Ανοίγει η ατζέντα Μητσοτάκη για το 2025: Οι προκλήσεις και οι πιέσεις από τα δεξιά για ΠτΔ, συνταγματική αναθεώρηση

Ανοίγει η ατζέντα Μητσοτάκη για το 2025: Οι προκλήσεις και οι πιέσεις από τα δεξιά για ΠτΔ, συνταγματική αναθεώρηση

Διανύουμε τις πρώτες ημέρες του 2025 και στο Μαξίμου μπαίνουν σε μία διαδικασία προτεραιοποίησης των πολιτικών προτάσεων για το νέο έτος.

Η κυβέρνηση έχει σαν σημαντικό κόμβο την ψήφιση του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, η οποία μπορεί να προκαλέσει οριζόντιες μετατοπίσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. Στο εσωτερικό της γαλάζιας παράταξης υπάρχουν μεγάλες αντιθέσεις που οξύνθηκαν μετά το κακό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρ’ όλο που στο Μαξίμου παρουσιάζουν μία επικοινωνιακή εικόνα «ομοψυχίας και ενότητας».

H δεξιά πτέρυγα θέλει «κεντροδεξιό πρόσωπο»

Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος πιέζει εδώ και πολλούς μήνες, ώστε ο πρωθυπουργός να επιλέξει ένα πρόσωπο από την «ευρύτερη κεντροδεξιά» για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι δεκάδες γαλάζιοι βουλευτές όλο το προηγούμενο διάστημα αποδομούσαν με κάθε ευκαιρία την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επειδή όπως λένε, στήριξε «θερμά» το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ο στόχος ήταν εξ αρχής να καεί το ενδεχόμενο της επανεκλογής της, το οποίο όμως τις τελευταίες μέρες έχει αναθερμανθεί, κυρίως μετά τις θετικές δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάννη και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Ένα όνομα που παίζει εδώ και μήνες και ανήκει στη δεξιά «αβερωφική» παράδοση είναι αυτό του προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, ο οποίος είναι ένα πρόσωπο που συσπειρώνει την γαλάζια ΚΟ.

Μικραίνει η λίστα ονομάτων για ΠτΔ

Το προηγούμενο διάστημα έχουν γραφτεί πολλά ονόματα για την θέση του προέδρου της Δημοκρατίας, από τον Γιάννη Στουρνάρα και τον Βαγγέλη Βενιζέλο, μέχρι την Άννα Διαμαντοπούλου και την Λίνα Μενδώνη. Επίσης, έχουν διακινηθεί τα ονόματα της Μαρίας Δαμανάκη, της Μαρίας Ευθυμίου, του Παναγιώτη Πικραμένου, όπως και του Λουκά Παπαδήμου κ.α. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πλέον τα χρονικά περιθώρια για τον Κυριάκο Μητσοτάκη στενεύουν, καθώς ο πρωθυπουργός στο δεύτερο μισό του Γενάρη, όπως έχει πει και ο ίδιος θα ανακοινώσει την επιλογή του.

Επίσης, όσο περνάνε οι μέρες οι επιλογές για το Μαξίμου μειώνονται, καθώς τα πολιτικά χαρακτηριστικά που θέλει ο πρωθυπουργός για το πρόσωπο που θα αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας έχουν διευκρινιστεί στο στενό του κύκλο. Το Μαξίμου θέλει ένα πρόσωπο που θα εξασφαλίσει ευρύτερη συναίνεση, με σκοπό να εγκλωβίσει και το ΠΑΣΟΚ, ώστε να συνεχιστεί το «ταγκό της συναίνεσης» και εάν στις επόμενες εκλογές δεν βγαίνουν τα κουκιά να υπάρχει η επιλογή της συγκυβέρνησης, όπως έγινε το 2012-15.

Συνταγματική αναθεώρηση

Επίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μιλήσει για «ευρεία αναθεώρηση» του Συντάγματος, με σκοπό να προσαρμόσει ακόμη και τις συνταγματικές διατάξεις στην λογική του «κράτους της αγοράς». Η συζήτηση θα ανοίξει όπως έχει διαμηνύσει ο πρωθυπουργός στο δεύτερο μισό του 2025 και θα ξεσηκώσει τεράστια πολιτική συζήτηση αλλά και συγκρούσεις, καθώς η κυβέρνηση θέλει να καταργήσει το άρθρο 16, ώστε να ιδιωτικοποίησει την παιδεία, ενώ έχει ανοίξει και συζήτηση για την κατάργηση των εξεταστικών επιτροπών, ενώ θα ακουμπήσει και άλλα λεπτά ζητήματα.

Τέλος, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και την πολιτική φθορά που έχει υποστεί από την ακρίβεια, την κατάρρευση της υγείας και τη διευρυμένη κοινωνική ανασφάλεια που επικρατεί.

Διαβάστε επίσης

Νέα Ορλεάνη: Ερευνούν διασύνδεση με την έκρηξη στο Λας Βέγκας – Στην ίδια στρατιωτική βάση ο μακελάρης και ο οδηγός του Cybertruck

Καυστική απάντηση Δούκα σε Πορτοσάλτε: Ψυχραιμία και λιγότερη υπερβολή το 2025

Ποδαρικό με νέα ηλεκτροσόκ σε βάρος των καταναλωτών

Συναγερμός στην Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί σε κλαμπ – Πάνω από 10 τραυματίες

Εχουν αφήσει στα χαρτιά πολλά αντιπλημμυρικά – Υπό μελέτη παραμένουν εκατοντάδες έργα

Νέα Ορλεάνη: Έρευνα για «τρομοκρατική» ενέργεια – Τα ισλαμικά σύμβολα στο φορτηγό του μακελάρη και το σχέδιο δολοφονίας της οικογένειάς του

 

Documento Newsletter