Ανησυχία για την έξαρση στρεπτόκοκκου: Καθηγητής εξηγεί πώς μεταδίδεται – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (Video)

Ανησυχία για την έξαρση στρεπτόκοκκου: Καθηγητής εξηγεί πώς μεταδίδεται – Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο (Video)

Σε συναγερμό βρίσκονται οι γονείς αλλά και οι γιατροί λόγω της έξαρσης του στρεπτόκοκκου, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή σε ένα 9χρονο παιδί καθώς και έναν 28χρονο τις τελευταίες μέρες.

Η αιτία θανάτου του 9χρονου κοριτσιού σύμφωνα με το ιατροδικαστικό πόρισμα ήταν λοίμωξη αναπνευστικού συστήματος και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, συνέπειες της λοίμωξης. Ο θάνατος του 28χρονου αποδίδεται σε μόλυνση από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο 28χρονος ήταν εδώ και δύο μήνες άρρωστος, χωρίς οι γιατροί να μπορέσουν να βρουν από τι έπασχε. Τελικά, όταν εισήχθη στο νοσοκομείο ήταν ήδη πολύ αργά, γιατί είχε πάθει σηψαιμία.

Τα συμπτώματα, αλλά και πως αντιμετωπίζεται ο στρεπτόκοκκος εξήγησε ο αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας Στυλιανός Χατζηπαναγιώτου, μιλώντας στο OPEN, τονίζοντας πως το πιο σημαντικό είναι η έγκαιρη διάγνωση.

Έξαρση που δεν έχει εξηγηθεί

Όπως ανέφερε, πάντα υπήρχαν κρούσματα, ενώ εξήγησε ότι «οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις του ανωτέρου αναπνευστικού είναι μια κατηγορία κοινών λοιμώξεων με μια έξαρση πάντα την χειμερινή περίοδο. Πηγαίνουν πάντα με τους ιούς του αναπνευστικού». Σχετικά με τη σοβαρότητα της λοίμωξης σημείωσε ότι «τις περισσότερες φορές είναι ήπια και χρειάζεται είτε μια ήπια θεραπεία είτε όχι πολλές φορές».

«Υπάρχει μια μικρή έξαρση τώρα και στην Ευρώπη. Πρέπει να ενημερωθεί ο κόσμος πως πρόκειται για μια ήπια λοίμωξη η οποία αν διαγνωστεί εγκαίρως, έχει μια πάρα πολύ καλή ανταπόκριση στη θεραπεία με αντιβιοτικά» τόνισε.

«Κάθε χρόνο έχουμε άτομα που καταλήγουν με την συγκεκριμένη παθογόνο. Αλλά είναι μια έξαρση, απλά δεν μπορεί να εξηγηθεί. Τα κύματα, ακόμα και στις μικρές εξάρσεις, είναι κάτι το οποίο δεν έχει εξηγηθεί πώς συμβαίνει. Ούτε κλινικά ούτε επιδημιολογικά».

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Σε ερώτηση για το εάν μπορεί ο γιατρός να την μπερδέψει με μια απλή ίωση, ο καθηγητής αναφέρει πως:

«Έτσι ξεκινάει αλλά το πώς θα εξελιχτεί είναι μια καθαρά εξατομικευμένη αντίδραση που αφορά κυρίως άτομα που είναι σε ευπαθείς ομάδες.

Σχετικά με το ποιοι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανέφερε:

«Στις ευπαθείς ομάδες είναι σαφώς τα παιδιά, γιατί το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει γύρω στα 10-12 χρόνια πλήρως. Επίσης είναι οι ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ανοσοκατασταλμένοι, άτομα που διαβιούν σε συνθήκες κακής υγιεινής κτλ. Παίζει επίσης μεγάλο ρόλο η αρχική διάγνωση γιατί μπορεί να ξεκινήσει με μια απλή φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, με λίγο πυρετό, έναν πονόλαιμο. Παίζει ρόλο όμως και η παρακολούθηση και να ενημερωθεί ο γιατρός εγκαίρως για να μπορέσει να δώσει νέες οδηγίες».

Τι να προσέξουν οι γονείς

Για το τι πρέπει να κάνουν οι γονείς όταν δουν συμπτώματα στα παιδιά τους, ο καθηγητής σημειώνει: «Πρέπει να ενημερωθεί ο παιδίατρος και θα πρέπει να μην γίνει ιατρική από τηλεφώνου, να το εξετάσει το παιδί γιατί με μια κλινική εξέταση φαίνεται κατά πόσο υπάρχει μια πυώδες φαρυγγοαμυγδαλίτιδα που πηγαίνει προς την κατεύθυνση της βακτηριδιακής, του στρεπτόκοκκου. Να έχει πονόλαιμο και πυρετό το παιδί είναι αναμενόμενο σε μια ήπια λοίμωξη του ανωτέρου αναπνευστικού. Το θέμα είναι να μην αρχίζει να αλλάζει όλη η κλινική εικόνα. Δηλαδή το παιδί να αρχίσει να έχει κακή διάθεση, να αρχίσει να εμφανίζει εξανθήματα, να είναι πολύ ευερέθιστο ή κουρασμένο. Τα πολύ μικρά παιδιά να αρχίσουν να βυθίζονται και να μην αντιδρούν. Εκεί θα πρέπει αμέσως να πάνε στον γιατρό και ίσως να γίνει και νοσοκομειακή κάλυψη».

Πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος

«Έίναι ένα παθογόνο που μεταδίδεται αερογενώς, με τα σταγονίδια ή με την άμεση επαφή, με τα χέρια, με μολυσμένα αντικείμενα και υπάρχει και ένα ποσοστό ανθρώπων που είναι υγιέστατοι, ένα ποσοστό κάτω του 5%, που φιλοξενούν το συγκεκριμένο βακτήριο στον φάρυγγα. Και αυτού δυνητικά θα μπορούσαν να μεταδώσουν, πολύ σπάνια όμως», εξηγεί για το πώς μεταδίδεται ο στρεπτόκοκκος.

Μικρόβιο που δεν έχει αντοχή στα αντιβιοτικά

Για να σταματήσει η μετάδοση σε μια οικογένεια, σύμφωνα με τον ειδικό χρειάζεται μια σχετική απομόνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση. «Είναι από τα λίγα βακτήρια που παγκοσμίως δεν εμφανίζουν αντοχή στα αντιβιοτικά. Είναι ένα μικρόβιο που ακούει πολύ καλά στα αντιβιοτικά της πενικιλίνης και αν υπάρχει σε κάποιο άτομο αλλεργία, τότε μπορούμε να πάμε σε άλλη ομάδα όπως της ερυθρομυκίνης και αντιμετωπίζεται πάρα πολύ καλά, αρκεί να μην ξεφύγει η λοίμωξη».

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στο Διδυμότειχο: Νεκρό 9χρονο κοριτσάκι από στρεπτόκοκκο

Λάρισα: Νεκρός 28χρονος από στρεπτόκοκκο

Διδυμότειχο: Λοίμωξη αναπνευστικού έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο της 9χρονης

Ετικέτες

Documento Newsletter