Ανοίγουν πόρτα στο «στήσιμο»

Ανοίγουν πόρτα στο «στήσιμο»

Μαλακώνουν αντί να σκληραίνουν οι ποινές για τα παιχνίδια που χειραγωγούνται στο ελληνικό ποδόσφαιρο

Το ελληνικό ποδόσφαιρο την τελευταία δεκαετία κατέχει την πρώτη θέση παγκοσμίως σε αγώνες που θεωρούνται ύποπτοι προς χειραγώγηση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Sportradar. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όμως δεν έκανε ουσιαστικές κινήσεις για την αντιμετώπιση της σύγχρονης γάγγραινας του αθλητισμού. Το ίδιο ισχύει και για την ΕΠΟ και τις λίγκες, παρά τις σχετικές οδηγίες των FIFA – UEFA. Λόγω της αδράνειας των φορέων το πρόβλημα της χειραγώγησης αγώνων εξακολουθεί να υφίσταται και να δηλητηριάζει το… προϊόν.

Οι προτάσεις

Μεταξύ των προτάσεων της Σούπερ Λίγκας στην ΕΠΟ για τις τροποποιήσεις των κανονισμών που θα ισχύουν την επόμενη σεζόν είναι κι αυτές για τα άρθρα του Κανονισμού Δεοντολογίας που αφορούν τον προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα για στοιχηματικούς λόγους. Στο άρθρο 27 παρ. 3 του ΚΔ αναφέρεται ότι «εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα ή αξιωματούχος της, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με υποβιβασμό». Η πρόταση της λίγκας είναι να «μαλακώσει» η ποινή και να προβλέπεται εκτός του υποβιβασμού και η αφαίρεση δέκα βαθμών. Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η συγκεκριμένη διάταξη πρέπει να διαμορφωθεί ως εξής: «Εάν υπαίτια της προσπάθειας ή και της επίτευξης των ανωτέρω είναι ομάδα, οι χρηματικές ποινές δεκαπλασιάζονται, η δε ομάδα (ή ομάδες) τιμωρείται με τις εν λόγω ποινές ή/και με αφαίρεση έως δέκα (10) βαθμών από το πρωτάθλημα ή/και με υποβιβασμό στην αμέσως κατώτερη κατηγορία. Μια ομάδα θεωρείται υπαίτια: (α) σε κάθε περίπτωση εφόσον υπαίτιος της προσπάθειας ή επίτευξης των ανωτέρω είναι άμεσος ή έμμεσος μέτοχος ή κάτοχος δικαιωμάτων ψήφου με ποσοστό ανώτερο του 50%, (β) κατά μαχητό τεκμήριο εφόσον υπαίτιο είναι μέλος του ΔΣ ή προπονητής ή διευθυντικό στέλεχος της ομάδας και (γ) εφόσον υπαίτιος είναι οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος της ομάδας, αν αποδειχθεί (κατά τον κανόνα του comfortable satisfaction) ότι οι πράξεις του εν λόγω προσώπου έγιναν με παρότρυνση ή εν γνώσει της ομάδας». Υπάρχει περίπτωση να καταγγείλει μεγαλομέτοχος ΠΑΕ ότι χειραγώγησε παιχνίδι της ομάδας του;

Στην παράγραφο 4 του άρθρου 27 οι ΠΑΕ προτείνουν μια ομάδα να θεωρείται υπαίτια για το αδίκημα της χειραγώγησης αγώνα όταν εμπλέκονται περισσότεροι του ενός ποδοσφαιριστές και «εφόσον αποδειχθεί ότι η ομάδα παρότρυνε αυτούς ή έστω τελούσε εν γνώσει των πράξεών τους». Εάν αυτή η διάταξη περάσει, τότε καμία ομάδα δεν πρόκειται να τιμωρηθεί. Ποιος παράγοντας ή στέλεχος ΠΑΕ θα παραδεχτεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας ότι παρότρυνε τους παίκτες να στήσουν ένα παιχνίδι;

Και παραγραφές

Η λίγκα προτείνει να τροποποιηθούν επίσης και τα ακόλουθα άρθρα του ΚΔ:

Αρθρο 2i: Προτείνεται ο περιορισμός των προσώπων που δεσμεύονται σε φυσικά μόνο πρόσωπα και όχι σε ΠΑΕ και σωματεία. Σε επίπεδο FIFA o οικείος κανονισμός (Code of Ethics) εφαρμόζεται μόνο επί φυσικών προσώπων, ενώ αντίστοιχη είναι και η πρόβλεψη του άρθρου 26 παρ. 7.β του ν. 2725/1999 (ως τροποποιήθηκε από το άρθρο 66 του ν. 4410/2016). Κι αυτό διότι «η εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας επί ΠΑΕ και σωματείων είναι αδικαιολόγητος, αντίθετος με το δίκαιο της FIFA και την ελληνική νομοθεσία…».

Αρθρο 2ii: Προτείνεται η ένθεση πρόβλεψης ως εξής: «Πρόσωπα που δεν έχουν καμία ποδοσφαιρική ιδιότητα δεν διώκονται κατά τον παρόντα Κώδικα». Η συγκεκριμένη πρόταση έγινε γιατί «έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να εκδίδονται αποφάσεις κατά φυσικών προσώπων που τουλάχιστον κατά τον χρόνο εκδίκασης των οικείων υποθέσεων έχουν απωλέσει τη σχέση τους με το ποδόσφαιρο. Στις περιπτώσεις αυτές οι χρηματικές ιδίως ποινές που επιβάλλονται δεν εκτελούνται στην πράξη…».

Και το κερασάκι στην… τούρτα: η λίγκα προτείνει τα πειθαρχικά αδικήματα της χειραγώγησης αγώνα ή της απόπειρας χειραγώγησης αγώνα να παραγράφονται μετά την παρέλευση πέντε ετών από την τέλεσή τους. Στον κανονισμό που ισχύει τα αδικήματα είναι απαράγραπτα…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter