Ανοιχτό άφησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης το ενδεχόμενο να δούμε, το προσεχές διάστημα, εμβολιασμούς εφήβων.
«Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας τους αμέσως επόμενους μήνες», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
Όσον αφορά τα διαθέσιμα εμβόλια και το κατά πόσο καλύπτουν τη μετάλλαξη Δέλτα, ανέφερε ότι τα στοιχεία για το εμβόλιο της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη και θεωρώ ότι όσοι το έχουν βάλει».
Αναφορικά με το Johnson & Johnson σημείωσε ότι ακόμα δεν έχουν επαρκή στοιχεία αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.
Ανησυχία για τη μετάλλαξη «Δέλτα»
Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τη μετάλλαξη Δέλτα αναλύθηκαν στην ενημέρωση της Δευτέρας από το υπουργείο Υγείας, με τη Μαρία Θεοδωρίδου αλλά και τον Μάριο Θεμιστοκλέους να υπογραμμίζουν για ακόμη μια φορά την ανάγκη εντατικοποίησης της εμβολιαστικής διαδικασίας, προχωρώντας προς τις σχετικές εκκλήσεις, με αρκετές δόσεις… έμμεσων αναφορών περί ατομικής ευθύνης.
Δείτε επίσης: Έντονη ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη Δέλτα – Εκκλήσεις για περισσότερους εμβολιασμούς
Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον, ελέω και της εμφάνισης της μετάλλαξης Δέλτα, μένει στην… άκρη ο στόχος περί επίτευξης εμβολιασμού του 70% των ενηλίκων. Όπως σημειώθηκε στην ενημέρωση, το τείχος ανοσίας που θα πρέπει να χτιστεί πλέον απαιτεί τον εμβολιασμό του 80% του ενήλικου πληθυσμού.
Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και τα τελευταία δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες σε παγκόσμιο επίπεδο. Η ίδια μίλησε για την υψηλή μεταδοτικότητα που αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό του ιού, που είναι «έως 70% πιο μεταδοτική από τη βρετανική μετάλλαξη», σημειώνοντας ότι θα «χτυπήσει κυρίως τους ανεμβολίαστους και τα παιδιά».
Μέχρι στιγμής, έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα 29 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης, η οποία θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι ο εμβολιασμός με τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca προστατεύει κατά της σοβαρής νόσησης, αναφορικά πάντα με τη μετάλλαξη Δέλτα κατά 96% και 92% αντίστοιχα.
«Το 99% των θανάτων λόγω λοίμωξης από κορονοϊό αφορά σε ανεμβολίαστους. Ο ΠΟΥ και όλοι οι διεθνείς φορείς θεωρούν απαράδεκτο να σημειώνονται θάνατοι όταν μπορούν να αποφευχθούν», συμπλήρωσε η Μαρία Θεοδωρίδου επικαλούμενη στοιχεία από τις ΗΠΑ.