Τη λήψη νέων μέτρων τον Δεκέμβριο για τη στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης προανήγγειλε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, σημειώνοντας ότι οι κίνδυνοι είναι πλέον σαφώς καθοδικοί.
«Στο σημερινό περιβάλλον που οι κίνδυνοι είναι ξεκάθαρα καθοδικοί, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει προσεκτικά τις νεότερες πληροφορίες, περιλαμβανομένων της δυναμικής της πανδημίας, των προοπτικών για την κυκλοφορία εμβολίων και της εξέλιξης της συναλλαγματικής ισοτιμίας», αναφέρει η ΕΚΤ στην ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις τον Δεκέμβριο θα επιτρέψουν μία διεξοδική εκτίμηση των οικονομικών προοπτικών και των κινδύνων.
«Στη βάση αυτής της επικαιροποιημένης αξιολόγησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα επανακαθορίσει τα εργαλεία που έχει, με τον κατάλληλο τρόπο, για να ανταποκριθεί στην εξελισσόμενη κατάσταση και να διασφαλίσει ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν ευνοϊκές για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και την αντιμετώπιση του αρνητικού αντίκτυπου της πανδημίας στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού. Αυτό θα ενισχύσει τη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο του με ένα διατηρήσιμο τρόπο, εναρμονισμένο με τη δέσμευσή του για συμμετρία», τονίζει η ΕΚΤ.
Λαγκάρντ: Η ανάκαμψη χάνει μομέντουμ, κινήσεις το Δεκέμβριο
Η έξαρση της πανδημίας δημιουργεί νέους κινδύνους για την ανάκαμψη η οποία χάνει μομέντουμ πιο γρήγορα απ’ ότι αναμένονταν δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ στην συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Κεντρική Τράπεζας. Συμπλήρωσε δε ότι η ανάκαμψη ήταν ήδη άνιση μεταξύ των επιμέρους χωρών.
Η επιβολή νέων μέτρων περιορισμού περιορίζει την οικονομική δραστηριότητα, ειδικά στον τομέα των υπηρεσιών, όπου η κάμψη είναι ορατή. Οι καταναλωτές είναι επιφυλακτικοί, ενώ η αβεβαιότητα βαρύνει και την επενδυτική δραστηριότητα.
Με τα στοιχεία που θα έχουμε μέχρι τον Δεκέμβριο θα μπορέσουμε να αναλύσουμε την κατάσταση και να αναπροσαρμόσουμε τα εργαλεία που έχουμε με βάση τις συνθήκες που θα επικρατούν, τόνισε η Κριστίν Λαγκάρντ.
Εν τω μεταξύ η ΕΚΤ επιβεβαιώνει την διευκολυντική πολιτική της. Αναμένει να μείνουν τα επιτόκια σταθερά μέχρι να υπάρξει σαφής ένδειξη ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο «κοντά αλλά κάτω του 2%».
Με βάση τα στοιχεία της ΕΚΤ η ύφεση στην ευρωζώνη ήταν 11,8% το β’ τρίμηνο του 2020 αλλά μετά υπήρξε αντίδραση η οποία κάλυψε το 50% της πτώσης. Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων είναι ξεκάθαρο πρόβλημα.
Τα «σκληρά στοιχεία» δείχνουν ότι το τέταρτο τρίμηνο θα υπάρξει «μαλάκωμα» της οικονομίας, τόνισε η επικεφαλής της ΕΚΤ. Παράλληλα, συμπλήρωσε ότι η αντίδραση της οικονομίας είναι άνιση σε ότι αφορά τους τομείς καθώς οι υπηρεσίες υποχωρούν και πάλι.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό οι οικονομολόγοι της κεντρικής τράπεζας εκτιμούν ότι θα παραμείνει αρνητικός έως τις αρχές του 2021. Εκτιμούν, όμως, ότι όταν κοπάσει η πανδημία θα κινηθεί ανοδικά χάρις στα πακέτα στήριξης της οικονομίας.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Euro2day