Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας έχει χάσει από την αρχή του χρόνου την μισή αξία της, ενώ αναφορές στα διεθνή Μέσα εικάζουν ότι η τράπεζα αναζητά κεφάλαια, αφού η κεφαλαιοποίησή της έχει πέσει κάτω από τα 10 δισ. δολάρια. Παράλληλα, τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας της εταιρείας βρίσκονται σε υψηλό 14ετίας, από την χρηματοοικονομική κρίση του 2008.
Η ανακοίνωση του διευθύνοντος συμβούλου Ούλριχ Κέρνερ -που στόχο είχε να καθησυχάσει- έκανε τα πράγματα χειρότερα, αφού αυτή τη Δευτέρα η μετοχή της τράπεζας έπεσε περαιτέρω κατά 12%. Η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας, FINMA, και η Τράπεζα της Αγγλίας παρακολουθούν στενά την υπόθεση.
Η Credit Suisse θεωρείται συστημική τράπεζα όχι μόνο για την Ελβετία αλλά για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, και μια κατάρρευσή της μπορεί να λάβει διαστάσεις ανάλογες με το κραχ του 2008, μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.
Σε ιστορικό χαμηλό τα ομόλογα σε ευρώ
Τα ομόλογα σε ευρώ της τράπεζας έχουν πέσει σε ιστορικά χαμηλές αποδόσεις ενώ τα μακροπρόθεσμα ομόλογα πλήττονται από μεγάλες μειώσεις. Τον Ιούλιο, η τράπεζα ανακοίνωσε τη δεύτερη στρατηγική αξιολόγηση μέσα σε ένα χρόνο ενώ επιχειρεί να περιορίσει τα επενδυτικά της ανοίγματα, με παράλληλα περικοπή των λειτουργικών κοστών κατά ένα δισ. δολάρια. Επίσης, η τράπεζα θέλει να βρει μέτρα για να ενισχύσει τον τομέα που είναι η ναυαρχίδα της, η διαχείριση μεγάλου πλούτου, ενώ θα προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την έκθεσή της στην αγορά τιτλοποιημένων προϊόντων.
«Υγιής ρευστότητα»
Οι αναλυτές της JP Morgan ανέφεραν σε σημείωμα ότι, με βάση τα οικονομικά της στοιχεία στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, θεωρούν την κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα της Credit Suisse ως «υγιή».
Η Credit Suisse είχε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 727 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (735 δισεκατομμύρια ευρώ) στο τέλος του δεύτερου τριμήνου, εκ των οποίων τα 159 δισεκατομμύρια φράγκα ήταν μετρητά και οφειλόμενα από τράπεζες, ενώ τα 101 δισεκατομμύρια ήταν εμπορικά στοιχεία, σημείωσε η JP Morgan.
Ενώ τα spreads των CDS της Credit Suisse διευρύνθηκαν, αυτό θα πρέπει να εξεταστεί στο πλαίσιο της διεύρυνσης των πιστωτικών περιθωρίων σε ολόκληρο τον κλάδο, κάτι που αναμενόταν σε ένα περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων με συνεχιζόμενη μακροοικονομική αβεβαιότητα, ανέφεραν οι αναλυτές.
Μόνο τα τελευταία τρία τρίμηνα, οι ζημίες της Credit Suisse ανήλθαν σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα. Δεδομένων των αβεβαιοτήτων, το κόστος χρηματοδότησης της τράπεζας έχει αυξηθεί. Οι αναλυτές της Deutsche Bank τον Αύγουστο υπολόγισαν κεφαλαιακό έλλειμμα τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων φράγκων.
Διαβάστε επίσης:
Ενεργειακή κρίση: Στο «κενό» η πρόταση για πλαφόν στο αέριο – Το «deal» για την ηλεκτρική ενέργεια
Eurostat: Καλπάζει ο πληθωρισμός – Εκτοξεύθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα
Η ενεργειακή κρίση διχάζει την Ευρώπη – Συνεδριάζει το έκτακτο συμβούλιο υπουργών ενέργειας