Άνω κάτω η Χαριλάου Τρικούπη εξαιτίας Λοβέρδου στη Βουλή

Άνω κάτω η Χαριλάου Τρικούπη εξαιτίας Λοβέρδου στη Βουλή

Αν και είναι εμφανής η προσπάθειά της να κρατήσει ισορροπίες και χαμηλούς τόνους, η Χαριλάου Τρικούπη δεν αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη θέση της απέναντι στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αιχμές κατά του Ανδρέα Λοβέρδου περί νομικού ακτιβισμού αλλά και απόκλισης από συλλογικές αποφάσεις στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής.

Την εσπευσμένη αντίδραση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σχετικά με την επίσημη τοποθέτησή της για τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα προκάλεσε η διαφοροποίηση του βουλευτή και υποψηφίου για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ Ανδρέα Λοβέρδου, ο οποίος εμφανίστηκε υπέρμαχος των προτάσεων της ΝΔ για το θέμα αυτό. Μάλιστα, ιδιαίτερα προκλητική, χαρακτηρίζουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, την διατύπωση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Βουλή ότι «απαλλαγμένος πλέον στο να υπακούω στους κομματικούς συσχετισμούς θα δώσω απολύτως το δικό μου στοιχείο της πολιτικής μου ταυτότητας ως ελεύθερος άνθρωπος και μέλος του κοινοβουλίου. Θα πράξω σύμφωνα με την συνείδηση μου χωρίς φόβο και πάθος καθώς τίποτα δεν με δεσμεύει και σας λέω ότι παρά του ότι διαφωνώ σε ορισμένα ζητήματα ψηφίζω ναι επί της αρχής και των περισσοτέρων άρθρων».

Είχε μιλήσει για ναι επί της αρχής και επί των περισσότερων, ενώ η Κοινοβουλευτιή Ομάδα είχε αποφασίσει να κινηθεί με βάση την κρίση της για κάθε άρθρο. Πάντως, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να γίνει ονομαστική ψηφοφορία, η διαφοροποίηση Λοβέρδου έχει περιορισμένο κοινοβουλευτικό αντίκτυπο, αλλά παίρνει διαστάσεις μεταξύ βουλευτών, που λόγω και της αναμέτρησης για την ανάδειξη νέας ηγεσίας, βρίσκονται σε διαφορετικά «στρατόπεδα». Η όξυνση του εσωκομματικού κλίματος είναι επί θύραις.

Ετσι, το μεσημέρι της Πέμπτης (11.11.2021) η Κοινοβουλευτική Ομάδα εξέδωσε ανακοίνωση που προσπαθεί να ισορροπήσει δίνοντας έμφαση στο ζήτημα της ελεύθερης βούλησης (κατά συνείδηση ψήφου) και των συλλογικών αποφάσεων σε αντίστιξη με τις απορριπτέες από τη Χαριλάου Τρικούπη, συμπεριφορές που συνδέονται με νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Θέτει ως άξονα της επίσημης γραμμής όχι την επί της αρχής διαδικασία, αλλά την επί των άρθρων ψήφιση ή καταψήφιση με βάση την ανάγκη για «μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών». Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΙΝΑΛ εκφράζει τη διαφωνία της «με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση», τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Μάλιστα, με έμφαση επισημαίνει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής (11.11.2021) είναι η εξής:

«Το Κίνημα Αλλαγής, πιστό στις αρχές και τις πολιτικές του παραδόσεις, χαράσσει το δικό του διακριτό στίγμα. Χωρίς ετεροπροσδιορισμό. Χωρίς νομικό ακτιβισμό ή δογματικές προσκολλήσεις. Επιδιώκουμε ένα Ποινικό Δίκαιο όχι μόνο «τιμωρητικό», αλλά κυρίως βαθιά παιδευτικό. «Εργαλείο» του Κράτους Δικαίου και της Δημοκρατίας. Για την ασφάλεια του πολίτη και τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής. Αυτό επιβεβαιώνεται σήμερα με τη στάση μας απέναντι στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αυτή αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας».

Συμφωνούμε και ψηφίζουμε την αύξηση των ποινών για ιδιαίτερης βαρύτητας αδικήματα, όπως τα σεξουαλικά εγκλήματα, οι βιασμοί ανηλίκων, οι ομαδικοί
βιασμοί, οι πράξεις ενδοοικογενειακής βίας, τα εγκλήματα κατά των εργαζομένων κ.α.

Επιδιώκουμε την πραγματική έκτιση των ποινών για τα αυξημένης βαρύτητας εγκλήματα. Ψηφίζουμε την αύξηση του ορίου για την υφ’ όρον απόλυση.

Καταγγέλλουμε, όμως, την προκλητική άρνηση της Κυβέρνησης να ενεργοποιήσει την κοινωφελή εργασία και τις εναλλακτικές μορφές έκτισης των ποινών.
Για να μπορεί να υπάρξει χώρος στις φυλακές για όσους πρέπει πραγματικά να εκτίσουν τις ποινές κάθειρξης και να αποφύγουμε νέες οριζόντιες και άκριτες
αποφυλακίσεις.

Λέμε όχι στην ακραία ποινικοποίηση απόψεων ή δηλώσεων που μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν «fake news» που φτάνει στο άλλο άκρο: φιμώνει την ενημέρωση και την ελεύθερη δημοσιογραφία.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να τολμήσει να κατοχυρώσει τη γυναίκα ως θύμα εγκλημάτων έμφυλης βίας, που έχουν αποκτήσει χαρακτηριστικά «κοινωνικής
πανδημίας».

Μένουμε σταθεροί στην ανάγκη για μια βαθιά μεταρρύθμιση, με στόχο την ασφάλεια του πολίτη και την προάσπιση των ατομικών ελευθεριών.
Διαφωνούμε με το ψευδεπίγραφο δίλημμα: αυστηροποίηση ή εγκληματικότητα, που «λανσάρει» με επικοινωνιακό επιφανειακό τρόπο η Κυβέρνηση. Η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και η ασφάλεια για τον πολίτη δεν έρχεται μόνο με ποινές, αλλά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης. Η χώρα έχει ανάγκη από νέα αντεγκληματική και σωφρονιστική πολιτική. Όχι άλλα μπαλώματα».

Documento Newsletter