσιο των κυρώσεων για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός των χωρικών υδάτων και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό/προσφυγικό, επισήμανε την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη εκπόνησης ενός σχεδίου Β, για την περίπτωση που ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με ροές οι οποίες δεν είναι διαχειρίσιμες. Έστειλε, ταυτόχρονα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η Κυβέρνηση για τη μείωση των ροών και την αύξηση των επιστροφών, έσπευσε να διαμηνύσει προς τους οικονομικούς μετανάστες, που δεν δικαιούνται άσυλο, ότι εάν δώσουν τα λεφτά τους σε διακινητές – ελπίζοντας πως θα περάσουν μόνιμα στην Ευρώπη- στο τέλος θα τα χάσουν. Διότι, ακόμα και εάν έρθουν στην Ελλάδα, εφόσον δεν δικαιούνται άσυλο, θα γυρίσουν πίσω στην Τουρκία. Θέλουμε να ξέρουν δηλαδή ότι δεν μπορούν πια να έρχονται εδώ και να κάνουν αίτηση ασύλου με την ελπίδα ότι θα παραμείνουν στη χώρα μας για πάντα, όπως συνέβαινε με την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Documento Newsletter