Τα συνεχή περιστατικά έκδοσης πλαστών πιστοποιητικών που έρχονται στην επιφάνεια μετά και το σκάνδαλο στο κέντρο υγείας Παλαμά Καρδίτσας, έχουν θορυβήσει την κυβέρνηση προκαλώντας παράλληλα σοβαρά ερωτηματικά για την οργάνωση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Κατόπιν εορτής και αφότου έχουν μοιραστεί δεκάδες πλαστά πιστοποιητικά θέτοντας σε κίνδυνο την εμβολιαστική διαδικασία, η κυβέρνηση διαμηνύει τώρα σε όλους τους τόνους πως θα υπάρξουν αυστηρά πρόστιμα σε όσους υγειονομικούς χρησιμοποιήσουν πλαστά πιστοποιητικά.
Εκτός από τη χθεσινή σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έδωσε το έναυσμα για το μπαράζ ελέγχων που αναμένεται να ακολουθήσει, στέλνοντας το μήνυμα προς τους παραβάτες ότι η διαδρομή που τους περιμένει είναι «εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα».
Τα «μαϊμού» πιστοποιητικά εμβολιασμού συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία. Έδωσα εντολή στους διοικητές των ΥΠΕ για συνεχείς ελέγχους και όπου εντοπίσουν περιστατικά η διαδρομή είναι εισαγγελέας, πειθαρχικό και διαθεσιμότητα.
— Θάνος Πλεύρης (@thanosplevris) September 8, 2021
Στο μικροσκόπιο δέκα εξεταστικά κέντρα
Μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ1, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, αποκάλυψε ότι στο στόχαστρο της αρχής έχουν μπει δέκα εμβολιαστικά κέντρα για τυχόν έκδοση πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Εκτός από τις τρεις συγκεκριμένες περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας (Κέντρο Υγείας Παλαμά, «Γ. Γεννηματάς» Θεσσαλονίκης κ.α.), σε εξέλιξη βρίσκονται και έλεγχοι σε 10 ακόμα κέντρα εμβολιασμού, όπου υπάρχουν «αρχικές ενδείξεις που υποκρύπτουν ένα σχήμα απάτης».
Για την περίπτωση του Κέντρου Υγείας Παλαμά, είπε ότι είναι σε εξέλιξη η έρευνα για το ποια είναι τα 33 άτομα που έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και προειδοποίησε τους δημόσιους λειτουργούς αλλά και τους ιδιώτες που εμπλέκονται σε τέτοια σχήματα «να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί οι κυρώσεις είναι πολύ βαριές και η ηθική απαξία της πράξης είναι τέτοια που θα υπάρξουν οριστικές παύσεις και οικονομικές κυρώσεις».
Έρευνα και στην Κοζάνη
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ στο μικροσκόπιο βρίσκονται και τρεις περιπτώσεις στη Κοζάνη. Η μία περίπτωση αφορά μια νοσηλεύτρια, της οποίας το πιστοποιητικό έχει εκδοθεί από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ τα άλλα δύο, ενός γιατρού και μιας νοσηλεύτριας που δόθηκαν από Κέντρο Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης.
Το ενδεχόμενο εμπλοκής και νοσηλεύτριας του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης στα άτομα που φέρονται να έχουν λάβει πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού από το “κύκλωμα” που δρούσε στον Παλαμά Καρδίτσας εξετάζει, πλέον, σοβαρά η διοίκηση του ιδρύματος, σε στενή συνεργασία με την 3η ΥΠΕ.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Kozanimedia πρόκειται για νοσηλεύτρια από την Κοζάνη, ηλικίας 45-50 ετών, η οποία αρχικά δεν επιθυμούσε να κάνει το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού και στη συνέχεια προσκόμισε πιστοποιητικό εμβολιασμού από το…Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας, υποστηρίζοντας ότι μετέβη εκεί επειδή είχε αρκετούς γνωστούς.
Ο διοικητής του Μαμάτσειου Στέργιος Γκανάτσιος ανέφερε στο kozanimedia πως «ούτως ή άλλως όλα τα πιστοποιητικά εμβολιασμού όλων των εργαζόμενων υπόκεινται σε εξονυχιστικό έλεγχο» ,ενώ ο εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων Δημήτρης Ντέντης, ερωτηθείς επίσης από το Kozanimedia, ανέφερε πως υπάρχει θέμα προς έρευνα και μόνο.
Καταγγελία κατά γιατρού στο νοσοκομείο Μεσολογγίου
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Πελοπόννησος», έγινε γνωστή και καταγγελία κατά γιατρού στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, ο οποίος φέρεται να πήρε δείγμα από ασθενή προκειμένου να το δώσει σε συνάδελφό του για να φανεί ότι είναι θετικός στον κορονοϊό και με τον τρόπο αυτό να μην κάνει το εμβόλιο, αλλά και να γλιτώσει την αναστολή.