Ανησυχία Μακρόν και Μέρκελ για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού

Ανησυχία Μακρόν και Μέρκελ για την μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού
Φωτογραφία αρχείου

Την ανάγκη επαγρύπνησης έναντι της μετάλλαξης Δέλτα, επισήμανε από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Γαλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι οι εκστρατείες εμβολιασμού προχωρούν σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο είπε ότι «πρέπει όλοι να είμαστε προσεκτικοί με τη μετάλλαξη Δέλτα» που έρχεται και στην Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να αγγίζει περισσότερο τα μη εμβολιασμένα άτομα ή αυτά που έχουν λάβει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να επιταχυνθούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να λάβει συντονισμένες αποφάσεις σε ό,τι αφορά το άνοιγμα των συνόρων της σε τρίτες χώρες, αλλά και σε ό,τι αφορά την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ.

Αναφορικά με το θέμα της Τουρκίας, που θα συζητηθεί στο δείπνο των ευρωπαίων ηγετών, ο Εμμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «σε συνέχεια μιας συλλογικής δουλειάς που έχει γίνει, θα διαλευκάνουμε τις γραμμές για την επανεκκίνηση του διαλόγου και χαίρομαι γι’ αυτό». Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί το μεταναστευτικό και η πολιτική σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σχετικά με τη Ρωσία, ο Γάλλος Πρόεδρος, ανέφερε ότι για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής ηπείρου, είναι αναγκαίο να υπάρξει ένας διάλογος ΕΕ-Μόσχας – ένας διάλογος «απαιτητικός» και «φιλόδοξος», όπως τον χαρακτήρισε, στον οποίο θα τονίζεται η ενότητα της ΕΕ.

Μέρκελ: Χρειάζεται πιο συντονισμένη αντιμετώπιση 

Την ανησυχία της για την εξάπλωση της παραλλαγής «Δέλτα» του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού εξέφρασε η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ προσερχόμενη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ενώ τόνισε την ανάγκη «πιο συντονισμένης» αντιμετώπισης από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ασφαλώς μας ανησυχεί η παραλλαγή “Δέλτα” και θα επιδιώξω γι’ αυτό πιο συντονισμένη στάση στο θέμα των αφίξεων από περιοχές όπου διαπιστώνεται εξάπλωση παραλλαγών», δήλωσε η κυρία Μέρκελ.

Νωρίτερα σήμερα ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ιατρικής Ένωσης Ούλριχ Μοντγκόμερι είχε εκφράσει τη δυσκολία του να καταλάβει την στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία έχει αποφασίσει να επιτρέψει τη διεξαγωγή των αγώνων της ημιτελικής φάσης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου παρουσία 60.000 φιλάθλων. Κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς να αποφύγουν να ταξιδέψουν στο Λονδίνο για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου εναντίον της Αγγλίας, την ερχόμενη Τρίτη.

Η ‘Αγγελα Μέρκελ πρόσθεσε ακόμη ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθούν τα θέματα του εμβολιασμού και των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, εκφράζοντας πάντως την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά το Ταμείο Ανάκαμψης και για το γεγονός ότι πρόσφατα εγκρίθηκε και το γερμανικό σχέδιο. Στο γεύμα των «27» με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα τεθεί και το ζήτημα της πρόσβασης όλων των χωρών σε επαρκείς ποσότητες εμβολίων κατά της Covid-19, σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία, η κυρία Μέρκελ επισήμανε ότι θα πρέπει μεν να εξεταστεί η συντονισμένη αντίδραση της ΕΕ στις προκλήσεις, αλλά ταυτόχρονα και να βρεθεί κάποιο πλαίσιο διαλόγου. «Μπορεί κανείς να επιλύσει τις διαφορές καλύτερα, εάν συζητά με τον άλλον, αυτό το είδαμε και με τον αμερικανό Πρόεδρο», δήλωσε η Καγκελάριος, αναφερόμενη στην πρόσφατη συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Documento Newsletter