Ανοίγει ξανά ο φάκελος Τσαλικίδη μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ

Ανοίγει ξανά ο φάκελος Τσαλικίδη μετά την καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΑΔ

Η καταδίκη της Ελλάδας για τους χειρισμούς των δικαστικών αρχών στην υπόθεση του θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη, σχεδιαστή δικτύου και διευθυντή τεχνολογίας της εταιρίας Vodafone, ο οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος στο διαμέρισμά του στον Κολωνό στις 9 Μαρτίου 2005, μία ημέρα πριν ξεσπάσει το «σκάνδαλο των υποκλοπών», πυροδοτεί νέες εξελίξεις στην υπόθεση.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αμφισβητεί ευθέως την εκδοχή της αυτοκτονίας που είχε δεχθεί η εισαγγελική έρευνα, ο Προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντ. Λιόγας, ζήτησε τη δικογραφία για την υπόθεση προκειμένου να ερευνηθεί εκ νέου από εισαγγελικό λειτουργό.

Η δικογραφία για την υπόθεση του θανάτου του στελέχους της Vodafone έχει μπει δύο φορές στο αρχείο, την πρώτη το 2006 μετά από έρευνα του τότε Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη και τη δεύτερη το 2014 μετά από έρευνα εφέτη ανακριτή.

Το ΕΔΑΔ καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου περί προστασίας της ανθρώπινης ζωής και επισημαίνοντας ανακολουθείες στους χειρισμούς που έγιναν από την ελληνική Δικαιοσύνη επιδίκασε αποζημίωση για ηθική βλάβη, ύψους 54.000 ευρώ (μαζί με τα δικαστικά έξοδα), στην οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη. Το ΕΔΑΔ έκρινε πως οι ελληνικές Αρχές παρέλειψαν να διενεργήσουν επαρκή έρευνα για το θάνατο του ώστε να εξακριβωθεί αν συνδεόταν αιτιωδώς με το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Να σημειωθεί ότι από την πρώτη στιγμή η οικογένεια του εκλιπόντος υποστήριξε πως ο 34χρονος είναι θύμα δολοφονικής ενέργειας και ότι το συμβάν σχετίζεται με το θέμα των παρακολουθήσεων.

Η «αυτοκτονία» Τσαλικίδη και το σκάνδαλο των υποκλοπών – Τι είχε αποκαλύψει το Hot Doc

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνει όσους είχαν εξαρχής αμφισβητήσει τα περί «αυτοκτονίας», συνδέοντας το θάνατο Τσαλικίδη με την υπόθεση των υποκλοπών, όπως το περιοδικό Hot Doc.

Η «αυτοκτονία» του στελέχους της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη, στις 9 Μαρτίου 2005, συνδέθηκε με την υπόθεση των υποκλοπών του 2004-2005. Και «αυτοκτονία» με εισαγωγικά καθώς δύσκολα ένας άνθρωπος που το προηγούμενο βράδυ είχε αγοράσει γλυκά, που σχεδίαζε να πάει εκδρομή το Σαββατοκύριακο με την κοπέλα του και ζητούσε από τη μητέρα του να τον ξυπνήσει το πρωί, δίνει τέλος στη ζωή του με απαγχονισμό. Χωρίς σπασμούς ή τραυματισμούς ή αγωνία στο πρόσωπο. Η εικόνα του που έδειχνε σα να είχε αυτοκτονήσει ενώ κοιμόταν είχε προβληματίσει από τότε τις αρχές. Αλλά για κάποιο περίεργο λόγο η υπόθεση χαρακτηρίστηκε υπερβολικά γρήγορα ως αυτοκτονία και μπήκε στο αρχείο.

Όσο κι αν οι δικοί του «διαρρήγνυαν τα ιμάτια» τους πως αποκλείεται ο Κώστας τους να αυτοκτόνησε, οι αρχές δεν ασχολήθηκαν ιδιαίτερα. Η εξ αρχής τοποθέτηση της οικογένειας ήταν ότι ο θάνατος του Κώστα Τσαλικίδη ήταν σκηνοθετημένη αυτοκτονία και πως συνδεόταν άρρηκτα με μια υπόθεση στην οποία ενεργοποιούνται κολοσσιαία κρατικά, οικονομικά και επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μάλιστα η οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη όταν βγήκε στη δημοσιότητα η υπόθεση των υποκλοπών σιγουρεύτηκε πως είχε σχέση με τον χαμό του δικού τους ανθρώπου και έστειλαν φωτογραφίες που είχε τραβήξει ο αδελφός του όταν τον βρήκε απαγχονισμένο στον καθηγητή ιατροδικαστικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, Στέφεν Καρς κι αφού πρωτύτερα ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια είχε αποφανθεί πως πρόκειται για αυτοκτονία, χωρίς καν να πάει για αυτοψία στο σπίτι, όπως ορίζει ο νόμος, γιατί «δεν υπήρχε λόγος».

Ο καθηγητής Καρς συνέταξε μια έκθεση πραγματογνωμοσύνης, η οποία φαίνεται να ακυρώνει τις εκτιμήσεις των Ελλήνων ιατροδικαστών καθώς έγραψε πως: «Δεν συνεκτιμήθηκαν τα κρίσιμα δεδομένα του ύψους και του βάρους του θανόντος και της θερμοκρασίας του πτώματος και του δωματίου, ούτε έγινε προσπάθεια καθορισμού της ακριβούς ώρας θανάτου». Η κατακλείδα της έκθεσης του Στέφεν Καρς ήταν πως ο Κώστας Τσαλικίδης είτε ναρκώθηκε ή /και δηλητηριάστηκε και κρεμάστηκε μετά θάνατον.

Ο λόγος για αυτή την «αυτοκτονία» ήταν το σκάνδαλο των υποκλοπών, που έκαναν γνωστό σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Φεβρουαρίου 2006 οι τρεις κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης Καραμανλή, Θ. Ρουσόπουλος, Γ. Βουλγαράκης και Αν. Παπαληγούρας.

Οι τρεις υπουργοί εμφανίστηκαν αποφασισμένοι να μιλήσουν με κάθε επισημότητα για ένα «σοβαρό ζήτημα εθνικής ασφάλειας», για το οποίο ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε ενημερωθεί έντεκα μήνες πριν, στις 10 Μαρτίου 2005, την επομένη του θανάτου του Τσαλικίδη, όταν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Γιώργος Κορωνιάς είχε συναντηθεί με τον διευθυντή του γραφείου του, Γιάννη Αγγέλου. Δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή μία ημέρα πριν από τον θάνατο του Τσαλικίδη, το παρείσακτο παράνομο λογισμικό που επέτρεπε τις υποκλοπές και είχε παρεισφρήσει στα κέντρα της Vodafone είχε αφαιρεθεί. Αρκετές πρώτες λεπτομέρειες για τον κακόβουλο προγραμματιστικό κώδικα που βρέθηκε σε πολλά ψηφιακά κέντρα της Vodafone εξήγησε με σηκωμένα τα μανίκια ο Γιώργος Βουλγαράκης κάνοντας σχεδιαγράμματα με έναν μπλε μαρκαδόρο πάνω σε έναν λευκό πίνακα. Από τότε, στην ίδια έρευνα συμμετείχαν η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με μέλη πρωτοκλασάτους βουλευτές, η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η ΕΥΠ.

Οι υποκλοπές συνέβαιναν από τις 10 Αυγούστου του 2004 ως τις 8 Μαρτίου του 2005 ή, τέλος πάντων, τόσο παρέμεινε το παράνομο λογισμικό στα κέντρα της Vodafone. Δεν υπάρχει ασφαλώς οριστική λίστα όσων παρακολουθούνταν, αλλά τα ονόματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκτείνονται από τον Κώστα Καραμανλή, τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Πέτρο Μολυβιάτη ως μέλη κινήσεων πολιτών, ανθρώπους που συνδέονται με την τρομοκρατία, δημοσιογράφους, συνδικαλιστές και αλλοδαπούς, κυρίως Άραβες.

Την παραμονή της «αυτοκτονίας» του, ο Κώστας Τσαλικίδης συμμετείχε σε σύσκεψη με άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Vodafone, ανάμεσά τους και ο Γιώργος Κορωνιάς, όπου συζητήθηκε το θέμα των υποκλοπών, ενώ δεν υπήρξαν πρακτικά της συνάντησης.

Δεν έχει εξακριβωθεί το πόσα ακριβώς πράγματα ενδεχομένως να γνώριζε ο Κώστας Τσαλικίδης για την υπόθεση των υποκλοπών. Αν γνώριζε όλες τις λεπτομέρειες και τους ενόχους ή αν γνώριζε απλώς την ύπαρξη του παρείσακτου λογισμικού ενώ επισήμως δεν έχει αποκλειστεί το ότι μπορεί να ήταν παντελώς ανίδεος. Το γεγονός είναι ότι, ως υπεύθυνος σχεδιασμού δικτύου, είχε πρόσβαση σε όλους τους χώρους των τηλεφωνικών κέντρων της Vodafone. Επιπλέον, είχε τις τεχνικές γνώσεις προκειμένου να κατανοήσει κάθε λεπτομέρεια και ήταν υπεύθυνος για τη διεκπεραίωση των μοιραίων αναβαθμίσεων του δικτύου, εκείνη τον Αύγουστο του 2004 με την οποία εισήχθη ο παράνομος κώδικας και εκείνη λίγους μήνες αργότερα με την οποία διαγράφηκε.

Documento Newsletter