Άννα Μοντάβιο: «Μεταβαίνουμε από την κουλτούρα της επαφής στην ανέπαφη»

Άννα Μοντάβιο: «Μεταβαίνουμε από την κουλτούρα της επαφής στην ανέπαφη»

Συνέντευξη με τη διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών για τον πολιτισμό στις μέρες της καραντίνας αλλά και της επόμενης ημέρας

Τηλε-συναντηθήκαµε µε τη διευθύντρια του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθηνών και µορφωτική ακόλουθο της ιταλικής πρεσβείας προκειµένου να διερευνήσουµε τις δυνατότητες που προσφέρει ο πολιτισµός ώστε η Ιταλία να ανορθωθεί και να συνεχίσει τη διαδροµή της µετά τη θανάσιµη πανδηµία που την έπληξε.

Ποιες θα είναι οι επιπτώσεις αυτής της άνευ προηγουµένου κρίσης στον πολιτισµό γενικά, µε δεδοµένο ότι έχει δηµιουργηθεί µια κατάσταση φόβου και αποµόνωσης;

Η πανδηµία έχει προκαλέσει αναγκαστικά µια παύση στην κουλτούρα σε παγκόσµιο επίπεδο, αλλά την ίδια στιγµή η ιδέα ότι ο πολιτισµός δεν µπορεί να σταµατήσει και πως πράγµατι είναι ζωτικής σηµασίας για την επιβίωση του πνεύµατος και για την ψυχική υγεία σε καιρούς όπως αυτός που βιώνουµε έχει εξαπλωθεί. Ευτυχώς οι υπάρχουσες τεχνολογίες µάς επιτρέπουν να απολαµβάνουµε τον πολιτισµό χωρίς να φεύγουµε από το σπίτι µας. Σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα, µε την πίεση του επείγοντος, έχουν αναπτυχθεί στρατηγικές, δεξιότητες, πρωτοβουλίες µεγάλης κλίµακας µε στόχο την υλοποίηση του έργου που είναι συγκεντρωµένο στο hashtag #laculturanonsiferma. Είµαι βέβαιη ότι η δηµιουργικότητα θα βρει σταδιακά νέες λύσεις για να διαδώσει τον πολιτισµό. Ζούµε σε µια επιταχυνόµενη και ξαφνική µετάβαση από µια κουλτούρα που βασιζόταν στην επαφή σε µια κουλτούρα που βασίζεται σε ανέπαφες δραστηριότητες, µε όλες τις συνέπειες που παράγει αυτή η αλλαγή.

Πώς το Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών στηρίζει τον κόσµο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς;

Ως ιταλικό ινστιτούτο πολιτισµού θέλουµε να είµαστε πάντα παρόντες και να συνοδεύουµε το ελληνικό κοινό κατά τη διάρκεια της κρίσης µε εφαρµογές της σύγχρονης τεχνολογίας ως εργαλείο. Ας ξεκινήσουµε, για παράδειγµα, µε τα µαθήµατα ιταλικής γλώσσας, τα οποία σε πολύ σύντοµο χρονικό διάστηµα έχουν µετατραπεί σε διαδικτυακά. Οσο για τον πολιτισµό, από την επόµενη εβδοµάδα θα προτείνουµε στο ελληνικό κοινό εκδηλώσεις ή πολιτιστικές πληροφορίες µέσω streaming ή πλατφόρµας στην ελληνική γλώσσα: επίσκεψη της έκθεσης «Τα ποιητικά των χρωµάτων» στο ινστιτούτο και συνέντευξη µε τον συγγραφέα Πάολο Τζορντάνο, νικητή του λογοτεχνικού βραβείου Strega, ο οποίος µόλις δηµοσίευσε στην Ελλάδα τον προβληµατισµό του για τις επιπτώσεις του κορονοϊού µε τον τίτλο «Στη µετάδοση».

Στη συνέχεια ετοιµάζουµε ένα φεστιβάλ κινηµατογράφου για τη νέα ιταλική κωµωδία και µια γνωριµία µε το έργο και την εποχή του αναγεννησιακού καλλιτέχνη Ραφαήλ (500 χρόνια από τη γέννησή του), πάντα στα ελληνικά ή µε ελληνικούς υπότιτλους. Αυτό γίνεται για να αποδείξουµε ότι ο ιός δεν µπορεί να µας σταµατήσει.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για µετά την κρίση;

Η Ιταλία σχεδιάζει να επανεκκινήσει ως πολιτιστική δύναµη µέσω εκδηλώσεων µόλις το επιτρέψουν οι υγειονοµικές συνθήκες, απευθύνοντας έκκληση στους µεγάλους καλλιτέχνες της χώρας να συνεχίσουν να τροφοδοτούν το πνεύµα. Ως εκ τούτου, προγραµµατίζονται περιοδείες σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες του πλανήτη µε τον Αντρέα Μποτσέλι, τον Λουντοβίκο Εϊνάουντι, τον Νικόλα Πιοβάνι και παραγωγές µεγάλων πολιτιστικών ιδρυµάτων, όπως των Teatro della Scala στο Μιλάνο, Cinecittà, Εθνικής Ορχήστρας της Σάντα Σεσίλια, Φεστιβάλ Ραβένα, Teatro San Carlo στη Νάπολη κ.λπ. Εν ολίγοις, θα ολοκληρώσω µε τα hashtags που δηµιουργήθηκαν σε αυτό το δύσκολο πλαίσιο: #weareitaly και #la culturanonsiferma.

Documento Newsletter