Αναβολή μίας εβδομάδας – σύμφωνα με τα φιλικά προς την κυβέρνηση media – θα πάρει το άνοιγμα του λιανεμπορίου που το Υπουργείο Ανάπτυξης, αφενός λόγω των πιέσεων των εμπορικών συλλόγων, αφετέρου από φόβο για περαιτέρω μεγέθυνση της ύφεσης, σχεδίαζε για την 1η Μαρτίου.
Από τις αρχές της παρούσας εβδομάδας που κατά τις κυβερνητικές εξαγγελίες της 10ης Φεβρουαρίου επρόκειτο να είναι η τελευταία εβδομάδα του «σκληρού» lock down στην Αττική, οι φορείς της αγοράς άρχισαν να κλιμακώνουν τις πιέσεις τους για άνοιγμα του λιανεμπορίου.
Έτσι, την Δευτέρα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας Σπύρος Καφούνης έστειλε επιστολή στον Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη, ζητώντας να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα την 1η Μαρτίου και να παραταθούν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις ως το τέλος Μαρτίου, προκειμένου να φύγει μέρος του συσσωρευμένου αδιάθετου εμπορεύματος, ειδικά στα είδη μόδας. Σε ανάλογους τόνους, πάλι, την Τρίτη, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, σε τηλεδιάσκεψη με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, έθεσε ξανά το διατυπωμένο εδώ και αρκετές εβδομάδες αίτημα της συμμετοχής εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου στην υγειονομική επιτροπή που εισηγείται τα εκάστοτε ισχύοντα μέτρα, προκειμένου όπως είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου, «να είναι κι αυτοί παρόντες όταν λαμβάνονται αποφάσεις που επηρεάζουν την αγορά και την οικονομία». Ο κ. Χατζηθεοδοσίου επέμεινε μάλιστα ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το λιανεμπόριο δεν ενοχοποιείται για τα κρούσματα και η μέθοδος click away έχει κριθεί ασφαλής, άρα η αγορά πρέπει να ανοίξει, καθώς στις μόλις τρεις εβδομάδες λειτουργίας της, οι εμπορικές επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν να τζιράρουν ούτε 1 δις ευρώ από το σύνολο των 5.3 δις ευρώ του χειμερινού εκπτωτικού τζίρου που είχαν πραγματοποιήσει πέρσι.
Υπό την πίεση λοιπόν των φορέων της αγοράς, το Υπουργείο Ανάπτυξης εξήγγειλε το άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου, πρόσθεσε όμως ότι θα συνοδευτεί με μια νέα τεχνολογική εφαρμογή που θα έθετε στον κόσμο που θα ήθελε να πάει για ψώνια, χρονικό περιορισμό τριών ωρών προκειμένου να αποτραπούν τα φαινόμενα συνωστισμού στην αγορά. Η πληροφορία αυτή επιβεβαιώθηκε μάλιστα χτες το πρωί από την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη, η οποία επανέλαβε – όπως έκαναν και τα στελέχη του Ανάπτυξης, -ότι σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος της εβδομάδας, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.
Να όμως που το απόγευμα ήρθε η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων – 2.147 νέα κρούσματα, εκ των οποίων πάνω από 1000 στην Αττική και περισσότερα από 500 στο κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά που έχουν τις μεγαλύτερες εμπορικές αγορές – η οποία τίναξε στον αέρα τα κυβερνητικά σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου την 1η Μαρτίου. Πλέον το άνοιγμα του λιανεμπορίου παραπέμπεται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για τις 8 Μαρτίου, είναι πολύ αμφίβολη όμως η υλοποίηση και του νέου σχεδιασμού, εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων που διαμορφώνουν συνθήκες ασφυξίας στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ της Αττικής.