Άννα Μισέλ-gate: Έκθετο το Μαξίμου για τα μαγειρέματα – Τα πορίσματα και η κόντρα Μαρινάκη – Μυλωνάκη

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται το Μαξίμου σε ό,τι αφορά την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων Ελλήνων του εξωτερικού που οδήγησε εκτός «γαλάζιου» ευρωψηφοδελτίου την Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, καθώς σε λίγες εβδομάδες θα βγει το τελικό πόρισμα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ), η οποία στην τελευταία ανακοίνωσή της στις 26/8 είχε αναφέρει ότι «προκύπτει η ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης». Η κυβέρνηση είναι βαριά εκτεθειμένη, καθώς τη στιγμή που διαφήμιζε ότι έκανε δική της έρευνα και ότι «η έρευνα αυτή ισχύει στο ακέραιο», όπως απάντησε στο Documento στα τελευταία briefings ο εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, στις αποφάσεις της ΑΠΔΠΧ αναγράφεται ότι το Μαξίμου δεν έχει απαντήσει ακόμη σε αιτήματα της αρχής που ζητούσε να της παραδώσει το σύνολο των στοιχείων που διαθέτει.

«Η υπηρεσία μας δεν έλαβε απάντηση»

Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωση της ΑΠΔΠΧ στις 27 Μαΐου σημειώνεται ότι «η Αρχή απέστειλε το με αρ. πρωτ. Γ/ΕΞΕ/1009/0104-2024 έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία ΠρωθυπουΡγού, με το οποίο την κάλεσε μέχρι την Πέμπτη 04-04-2024 να συνδράμει στο έργο της Αρχής με την παροχή του συνόλου των στοιχείων που διαθέτει από τη δική της έρευνα, την οποία έχει ανακοινώσει δημοσίως. Η Αρχή δεν έλαβε απάντηση».

Η άρνηση του Μαξίμου να διευκολύνει την αρμόδια αρχή για το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων αποδήμων εξηγείται, καθώς στελέχη της γαλάζιας παράταξης είναι εκτεθειμένα. Συγκεκριμένα, ο ισχυρισμός του πρώην γραμματέα Αποδήμων της ΝΔ

Νίκου Θεοδωρόπουλου περί «άνωθεν εντολής» έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα σε αυτό το τεράστιο σκάνδαλο, καθώς, όπως υποστήριξε στην ΑΠΔΠΧ, «ουδέποτε έλαβε από κάποιον συνεργάτη του τέως ΓΓ του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ), Μιχάλη Σταυριανουδάκη» και «ουδέποτε έλαβε από πρώην ή νυν στέλεχος του Υπουργείου Εσωτερικών, το αρχείο εκλογικών καταλόγων των αποδήμων του 2023».

Ο Ν. Θεοδωρόπουλος, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Αρχής (26/8), είπε ότι «το πρόσωπο από το οποίο έλαβε τους εκλογικούς καταλόγους στις 23-06-2023, ώρα 17.05 μέσω προωθημένου WhatsApp μηνύματος, ήταν και παραμένει Οργανο της Κεντρικής Διοίκησης του κόμματος, με βάση το τελευταίο Καταστατικό της ΝΔ, αρμόδιο στέλεχος που είχε πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους για τις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου 2023». Μάλιστα επισύναψε φωτογραφία όπου απεικονίζεται ο πλήρης αριθμός τηλεφώνου του αποστολέα του αρχείου μέσω WhatsApp. Πρόκειται για τον Μένιο Κορομηλά, ο οποίος ήταν οργανωτικός γραμματέας της ΝΔ και υπεύθυνος διαχείρισης κρίσεων.

Στην απάντηση της ΝΔ προς την ΑΠΔΠΧ αναφέρεται ότι «ο Μένιος Κορομηλάς δήλωσε, μεταξύ άλλων ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία ο τότε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών κος Μιχάλης Σταυριανουδάκης του ζήτησε να προωθήσει στον κ. Θεοδωρόπουλο ένα αρχείο που θα του έστελνε μέσω WhatsApp κάποιος συνεργάτης του, ότι προώθησε αυτούσιο στον κ. Θεοδωρόπουλο το αρχείο excel, που του εστάλη μέσω WhatsApp από άγνωστο σε εκείνον αριθμό, χωρίς να έχει ο ίδιος γνώση του περιεχομένου του αρχείου».

Παράλληλα, ο Μέν. Κορομηλάς, όπως αναγράφεται στην τελευταία ανακοίνωση της ΑΠΔΠΧ, υποστηρίζει «ότι δεν έχει στην κατοχή του το επίμαχο αρχείο διότι στο μεταξύ άλλαξε συσκευή κινητού τηλεφώνου και ότι εκ της κομματικής του ιδιότητας δεν είχε και ουδέποτε επιδίωξε πρόσβαση σε εκλογικούς καταλόγους ή προσωπικά δεδομένα πολιτών».

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της περασμένης Τρίτης (16/9) στην ερώτηση του Documento εάν ο Μέν. Κορομηλάς έχει κάποια ιδιότητα ή είναι απλό μέλος της ΝΔ, ο Π. Μαρινάκης απάντησε ότι «για τον κ. Κορομηλά από όσο γνωρίζω είναι μέλος της ΝΔ, δεν νομίζω ότι έχει κάποια ιδιότητα». Στην ενημέρωση της περασμένης Πέμπτης (18/9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε για τον Μέν. Κορομηλά ότι «δεν έχει την ιδιότητα που είχε».

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο Μέν. Κορομηλάς έχει υποβάλει παραίτηση από τη θέση του οργανωτικού γραμματέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Διαχείρισης Κρίσεων στις 20 Ιουνίου, «μέχρι να αποσαφηνιστεί» η υπόθεση. Σημειώνεται ότι όταν ο Π. Μαρινάκης διατέλεσε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ βρισκόταν σε πολύ στενή συνεργασία με τον Μέν. Κορομηλά.

Η «έρευνα του Μαξίμου» και ο ρόλος Μυλωνάκη

Οταν αποκαλύφθηκε το επονομαζόμενο Ασημακοπούλου-gate στις αρχές Μαρτίου, το Μαξίμου ήθελε να πετάξει την… καυτή πατάτα από τα χέρια του, γι’ αυτό και προχώρησε στην περιβόητη «έρευνα του Μαξίμου», η οποία είχε αποτέλεσμα στις 15 Μαρτίου να τεθεί εκτός ευρωψηφοδελτίου η Α.-Μ. Ασημακοπούλου. Την έρευνα σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνων των ημερών είχε αναλάβει ο νυν υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης, τότε ακόμη γενικός γραμματέας της Βουλής. Σύμφωνα με «γαλάζιους» κύκλους, ο Γ. Μυλωνάκης ήθελε σε αυτή την υπόθεση να μην υποστεί φθορά το υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα η τότε υπουργός Νίκη Κεραμέως, η οποία είχε τη φιλοδοξία να γίνει η Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν.

Το αποτέλεσμα ήταν η «έρευνα του Μαξίμου» να μεταφέρει τις ευθύνες σε στελέχη από το κόμμα της ΝΔ. Από αυτό το σημείο ξεκινάνε οι αντιφάσεις. Τέλος, στα «γαλάζια» πηγαδάκια αναφέρεται συχνά ότι ο Π. Μαρινάκης είναι σε «υπόγεια σύγκρουση» με τον Γ. Μυλωνάκη, καθώς ο ένας προσπαθεί με πολιτικούς όρους να φορτώσει στον άλλο τις αντιφάσεις αυτής της σοβαρότατης υπόθεσης.

Το ριάλιτι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν λέει να τελειώσει. Ο έκπτωτος πρόεδρος δεν θέλει να πάρει απόφαση ότι εξέπεσε. Τι κι αν ζήτησε ο ίδιος την τήρηση της νομιμότητας και του καταστατικού ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής, γεγονός που έφερε την καθαίρεσή του μέσω μιας διαδικασίας που προβλέπεται από αυτό που ο ίδιος επικαλέστηκε, μένει και επιμένει σε κάτι το οποίο έχει λήξει από τις 8 Σεπτεμβρίου. Και δεν φτάνει που αποκάλεσε «κουκουλοφόρους» ανθρώπους που είτε έχουν φάει τις σάρκες τους στην Αριστερά είτε βρέθηκαν στα μπουντρούμια του ΕΑΤ/ΕΣΑ, ήθελε –μετά την πολιτικά ατεκμηρίωτη γνωμοδότηση Κοντιάδη– να επιστρέψει και στο γραφείο του εβδόμου το οποίο είχε προηγουμένως αδειάσει. Κατά τη διάρκεια της περισυλλογής σε Σπέτσες και Ιταλία τη σκυτάλη πήραν πολιτικά περιφερόμενες περσόνες, στελέχη και βουλευτές που πίνουν νερό στο όνομά του, αναπαράγοντας μονότονα: «Εκτροπή και πραξικόπημα». Οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους. Πώς μπορεί να αποτελεί εκτροπή μια διαδικασία που προβλέπεται στο καταστατικό του κόμματος; Πώς γίνεται να θεωρείται πραξικόπημα μια ψηφοφορία της οποίας οι όροι καθορίστηκαν από προηγούμενη ψηφοφορία; Και πώς νοθεύει το αποτέλεσμα η τηλεφωνική ψήφος όσων ήταν δικαιολογημένα απόντες τη στιγμή που ο απερχόμενος ζήτησε ανοιχτή ψηφοφορία για να τον κοιτάζουν στα μάτια; Δεν ξέρω τι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους όσοι παριστάνουν στα πάνελ τους «καμικάζι» του Στέφανου Κασσελάκη ή προβαίνουν σε υπόγειες διεργασίες εντός κοινοβουλίου στο όνομα του πρώην προέδρου, αλλά μάλλον δεν έχουν καταλάβει πως αν συνεχίσουν να ανατινάζουν σε κοινή θέα κάθε έννοια συλλογικότητας και κομματικής συνύπαρξης, τότε –ακόμη κι αν κερδίσουν– δεν θα έχει μείνει τίποτε. Εκτός κι αν τα μόνα που τους νοιάζουν είναι η καρέκλα, η κρατική χρηματοδότηση και τα περιουσιακά στοιχεία του κόμματος. Ισως αυτή να είναι η εξήγηση.