Υπεύθυνοι σε όλη την Ευρώπη κάλεσαν τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου να παραμείνουν σε εγρήγορση για εγκλήματα μίσους κατά των μουσουλμάνων και να «μην φείδονται προσπάθειας» για να τους προστατεύσουν, σε μία από τις πρώτες δηλώσεις που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της αύξησης της ισλαμοφοβίας εν μέσω του πολέμου Ισραήλ- Χαμάς.
Περισσότερες προσπάθειες για προστασία
Η δήλωση, που υπογράφεται από εκπροσώπους 10 ευρωπαϊκών χωρών καθώς και αξιωματούχους της ΕΕ, σημειώνει τον αυξανόμενο αριθμό εγκλημάτων μίσους, ρητορικής μίσους και απειλών κατά των πολιτικών ελευθεριών που έχουν βάλει στο στόχαστρο μουσουλμανικές και εβραϊκές κοινότητες σε όλη την Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες. Και οι δύο «έγιναν στόχοι σωματικών και λεκτικών επιθέσεων», με τους ανθρώπους να αισθάνονται «ολοένα και πιο ανασφαλείς και απειλούμενοι, διαδικτυακά και εκτός σύνδεσης», αναφέρει.
Αντιμετωπίζοντας ειδικότερα την ισλαμοφοβία, η ομάδα είπε ότι «ανησυχεί βαθιά» για τους μουσουλμάνους. «Τέτοια φαινόμενα, εάν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να απειλήσουν την κοινωνική συνοχή στις κοινωνίες μας και να εκθέσουν τις ευάλωτες κοινότητες σε περαιτέρω περιστατικά βίας», ανέφερε.
Η δήλωση έρχεται καθώς οι εντάσεις αυξάνονται σε όλη την ήπειρο, αφήνοντας τους αξιωματούχους να προσπαθούν να περιορίσουν την αύξηση των εγκλημάτων μίσους που περιλαμβάνουν απόπειρα εμπρησμού σε συναγωγή στο Βερολίνο και περισσότερες από 1.000 αντισημιτικές πράξεις στη Γαλλία. «Ο αντισημιτισμός και το αντιμουσουλμανικό μίσος είναι εξίσου καταδικαστέα», σημείωσαν αξιωματούχοι στη δήλωση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.
Ανησυχία από την κοινότητα
Οι μουσουλμανικές κοινότητες έχουν εκφράσει ανησυχίες για τις αυξανόμενες εχθροπραξίες τις τελευταίες εβδομάδες. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το Γαλλικό Μουσουλμανικό Συμβούλιο δήλωσε στα ΜΜΕ ότι έλαβε 42 επιστολές που περιείχαν απειλές ή προσβολές μόνο τον Οκτώβριο. Τα τεμένη είχαν επίσης στοχοποιηθεί, με 17 από αυτά να λαμβάνουν απειλητικές επιστολές και 14 να έχουν βανδαλιστεί.
Η δήλωση της ΕΕ την Πέμπτη, η οποία δεν κάνει καμία αναφορά στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή –αντίθετα αναφέρεται στο «τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο»– έρχεται μια εβδομάδα αφότου το ακροδεξιό, αντιισλαμικό κόμμα του Χέιρτ Βίλντερς έγινε το μεγαλύτερο στην Ολλανδία, προκαλώντας φόβους ανάμεσα σε πολλούς μουσουλμάνους της χώρας.
Η ΜΚΟ Human Rights Watch επισήμανε τη «βαθιά ανησυχία» για τον αυξανόμενο αντισημιτισμό και το αντιμουσουλμανικό μίσος στην Ευρώπη. «Ωστόσο η απάντηση των κυβερνήσεων της ΕΕ ήταν αποσπασματική και αναποτελεσματική, εν μέρει επειδή δεν διαθέτουν επαρκή δεδομένα κατά των διακρίσεων και στρατηγικές προστασίας που αντιμετωπίζουν τις καθημερινές εμπειρίες διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Εβραίοι και οι Μουσουλμάνοι», ανέφερε.
Διαβάστε επίσης:
Βίλντερς: Ο ρατσιστής που σόκαρε την Ευρώπη