Ανησυχούν οι ειδικοί μετά το νέο «άλμα» κρουσμάτων – Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση

Ανησυχούν οι ειδικοί μετά το νέο «άλμα» κρουσμάτων – Σε κατάσταση πανικού η κυβέρνηση

Έντονη ανησυχία επικρατεί στις τάξεις των λοιμωξιολόγων με αφορμή τη νέα «έκρηξη» κρουσμάτων κορονοϊού, με τις καταγεγραμμένες περιπτώσεις του τελευταίου 24ωρου να αγγίζουν τις 1.800 (1.797), με 168 διασωληνωμένους ασθενείς και 8 θανάτους. Ήδη, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής των ειδικών κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου αναφορικά με την εξέλιξη της επιδημιολογικής εικόνας, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενά τους η κατάσταση αναμένεται να χειροτερεύσει τις επόμενες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι το απόγευμα της Τρίτης, οι λοιμωξιολόγοι συνεδρίασαν εκτάκτως για να εκτιμήσουν τα νέα δεδομένα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπολογίζει πως το τέταρτο κύμα θα κάνει την εμφάνισή του από τα μέσα Αυγούστου μιας και ήδη τα πρώτα κρούσματα με την μετάλλαξη έχουν εμφανιστεί στη χώρα ενώ χαρακτήρισε ως το «χειρότερο σενάριο» το ενδεχόμενο νέας καραντίνας από το φθινόπωρο. Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιουρκίνης ανέφερε ότι πιθανό να δούμε στην Ελλάδα παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση με τη Βρετανία και την Πορτογαλία, σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κρουσμάτων «θα ξεπεράσει σίγουρα τα 2.000».

Έκδηλη ανησυχία εκφράστηκε και από τον καθηγητή Χαράλαμπο Γώγο ο οποίος ανέφερε πως «ο αριθμός των ανεμβολίαστων είναι πολύ μεγάλος» και «πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμένων». Όπως εξήγησε, «είμαστε σε κρίσιμη καμπή. Είναι καλοκαίρι και έχει αυξηθεί η κινητικότητα, ο κόσμος βγαίνει έξω, πάει διακοπές. Έχουμε ένα στέλεχος που διαδίδεται ευκολότερα, έχει έρθει και στην Ελλάδα και είναι πολύ περισσότερα από 50 τα κρούσματα που έχουν ανακοινωθεί και έχουμε και μια σειρά μέτρων που έχουν αρθεί».

Διαβάστε επίσης: «Έκρηξη» πανδημίας με 1.797 νέα κρούσματα – 8 νεκρούς και 168 διασωληνωμένους

Κυβερνητικός πανικός και μέτρα για την εστίαση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που μόνο θετική δεν μπορεί να χαρακτηριστεί και απέχει αρκετά από την εικόνα που ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα κορυφαία στελέχη παρουσίαζαν πριν από την έλευση του καλοκαιριού, μιλώντας για ένα καλοκαίρι διαφορετικό και πιο… ανέμελο από εκείνο του 2020.

Πλέον, μετά τις θριαμβολογίες και τα ευχολόγια που συνόδευσαν το ολοκληρωτικό άνοιγμα της αγοράς, ούτως ώστε να δοθεί η σκυτάλη στον -εξίσου ταλαιπωρημένο- κλάδο του τουρισμού, η κυβέρνηση αναγκάζεται να προβεί σε «διορθωτικά» μέτρα, σε μία προσπάθεια να ανακόψει τη «φόρα» των κρουσμάτων και να φρενάρει επίσης την έλευση του τέταρτου κύματος της πανδημίας, ακόμη κι αν οι λοιμωξιολόγοι μιλούν με σιγουριά για την έλευσή του.

Το απόγευμα της Τρίτης, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι οι πολίτες θα επιτρέπεται να βρίσκονται στους χώρους εστίασης, στα μπαρ και τα κλαμπ μόνο ως καθήμενοι, διαφορετικά οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων θα τεθούν ενώπιον υψηλών προστίμων, ακόμη και σφραγίσματος. Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας μίλησε για «άμεση σφράγιση στα καταστήματα που παραβιάζουν τα μέτρα, αύξηση των προστίμων, αφαίρεση άδειας καταστήματος στην 3η παράβαση και δυνατότητα επιβολής παράβασης εκ των υστέρων με βάση αποδεικτικό υλικό».

Διαβάστε επίσης: Μόνο καθήμενοι σε χώρους εστίασης και διασκέδασης από την Πέμπτη

Ιδιαίτερο άγχος στο Μαξίμου φέρνει και η εικόνα από το «μέτωπο» των εμβολιασμών, όπου παρατηρείται ιδιαίτερη στασιμότητα σε αρκετές περιοχές της χώρας, γεγονός που αναγκάζει την κυβέρνηση να επιστρατεύσει αιρετούς, κληρικούς, ακόμη και influencers ούτως ώστε να πειστούν οι πολίτες και να επιτευχθούν οι στόχοι περί δημιουργίας τείχους ανοσίας. Την Τρίτη, ο Στέλιος Πέτσας συναντήθηκε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, ούτως ώστε να «σφραγιστεί» η βοήθεια της εκκλησίας στο κυβερνητικό πλάνο, με τον υπουργό να λαμβάνει τις διαβεβαιώσεις του.

Ωστόσο, το πλάνο επίτευξης του τείχους ανοσίας βρίσκεται ακόμη μακριά, καθώς ο στόχος κινείται μεταξύ του 70-80%, την ώρα που οι πλήρως εμβολιασμένοι ξεπερνούν μετά βίας το 40% του ενήλικου πληθυσμού της χώρας.

Documento Newsletter