Ανοίγει τις πύλες της η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Ανοίγει τις πύλες της η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Με τιμώμενες τις χώρες της γαλλοφωνίας, κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα», 285 συμμετέχοντες εκδότες από την Ελλάδα και 22 ξένες χώρες καθώς και περισσότερες από 500 εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στα περίπτερα 13, 14 και 15 του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, ανοίγει τις πύλες της την Πέμπτη 3 Μαΐου η 15η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), την οποία διοργανώνει και φέτος το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού. 

Το περίπτερο 13, που θα φιλοξενήσει τη γαλλοφωνία, το κεντρικό αφιέρωμα στη δημοκρατία και τους ξένους εκδότες, θα γίνει φέτος το επίκεντρο των γεγονότων.

Επίσημη προσκεκλημένη η γαλλοφωνία

Αν τα βιβλία είναι οι καλύτεροί μας φίλοι, οι περισσότεροι που θα συναντήσουμε για τέσσερις μέρες έως την Κυριακή 6 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη θα μιλούν γαλλικά, αν και μπορεί να έρχονται από τη Σλοβενία ή το Βιετνάμ. Ο θεσμός της τιμώμενης χώρας στη ΔΕΒΘ, που εγκαινιάστηκε στην πέμπτη της διοργάνωση, το 2008, ολοκληρώνοντας φέτος έναν δεκαετή κύκλο μετατοπίζει το ενδιαφέρον του από τη χώρα στη γλώσσα. Ετσι, δίνοντας έμφαση όχι στο εθνικό στοιχείο ως αποκλειστικό παράγοντα ταυτότητας αλλά στη γλώσσα, τιμά ως επίσημη προσκεκλημένη της φετινής έκθεσης τη γαλλοφωνία.

Με την οργανωτική φροντίδα του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος θα βρεθεί μια πλειάδα βιβλίων, συγγραφέων, εκδοτών και εκδηλώσεων λόγου και τέχνης από το δίκτυο των γαλλόφωνων χωρών ανά τον κόσμο. Από τις εκδηλώσεις δεν θα λείψουν τα εργαστήρια για παιδιά, η μουσική και η γαστρονομία, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης η πόλη της Νίκαιας θα γιορτάσει την αδελφοποίησή της με τη Θεσσαλονίκη.

Συνολικά θα εκπροσωπηθούν 44 γαλλικοί εκδοτικοί οίκοι που θα παρουσιάσουν την ποικιλομορφία του γραπτού λόγου στη γαλλική γλώσσα, ενώ περισσότεροι από τριάντα γαλλόφωνοι συγγραφείς και από τις πέντε ηπείρους θα παρουσιάσουν το έργο τους, θα εξηγήσουν τη σχέση τους με τη γαλλική γλώσσα, θα ανταλλάξουν ιδέες και θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης γύρω από τη γαλλόφωνη λογοτεχνία και σκέψη. Ανάμεσά τους οι Καουτέρ Αντιμί, Μετίν Αρντιτί, Μαριόν Μπιέ, Μπαρμπαρά Κασέν, Ολιβιέ Γκεζ, Τομά Γκουνζίγκ, Λεσλί Καπλάν, Φιλίπ Λεσερμεγέρ, Γιαμέν Μανέ, Ντομινίκ Μανοτί, Ντανιέλ Μαξιμέν, Λορ Μαρσάν, Αννα Μόι, Ζιλ Ορτλίμπ, Μισέλ Πικμάλ, Ναταλί Κιντάν, Κλοντ Ριζό, Φρανσουά Σουλά, Μπρίνα Σβιτ, Σάμι Τσακ, Φρεντερίκ Βορμς και οι ελληνικής καταγωγής Αννα Αγγελοπούλου, Κατερίνα Δασκαλάκη, Γιάννης Κιουρτσάκης, Γιώργος Πρεβελάκης κ.ά. Παρόντες στην έκθεση θα είναι επίσης τρεις Γάλλοι δημοσιογράφοι και συγγραφείς: η Angelique Kourounis, ντοκιμενταρίστας-δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο France Culture και στο περιοδικό «Charlie Hebdo», ο Fabien Perrier («Libération») και η Florence Noiville («Le Monde»).

Το 2018 είναι χρονιά αφιερωμένη στο βιβλίο πανελλαδικά, μιας και η Αθήνα είναι φέτος η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου, και, όπως λέει στο Documento o διευθυντής της ΔΕΒΘ Μανώλης Πιμπλής, η ιδέα της τιμώμενης γαλλοφωνίας «δίνει ξεχωριστό τόνο στη διοργάνωση της Θεσσαλονίκης και συμβάλλει με ιδιαίτερο και διακριτό τρόπο στον πανελλήνιο εορτασμό για το βιβλίο».

Η δημοκρατία στον 21 αιώνα και ο Μάης του ’68

Με κεντρικό θέμα τη «Δημοκρατία στον 21ο αιώνα» και τους τρεις βασικούς θεματικούς άξονες «Λογοτεχνία και μνήμη», «Η προσφυγική εμπειρία» και «Βιβλίο και performance» η 15η ΔΕΒΘ διοργανώνει πολυάριθμες ανοιχτές συζητήσεις, ενώ το πρόγραμμα εκδηλώσεων περιλαμβάνει το 5ο Φεστιβάλ Νέων Λογοτεχνών, το 3ο Φεστιβάλ Μετάφρασης, πολλές και ποικίλες δράσεις στην Παιδική Γωνιά – Γωνιά Εφήβων και Εκπαιδευτικών που φέτος θα έχει το δικό της ξεχωριστό Περίπτερο στο κτίριο 14, παρουσιάσεις νέων εκδόσεων και συζητήσεις με συγγραφείς, ειδικό αφιέρωμα στην αστυνομική λογοτεχνία με τη συμμετοχή διακεκριμένων ξένων συγγραφέων, θεματικές εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις εικονογράφησης με τη συμμετοχή δεκάδων Ελλήνων και ξένων εικονογράφων, θεατρικές και εικαστικές δράσεις καθώς και συναντήσεις μεταξύ των επαγγελματιών του βιβλίου με έμφαση στην υποδοχή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό.

Τις μέρες της έκθεσης συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εξέγερση του Μάη του ’68 και το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τα Γαλλικά Ινστιτούτα Ελλάδος και Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ειδική έκθεση με αυθεντικές αφίσες του Μάη που είχαν σχεδιαστεί εν θερμώ το 1968 από τις φοιτήτριες και τους φοιτητές της Σχολής Καλών Τεχνών του Παρισιού καθώς και την εκδήλωση «50 χρόνια από τον Μάη του ’68» με ομιλητές τη συγγραφέα Λεσλί Καπλάν, τον ιστορικό της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Paris I Γιώργο Στεφανίδη και τον φιλόσοφο Φρεντερίκ Βορμς, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στο πολυδιάστατο αυτό κοινωνικοπολιτικό γεγονός και θα επιχειρήσουν μια αποτίμησή του.

INFO

Ωρες λειτουργίας

Πέμπτη 15.00-21.00, Παρασκευή και Σάββατο 10.00-22.00, Κυριακή 10.00-21.00

Χώρος διεξαγωγής

Διεθνές Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ-HELEXPO), Εγνατία 154, τηλ. 2310 29111111

Ετικέτες

Documento Newsletter