Κώστας Τζαβάρας, Γιώργος Κατρούγκαλος, Αντώνης Ρουπακιώτης και Κώστας Zώρας, όλοι τους έγκριτοι νομικοί, καταρρίπτουν με δηλώσεις τους στο Documento τους ισχυρισμούς περί απορρήτου που ακούστηκαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και κάνουν λόγο για κατάφωρη παραβίαση και του κανονισμού της Βουλής, αλλά και του συντάγματος.
Κώστας Τζαβάρας: «Nεκρό γράμμα ο κοινοβουλευτικός έλεγχος»
Η επίκληση του απορρήτου από αυτούς που καλούνται σε λογοδοσία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου που ασκεί η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στην ΕΥΠ οδηγεί στην αχρήστευση αυτού του ίδιου κοινοβουλευτικού ελέγχου, ο οποίος πλέον καθίσταται γράμμα νεκρό.
Βουλευτής ΝΔ, μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας
Κώστας Ζώρας: «Προσχηματική η επίκληση του απορρήτου»
Τα τέσσερα αυτά πρόσωπα αρνούμενα να ενημερώσουν την επιτροπή, επικαλούμενοι προσχηματικά το απόρρητο, παραβίασαν ευθέως το άρθρο 43Α του κανονισμού, το οποίο περιορίζει το απόρρητο ως προς τις εργασίες της επιτροπής. Δεν πρόκειται περί απορρήτου αυτού που ενημερώνει. Είναι απόρρητο των βουλευτών, των εργασιών της Βουλής. Απαγορεύεται να σπάσει το απόρρητο διά της δημοσιοποίησης των στοιχείων. Εκτός από την άρνηση των πολιτικών προσώπων, αυτό που δημιουργεί εύλογη απορία είναι η άρνηση των εισαγγελέων. Απαγορεύεται να σπάσει το απόρρητο διά της δημοσιοποίησης των στοιχείων.
Ομότιμος καθηγητής, πρώην αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Αντώνης Ρουπακιώτης: «Πλήρης αγνόηση και ανατροπή του συντάγματος»
Οσοι καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 43Α του κανονισμού της Βουλής, είναι υποχρεωμένοι να αναφερθούν στα μέλη της επιτροπής. Τα μέλη της επιτροπής είναι υποχρεωμένα να τηρούν το απόρρητο. Ειδικά για τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές υπάρχει αυξημένη συνταγματική κατοχύρωση, έτσι ώστε για την παρακολούθησή τους να κάμπτεται το απόρρητο και ενώπιον της ΑΔΑΕ αλλά και ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Επιπλέον, η ΑΔΑΕ είναι αρχή με αυξημένο συνταγματικό κύρος, εφόσον αυτό προβλέπεται από το άρθρο 19 του συντάγματος, το οποίο διασφαλίζει την παντοιοτρόπως ελεύθερη επικοινωνία. Η ΕΥΠ ανήκει –με την έννοια του πώς ενεργεί ως προς τη διαφύλαξη του δικαιώματος στην επικοινωνία– στον έλεγχο της ΑΔΑΕ. Πέραν αυτού, παρά το γεγονός ότι η Βουλή, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι αρμόδια να κρίνει κατά τρόπο αυθεντικό τη συνταγματικότητα ή μη ενός νόμου, εκτιμώ ότι δεν είναι έξω από το πνεύμα του συντάγματος και του απόλυτου χαρακτήρα που έχει, σύμφωνα με το άρθρο 19, το δικαίωμα διασφάλισης της ελεύθερης επικοινωνίας, να κριθεί ότι κάμπτεται γενικώς η δύναμη του απορρήτου ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Εδώ όμως παρατηρείται και το εξής παράδοξο στη στάση των εκπροσώπων της κυβέρνησης: ενώ η ίδια εσπευσμένα μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του δημοσιογράφου Κουκάκη εισήγαγε στη Βουλή και ψήφισε το άρθρο 87 του νόμου του 4926/2022 που απαγορεύει στην ίδια την ΑΔΑΕ να πληροφορείται από την ΕΥΠ τους λόγους και τα ονόματα για τους οποίους παραβιάζεται το απόρρητο –διάταξη επαναλαμβάνω προδήλως αντισυνταγματική–, έρχονται οι ίδιοι εκπρόσωποι να την επικαλεστούν προκειμένου να καλυφθούν οι ευθύνες τους. Είναι δεδομένο ότι το άρθρο 19 ορίζει ότι ουδείς παρακολουθείται, εκτός εάν κατ’ εξαίρεση συντρέχουν όντως λόγοι εθνικής ασφάλειας ή αν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις διερεύνησης σοβαρών εγκλημάτων. Από το σημείο αυτό ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης έφτασε στο ακριβώς αντίθετο: ότι ουδείς εξαιρείται από το ενδεχόμενο παρακολούθησης. Πρόκειται για την πλήρη αγνόηση και ανατροπή όσων ορίζει το σύνταγμα.
Πρώην υπουργός Δικαιοσύνης
Γιώργος Κατρούγκαλος: «Συντονίστηκαν για να κρύψουν την αλήθεια»
Η κυβέρνηση συνειδητά πλέον υπονομεύει την ομαλή λειτουργία των θεσμών στην απέλπιδα προσπάθειά της να συγκαλύψει τις ευθύνες του πρωθυπουργού για τις παρακολουθήσεις. Ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αλλά και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στην ολομέλεια παρέπεμπαν στην Επιτροπή Θεσμών για απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα του σκανδάλου, τα κυβερνητικά στελέχη, νυν και τέως, συντονίστηκαν για να κρύψουν την αλήθεια. Οπως στις ΗΠΑ συνήθως οι ένοχοι αρνούνται μαρτυρία για να μην αυτοενοχοποιηθούν, επικαλούμενοι την 5η Αναθεώρηση, έτσι και οι κυβερνητικοί ένοχοι δήλωσαν ότι δεσμεύονται από το απόρρητο ελπίζοντας έτσι να μην εκτεθούν περισσότερο. Κι ας μην ισχύει στο δικό μας δίκαιο παρόμοια δυνατότητα. Κι ας προβλέπει ρητά ο κανονισμός της Βουλής ότι η Επιτροπή Θεσμών ασκεί έλεγχο επί της ΕΥΠ, άρα δεν δεσμεύεται από κανενός είδους απόρρητο. Και ας διαβεβαίωσε γι’ αυτό και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Και ας δήλωσαν και οι δύο πρώην διοικητές της ΕΥΠ, επί κυβερνήσεων Σαμαρά και ΣΥΡΙΖΑ, ότι κατ’ αυτούς δεν υπάρχει καμία δέσμευση απορρήτου, απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις που τους τέθηκαν. Είναι προφανές ότι αυτή η τακτική στρουθοκαμηλισμού των υπεκφυγών και της συγκάλυψης ισοδυναμεί με σιωπηρή ομολογία. Αν δεν γίνονται πλέον παρακολουθήσεις πολιτικών, γιατί δεν το διαβεβαιώνει ρητά και κατηγορηματικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, όπως ρητά και κατηγορηματικά δήλωσε ότι δεν γίνονταν επί πρωθυπουργίας του ο Αλέξης Τσίπρας; Το ψέμα όμως έχει πάντα κοντά πόδια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε φάση αποδρομής, η οποία θα επιταχυνθεί από τις αποκαλύψεις που μοιραία θα έρθουν, παρά τις προσπάθειες κράτους και παρακράτους.
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, αντιπρόεδρος Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας