Ανησυχούν για τη στάση του Τραμπ στην Ουκρανία – «Γκάζι» στην παράδοση όπλων πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ

Ανησυχούν για τη στάση του Τραμπ στην Ουκρανία – «Γκάζι» στην παράδοση όπλων πριν αναλάβει την προεδρία των ΗΠΑ
Συνάντηση του Ντόναλντ Τραμπ με τον Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη (AP Photo/Julia Demaree Nikhinson)

Η συνέχιση της υποστήριξης της Ουκρανίας από την Ουάσινγκτον είναι βέβαιο ότι θα κινδυνεύσει όταν στον Λευκό Οίκο θα εγκατασταθεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ των ΗΠΑ. Τις ανησυχίες τους για το θέμα έχουν εκφράσει τόσο το Κίεβο όσο και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ενώ ο ίδιος ο Τραμπ έχει ήδη συνομιλήσει με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ζητώντας του να μην προχωρήσει σε κλιμάκωση στην Ουκρανία, αν και αυτό έχει διαψευσθεί από το Κρεμλίνο.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει προεκλογικά ότι θα τερματίσει άμεσα τη σύγκρουση μόλις αναλάβει καθήκοντα, πυροδοτώντας εικασίες και ανησυχίες γύρω από τους όρους με τους οποίους θα έμπαινε τέλος στον πόλεμο. Η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων και του Κιέβου είναι μια συμφωνία εκεχειρίας που θα επιτρέψει στη Μόσχα να κρατήσει εδάφη που έχει καταλάβει.

Υπάρχει ένα σχέδιο από την Ουκρανία με πέντε βασικά σημεία, δύο από τα οποία τράβηξαν την προσοχή του Τραμπ, δήλωσαν στους Financial Times άνθρωποι που συμμετείχαν στην εκπόνησή του.

Το ένα προβλέπει την αντικατάσταση ορισμένων αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν σε όλη την Ευρώπη με ουκρανικές δυνάμεις όταν τελειώσει ο πόλεμος. Το άλλο προσφέρει έναν την ανάπτυξη των κρίσιμων φυσικών πόρων της Ουκρανίας σε δυτικές εταιρείες.

Το σχέδιο παρουσιάστηκε στον εκλεγμένο πρόεδρο όταν ο Zελένσκι τον συνάντησε στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Σεπτέμβριο, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Επισπεύδουν την βοήθεια στην Ουκρανία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν πάει στις Βρυξέλλες για επείγουσες συνομιλίες με τους Ευρωπαίους με στόχο την επιτάχυνση της παράδοσης βοήθειας στην Ουκρανία πριν από την άφιξη του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα συναντηθεί αύριο με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωση «για να συζητήσουν το θέμα της υποστήριξης της Ουκρανίας απέναντι στην ρωσική επίθεση», αναφέρει σε ανακοίνωση ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε κάλεσε σήμερα από την πλευρά του τους Δυτικούς «να κάνουν περισσότερα για να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πολεμήσει».

«Οφείλουμε να διατηρήσουμε την ισχύ της διατλαντικής μας συμμαχίας. Η άμεση πρόκληση με την οποία βρισκόμαστε αντιμέτωποι είναι η υποστήριξη προς την Ουκρανία», την ώρα που «ετοιμάζεται για τον δυσκολότερο χειμώνα της» από την ρωσική εισβολή του Φεβρουαρίου 2022, δήλωσε ο Μαρκ Ρούτε μετά από την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει άρα κάθε λόγο να επιταχύνει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία και να συνεχίσει να οργανώνει τους μηχανισμούς υποστήριξης για τους Ευρωπαίους που θα πάρουν την σκυτάλη.

«Μέχρι το τέλος της θητείας της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουν να στείλουν ό,τι είναι διαθέσιμο», όπως τεθωρακισμένα οχήματα και πυρομαχικά ελαφρών όπλων, «που έχει ανάγκη η Ουκρανία και οι ΗΠΑ διαθέτουν σε αφθονία», δήλωσε ο Μαρκ Κάνσιαν του Center for Strategic and International Studies (CSIS) της Ουάσινγκτον.

Την ώρα που το Βερολίνο βρίσκεται βυθισμένο σε πολιτική κρίση, η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ προειδοποίησε για τον κίνδυνο ο Πούτιν να εκμεταλλευθεί την πολιτική μετάβαση στις ΗΠΑ για να κερδίσει πλεονεκτήματα στην Ουκρανία. «Ο, τι η Ευρώπη μπορεί να δώσει στην Ουκρανία πρέπει να το δώσει τώρα», είπε επιμένοντας στην ενίσχυση της αντιαεροπορικής άμυνας της χώρας.

Ευρωπαϊκή κινητοποίηση

«Οποια και αν είναι η προσέγγιση που θα υιοθετηθεί από την νέα αμερικανική κυβέρνηση απέναντι στην Ουκρανία, η Ευρώπη θα πρέπει να κινητοποιηθεί και να ηγηθεί των αμυντικών προσπαθειών της Ουκρανίας», δήλωνε πρόσφατα η Ολένα Προκοπένκο του German Marshall Fund. «Δυστυχώς, η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ έρχεται αναμφίβολα την χειρότερη στιγμή σε ό,τι αφορά την πολιτική και οικονομική κατάσταση της Ευρώπης και τη ικανότητά της να συντονίσει τις ενέργειές της με ταχύτητα».

Στις Βρυξέλλες εκφράζονται επίσης φόβοι για την πιθανότητα χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσουν σε διμερή βάση τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γεγονός που θα αποδυνάμωνε ακόμη περισσότερο την ΕΕ, σημείωνε.

Διαβάστε επίσης:

Ουκρανία: Επίθεση στο νότιο μέτωπο από τη Ρωσία αναμένει το Κίεβο

Υεμένη: Επιθέσεις σε πολεμικά πλοία των ΗΠΑ ανακοίνωσαν οι Χούθι

ΗΠΑ: Γυναίκες αποθηκεύουν μαζικά χάπια αμβλώσεων πριν ορκιστεί ο Τραμπ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter