Άνοια: Πώς το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και γνωστικής έκπτωσης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology».

Στην έρευνα μελετήθηκαν δεδομένα για την υγεία και τη διατροφή 133.771 ατόμων με μέση ηλικία τα 49 έτη κατά την έναρξη της μελέτης. Από αυτά, 11.173 διαγνώστηκαν με άνοια έως και 43 χρόνια αργότερα.

Μια μερίδα κόκκινου κρέατος είναι συνήθως περίπου 85 γραμμάρια, που αντιστοιχεί είτε σε δύο φέτες μπέικον, είτε σε 1,5 φέτα μορταδέλα, είτε σε ένα χοτ ντογκ.

Όσοι έτρωγαν ένα τέταρτο της μερίδας ή περισσότερο επεξεργασμένο κόκκινο κρέας – όπως μπέικον, μορταδέλα και χοτ ντογκ είχαν 13% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια σε σχέση με όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα δέκατο της μερίδας την ημέρα, σύμφωνα με τη σχετική μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια επιπλέον ημερήσια μερίδα επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος κατά μέσο όρο συνδέεται με επιτάχυνση της γήρανσης του εγκεφάλου κατά 1,6 χρόνια.

Οι ερευνητές με βάση τις παρατηρήσεις τους δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα προκαλούν την άνοια, παρά μόνο ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των δύο. Αλλά η έρευνα για τη σύνδεση θα συνεχιστεί, δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο δρ Ντάνιελ Γουάνγκ, επίκουρος καθηγητής στο τμήμα διατροφής της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ.

«Μεγάλες, μακροπρόθεσμες μελέτες είναι απαραίτητες για τη διερεύνηση καταστάσεων όπως η άνοια, η οποία μπορεί να αναπτυχθεί επί δεκαετίες», δήλωσε ο Γουάνγκ και πρόσθεσε: «συνεχίζουμε να συνθέτουμε αυτή την ιστορία για να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που προκαλούν την άνοια και τη γνωστική έκπτωση».

Οι ερευνητές συνεχίζουν να διερευνούν τους παράγοντες που συνδέουν το κόκκινο κρέας με τον κίνδυνο άνοιας, ιδίως εκείνους που αφορούν στο μικροβίωμα του εντέρου. Υπογραμμίζουν ότι η αντικατάσταση του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με ξηρούς καρπούς και όσπρια μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας κατά περίπου 19%, με κοτόπουλο κατά 16% και με ψάρι κατά 28%.

Ετικέτες