Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ υιοθετούν νόμους «ρωσικού τύπου»

Ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση: Χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ υιοθετούν νόμους «ρωσικού τύπου»

Με τη Γεωργία να ψηφίζει έναν ακόμη αμφιλεγόμενο νόμο, αυτή τη φορά κατά των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ, ένας αυξανόμενος αριθμός μετασοσιαλιστικών κρατών της ΕΕ, όπως η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Ουγγαρία, φαίνεται να επιθυμούν να υιοθετήσουν παρόμοιους νόμους, προκαλώντας ανησυχίες στην ΕΕ για παραβιάσεις των νόμων της και για την επιρροή φιλορωσικών ιδεολογιών.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές της 26ης Οκτωβρίου, η Τιφλίδα ψήφισε έναν αμφιλεγόμενο νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ που προκάλεσε αμέσως συγκρίσεις με τον κατασταλτικό νόμο της Ρωσίας για την «ομοφυλοφιλική προπαγάνδα».

Διαβάστε επίσης: H E.E. καλεί την Γεωργία να αποσύρει το νομοσχέδιο που περιορίζει τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+

Ο νόμος που προωθήθηκε από το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο περιορίζει την «προπαγάνδα των σχέσεων του ίδιου φύλου και της αιμομιξίας» στα σχολεία και στην τηλεόραση, απαγορεύει την αλλαγή φύλου και απαγορεύει την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους. Αυτό ώθησε την ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι θα περιορίσει σημαντικά τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ατόμων στη χώρα.

Με την υιοθέτηση αυτής της νομοθεσίας, η Γεωργία προχωρά ένα βήμα πιο κοντά στον Ρώσο γείτονά της και πιο μακριά από την ΕΕ – μια κατεύθυνση που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προσδοκίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του γεωργιανού κοινού.

Ωστόσο, τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ απειλούνται όλο και περισσότερο σε άλλα μετασοσιαλιστικά κράτη της ΕΕ, με πιο πρόσφατα παραδείγματα τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία.

Χέρι- χέρι Σόφια, Μπρατισλάβα και Βουδαπέστη

Τον Αύγουστο, η Βουλγαρία ψήφισε νόμο που πρότεινε το φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση», απαγορεύοντας κάθε είδους εκπαιδευτικά προγράμματα για τον «μη παραδοσιακό σεξουαλικό προσανατολισμό» στα σχολεία, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης και των ακτιβιστών της κοινωνίας των πολιτών να τον απορρίψουν.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Ισότητα Helena Dalli έγραψε στον Βούλγαρο υπουργό: «Η Επιτροπή ανησυχεί για κάθε εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της τήρησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ».

Εν τω μεταξύ, το ακροδεξιό κυβερνών κόμμα της Σλοβακίας, το SNS, εισήγαγε τον δικό του νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ, ο οποίος επιδιώκει να θεσπίσει έναν σαφή ορισμό του «μη παραδοσιακού σεξουαλικού προσανατολισμού» και να απαγορεύσει την «προώθησή» του και τη διάδοση σχετικών ιδεών στα σχολεία, με τις παραβάσεις να τιμωρούνται με πρόστιμα έως και 30.000 ευρώ.

Σλοβάκοι πολιτικοί απηχούν τη ρητορική του Γεωργιανού ονείρου, αναφέροντας την ανάγκη «να προστατευθούν οι παραδοσιακές ηθικές αξίες της χώρας που κατοχυρώνονται στο σύνταγμα». Προς το παρόν, η πρόταση αυτή έχει παραμεριστεί λόγω των συνεχιζόμενων διαφωνιών εντός του συνασπισμού του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίκο.

Ο νόμος  των «ξένων πρακτόρων»

Νωρίτερα φέτος, η Γεωργία ψήφισε έναν άλλο ρωσικού τύπου «νόμο περί ξένων πρακτόρων», ο οποίος οδήγησε τελικά στην αναστολή της υποψηφιότητας της Τιφλίδας για την ΕΕ.

Ο γεωργιανός νόμος για τη διαφάνεια της ξένης επιρροής, όπως και ο αντίστοιχος ρωσικός νόμος του 2012, απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης, τις ΜΚΟ και άλλες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις να εγγραφούν ως «επιδιώκοντες τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης», εάν λαμβάνουν πάνω από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, στιγματίζοντάς τα ουσιαστικά.

Τόσο ο νόμος κατά των ΛΟΑΤΚΙ όσο και ο νόμος περί ξένων πρακτόρων έχουν ήδη εφαρμοστεί στην Ουγγαρία, οδηγώντας στη σύγκρουση του Βίκτορ Όρμπαν με την ΕΕ. Ως αποτέλεσμα, το Fidesz αναγκάστηκε να αποσύρει τον τελευταίο νόμο και συνεχίζει να αντιμετωπίζει νομικές προσφυγές από την Επιτροπή για τη νομοθεσία κατά των ΛΟΑΤΚΙ.

Αυτό δεν εμποδίζει τη Σλοβακία και τη Βουλγαρία να προσπαθήσουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, με τη δική τους νομοθεσία κατά της αλλοδαπής επιρροής να ετοιμάζεται φέτος.

Το νομοσχέδιο της Μπρατισλάβα θα απαιτεί την επισήμανση των ατόμων που λαμβάνουν πάνω από 5.000 ευρώ ετησίως σε ξένη χρηματοδότηση, ενώ η Σόφια έχει θέσει το όριο στα 500 ευρώ.

Ενώ το αποτέλεσμα στη Σόφια μένει να φανεί, η Σλοβακία ανέστειλε την πρότασή της εν μέσω αντιδράσεων από την κοινωνία των πολιτών και την ΕΕ.

«Αυτή τη στιγμή επεξεργαζόμαστε μια νέα πρόταση», δήλωσε ο Peter Kmec (Hlas-SD/NI), αναπληρωτής πρωθυπουργός για το σχέδιο ανάκαμψης.

«Η νέα νομοθεσία θα λάβει υπόψη της τις διαπιστώσεις που σχετίζονται με το ουγγρικό προηγούμενο», κατέληξε.

Πηγή: Euraktiv

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Ο διαβόητος έμπορος όπλων Βίκτορ Μπουτ έπιασε πάλι δουλειά μετά την απελευθέρωση του από τις ΗΠΑ

Στο Ισραήλ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών υπό τη σκιά της κρίσης των σχέσεων των δύο χωρών

Λίβανος: Οι IDF φέρονται να έπληξαν εγκατάσταση της γαλλικής TotalEnergies – «Απάντηση» Νετανιάχου σε Μακρόν; (Video)

Μεξικό: Αποκεφάλισαν δήμαρχο έξι ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του

Ερωτήματα για ανώτατο στρατιωτικό του Ιράν: Σκοτώθηκε ή αυτομόλησε στο Ισραήλ;

Η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί ποτέ στο ΝΑΤΟ επί των ημερών μου, λέει ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Φίτσο

Μέση Ανατολή: Τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Άμυνας ΗΠΑ και Ισραήλ – Τι συζήτησαν

Νετανιάχου: «Θα νικήσουμε τους εχθρούς του Ισραήλ» – Σήμερα το νέο διάγγελμα

Γάζα: Ένας χρόνος σφαγές – Η γενοκτονία σε αριθμούς

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter