Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο αποδήμων – «Κλειδί» τα δυο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία

Ανοίγει ο δρόμος για την ψήφο αποδήμων – «Κλειδί» τα δυο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα την τελευταία 35ετία

Με τρεις «ανατροπές» επιχειρείται να γεφυρωθούν οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των κομμάτων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. 

Ο “λευκός καπνός” βγήκε στην τρίτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο εξωτερικού, με εκατέρωθεν υποχωρήσεις, αν και οι επιφυλάξεις δεν λείπουν , κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι να αποτυπωθεί επί χάρτου η νομοθετική ρύθμιση. Το κλειδί για τη δυνατότητα ψήφου εξ αποστάσεως για αποδήμους βρίσκεται στην προϋπόθεση για δυο χρόνια διαμονής στην Ελλάδα εντός 35ετίας.

Στη τρίτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής, το βράδυ της Τρίτης (22.10.2019) η μάχη χαρακωμάτων δόθηκε εντός του πλαισίου της πρότασης του ΚΚΕ για υπό προϋποθέσεις δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής των εκτός επικρατείας εκλογέων, αλλά υπήρξαν αλλαγές στα …σημεία.

Αποσύρεται η επιστολική ψήφος και διευρύνεται το ανώτατο όριο χρόνου απουσίας (έως 35 χρόνια) από την Ελλάδα για να έχουν περισσότεροι εκτός επικράτειας εκλογείς δικαίωμα να ψηφίζουν από τη χώρα μόνιμης ή προσωρινής διαμονής. 

Παράλληλα, γίνεται… bypass των τεχνικών δυσκολιών για τον τρόπο πιστοποίησης του χρόνου απουσίας . Πώς; Και εκ του αντιθέτου. Μέσω και της πιστοποίησης παρουσίας των εκτός επικρατείας εκλογέων τουλάχιστον για χρονικό διάστημα 2 ετών κατά τα συγκεκριμένα χρόνια (35ετία) πριν από τις εκλογές. Κι όλα αυτά με δεδομένο ότι και το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποδέχονται δυο μέτρα και δυο σταθμά για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, όπως επιχειρήθηκε από την κυβέρνηση με την πρότασή της η όποια χρονική προϋπόθεση να ισχύσει για το μέλλον, και όχι για τους ήδη εγγεγραμμένους στους εκλογικούς καταλόγους. 

Τόσο το ΚΚΕ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του ότι επιμένουν στην ψήφο αυτοπροσώπως κατά την εκλογική διαδικασία, έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι όποιοι περιορισμοί πρέπει να ισχύουν και για τις νέες εγγραφές στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού και για τις παλιές. Το ζήτημα του ΑΦΜ παραμένει υπό διερεύνηση.

Εν τω μεταξύ προχωρά η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα αντισυνταγματικότητας σχετικά με τους περιορισμούς στη διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων του εξωτερικού κάτι που έχει ζητήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ , εφόσον η λύση περιλαμβάνει χρονικό όριο .

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μιλά για «βάση συμφωνίας» και ως προς το ποιοι θα διευκολυνθούν εκ των εκτός επικρατείας εκλογέων, σημείωσε ότι αφορά όσους Έλληνες κατά τα τελευταία 35 έτη έχουν μείνει στην πατρίδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα.

Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μιλά για συμφωνία. Επισημαίνει ότι έγινε δεκτή η πρότασή του για την ανάγκη συνταγματικής πρόβλεψης σχετικά με τα κριτήρια για την ψήφο εξωτερικού. Όμως, σύμφωνα με τον Γιώργο Κατρούγκαλο , με δεδομένο ότι στις 30 Οκτωβρίου, θα συνεχιστεί η συζήτηση, ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάσσεται και αναμένει το νομοσχέδιο «για να δούμε κατά πόσο θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει». 

Το ΚΚΕ βρίσκεται εν αναμονή της τελικής πρότασης της κυβέρνησης, βάσει της οποίας θα γίνει το νομοσχέδιο και η επεξεργασία του στη βουλή. Οπως δήλωσε ο βουλευτής του και υπεύθυνος τύπου του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, «η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής». Παράλληλα, ο Γιάννης Γκιόκας σχολίασε τα περί ισοτιμίας της ψήφου, λέγοντας: «η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε».

Τι περιλαμβάνει η νομοθετική ρύθμιση

Η νομοθετική ρύθμιση που θα ετοιμάσει το υπουργείο Εσωτερικών θα περιλαμβάνει, -με στόχο να εξασφαλισθούν οι 200 ψήφοι στη βουλή που εκ του Συντάγματος χρειάζονται για να τεθεί αυτή εν ισχύ-, τα εξής σημεία:

-αυτοπρόσωπη παρουσία κατά την εκλογική διαδικασία (όχι επιστολική ψήφος) σε Πρεσβείες, Προξενεία μας και άλλα σημεία που θα ορισθούν προκειμένου να γίνουν οι εκλογές.

-δημιουργία ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού στους οποίους θα μπορούν να εγγραφούν ώστε να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους όσοι Έλληνες κατά την τελευταία 35ετία έχουν μείνει στην Ελλάδα μας για 2 χρόνια, είτε εργαζόμενοι είτε σπουδάζοντας είτε για την στρατιωτική τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν με δημόσια έγγραφα

-οι εκτός επικρατείας εκλογείς θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιλέγουν και ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας θα ανέλθει από 12 σε στον αριθμό 15, ώστε τα κόμματα, εφόσον το επιθυμούν να περιλαμβάνουν προσωπικότητες, που προέρχονται από το εξωτερικό.

Ετικέτες

Documento Newsletter