Άννα Κατσούλη: Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

Άννα Κατσούλη: Πέθανε σε ηλικία 103 ετών η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης

Πέθανε  σε ηλικία 103 ετών η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, που καταδικάστηκε δις εις θάνατον, Άννα Κατσούλη.

Σχετική ανακοίνωση για την απώλεια της εμβληματικής μορφής της Αριστεράς εξέδωσε ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για όλους και όλες» -με τον οποίο υπενθυμίζεται ότι ήταν υποψήφια-, Γιώργος Γαβρίλης ενώ την Άννα Κατσούλη αποχαιρετά με συλλυπητήρια ανακοίνωση και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά.

Ποια ήταν η Άννα Κατσούλη

Η Άννα Κατσούλη, ήταν ΕΑΜίτισσα νηπιαγωγός υπεύθυνη για τη διανομή του «Ριζοσπάστη» στον Πειραιά. Μετά την απελευθέρωση ήταν υπεύθυνη για τη δουλειά στον σύλλογο γυναικών Πειραιά.

Το 1949 συνελήφθη από την Ασφάλεια, δικάστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές εις θάνατον παμψηφεί. Φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και απελευθερώθηκε το 1958.

Από την 1η μέρα της δικτατορίας του 1967 πέρασε στην παρανομία. Μέλος Διοίκησης του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) από την ίδρυσή του, μέλος του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η ανακοίνωση του Γιώργου Γαβρίλη

Άννα Κατσούλη …ένα σεμνό τέλος…

Έσβησε ένας από τους τελευταίους ιστορικούς μύθους της Εθνικής Αντίστασης στον Πειραιά.

Η Άννα Κατσούλη γεννήθηκε το 1921 και έζησε όλα τα χρόνια της ζωής της στον Πειραιά .

Νηπιαγωγός το επάγγελμα, οργανώθηκε από πολύ νέα στο ΕΑΜ, έζησε στην παρανομία μέχρι την απελευθέρωση, φυλακίστηκε, εξορίστηκε, δικάστηκε και καταδικάστηκε δις εις θάνατον παμψηφεί.

Η σεμνότητα της, ο ακέραιος χαρακτήρας της, η φιλοσοφημένη στάση της ζωή της, δεν επέτρεψαν σε κανέναν/μια, αλλά ούτε και στην ίδια, να κάνει βιβλίο την ζωή της.

Όλα τα θεωρούσε καθήκον, ηθική υποχρέωση κάθε σκεπτόμενου, υπευθύνου, αλληλέγγυου πολίτη.

Με βάση αυτές τις αρχές ήταν παρούσα σε κάθε προσκλητήριο, σε κάθε συλλογικό αγώνα της αριστεράς και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Λιμάνι της Αγωνίας

Πειραιάς για όλους

Αλλάζουμε τον Πειραιά για όλους και όλες

Η Άννα τίμησε με την συμμετοχή της τα ψηφοδέλτια μας

Χωρίς ανταλλάγματα

Χωρίς απαιτήσεις

Χωρίς ιδιαίτερη προβολή .

Η σεμνή, ντελικάτη μορφή της, τα στωικά μάτια της, η ευγενική φωνή της, η φιλοσοφημένη στάση της ζωής της, για όσους/ες την γνωρίσαμε, θα μείνει στην μνήμη μας πάντα ζωντανή.

Καλό σου ταξίδι Άννα στον κόσμο που πάλεψες και ονειρεύτηκες να ζήσεις .

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Πειραιά.

Έφυγε από κοντά μας μια εμβληματική μορφή της Αριστεράς, η Άννα Κατσούλη.

Η ΕΑΜίτισσα νηπιαγωγός που ήταν υπεύθυνη για τη διανομή του «Ριζοσπάστη» στον Πειραιά και μετά την απελευθέρωση ήταν υπεύθυνη για τη δουλειά στον σύλλογο γυναικών Πειραιά, ενώ το 1949 συνελήφθη από την Ασφάλεια, δικάστηκε και καταδικάστηκε δύο φορές εις θάνατον παμψηφεί. Φυλακίστηκε στις φυλακές Αβέρωφ και απελευθερώθηκε το 1958.

Από την πρώτη ημέρα της δικτατορίας του 1967 πέρασε στην παρανομία. Υπήρξε μέλος Διοίκησης του Πανελλαδικού Συνδέσμου Αγωνιστών ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΑΕΕΑ) από την ίδρυσή του, του ΚΚΕ, του ΚΚΕ Εσωτερικού, του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έχοντας έντονη την αίσθηση της προσφοράς και της συμμετοχής στον κοινό αγώνα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 συμμετείχε τιμητικά σαν υποψήφια δημοτική σύμβουλος με την παράταξη “ΑλλάΖΟΥΜΕ τον Πειραιά για Όλους & Όλες” με επικεφαλής τον Γιώργο Γαβρίλη.

Ο χαμός της μας γέμισε λύπη, όμως, η ζωή, ο αγώνας και η προσφορά της θα παραμείνουν σύμβολα για τη δική μας και τις επόμενες γενιές.

Ειλικρινή συλλυπητήρια στους οικείους της.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter