Ανεξέλεγκτη η οπαδική βία, αλλά η κυβέρνηση κοροϊδεύει

Ανεξέλεγκτη η οπαδική βία, αλλά η κυβέρνηση κοροϊδεύει

«Οι ΠΑΕ πλέον θα έχουν την ευθύνη να “επιτηρούν” τα μέλη τόσο στους συνδέσμους όσο και στις ιδιωτικές λέσχες φίλων με ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους».

Το «νέο μέτρο», ανάμεσα σε άλλα, που αναμένεται να ανακοινώσει μέχρι το τέλος Μαρτίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είναι τίποτε άλλο από μια σειρά χιλιοειπωμένων αποτυχημένων νόμων, χωρίς ουσιαστική εφαρμογή (και διάτρητων από παντού). Υποτιθέμενα μέτρα για την καταπολέμηση της οπαδικής βίας με διαφορετικά λόγια κάθε φορά, προκειμένου να καταλαγιάζει η οργή της κοινής γνώμης.

Η κοινωνία, η πολιτεία, οι οπαδοί, οι ΠΑΕ, οι παράγοντες, τα ΜΜΕ, όλοι μα όλοι ανεξαιρέτως δηλώνουν σοκαρισμένοι απλώς και μόνο για να αποποιηθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Γιατί αν δεν ήθελαν κάθε φορά να πέφτουν από τα σύννεφα, θα είχαν βρει λύσεις, θα είχαν καταθέσει προτάσεις για να πάρει συγκεκριμένη μορφή η αντιμετώπιση της οπαδικής βίας. Κυρίως, όμως, οι όποιοι νόμοι που ήδη υπάρχουν θα έπρεπε να εφαρμόζονται αυστηρά.

Τι αξία έχουν όταν δεν εφαρμόζονται; Ποιος ο λόγος της αυστηρότητάς τους όταν με δεκάδες νομικίστικα… παραθυράκια και κάθε λογής ελαφρυντικά σχεδόν όλοι οι χούλιγκαν όχι μόνο δεν πάνε φυλακή, έχοντας κλείσει δεκάδες σπίτια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αλλά χαίρονται τη ζωή τους έξω, τρομοκρατούν και καταστρέφουν περιουσίες; Πόσοι κατηγορούμενοι σε υποθέσεις δολοφονίας φιλάθλων, μέσα κι έξω από τα γήπεδα, πήγαν φυλακή; Μετρημένοι στα δάχτυλα…

Ομοιότητες

Από το 1983, όταν είχαμε την πρώτη δολοφονία, του 18άχρονου αθλητή της ποδηλασίας Αρη Δημητριάδη στην περιοχή του Χαριλάου, μέχρι και τη δολοφονία του Αλκη Καμπανού, κατά τραγική ειρωνεία στην ίδια περιοχή, έχουν καταγραφεί συνολικά δώδεκα δολοφονίες οπαδικού χαρακτήρα. Ενδεικτικά και μόνο για να καταλάβουμε το μέγεθος της ατιμωρησίας:

Στη δολοφονία του Μιχάλη Φιλόπουλου το 2007 στην Παιανία υπήρξαν αρχικά 27 κατηγορούμενοι. Από αυτούς καταδικάστηκαν πέντε και άλλοι τέσσερις αθωώθηκαν. Για άλλα οκτώ άτομα οι ποινές τριών έως επτά μηνών ήταν με αναστολή και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι απαλλάχτηκαν. Τελικά στη φυλακή πήγε μόνο ένας, καθώς οι εφέσιμες ποινές δέκα έως δώδεκα ετών που επιβλήθηκαν στους άλλους τέσσερις είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα. Στις 6 Δεκεμβρίου 2007 έγινε γνωστό ότι οι νομικές αποκλίσεις στον τρόπο εξέτασης των υπόπτων από την αστυνομία καθιστούσαν τις καταθέσεις τους άκυρες, παρόλο που ορισμένοι είχαν ομολογήσει. Ετσι η δικογραφία «αδυνάτισε» και πολλοί κατηγορούμενοι παραπέμφθηκαν μόνο για δευτερεύουσες κατηγορίες ενώ άλλοι απαλλάχτηκαν.

Παράλληλα, το υπουργείο Αθλητισμού έκλεισε τότε όλους τους συνδέσμους και επέτρεψε το άνοιγμα ορισμένων εξ αυτών μόνο έπειτα από αυστηρούς ελέγχους ταυτοτήτων και ιστορικού των μελών τους, καθώς θα έπρεπε να έχουν λευκό ποινικό μητρώο. Υπήρξε πρωτοβουλία επίσης να εγκατασταθούν κάμερες παρακολούθησης σε όλα τα στάδια και να αποφασιστεί να επιβάλλονται ακόμη αυστηρότερες κυρώσεις. Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά που αποφασίστηκαν πριν από 15 χρόνια;

• Στην υπόθεση της δολοφονίας του Γιάννη Ρουσάκη στο Ηράκλειο το 2011 ο 30χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία και του επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη, αλλά στο εφετείο τα ισόβια έσπασαν καθώς του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς. Ετσι η ποινή μετατράπηκε σε κάθειρξη 21 χρόνων και 4 μηνών. Οσο για τους συνεργούς του, αφού τους επιβλήθηκαν ποινές 20-30 μηνών με αναστολή, αφέθηκαν ελεύθεροι.

• Στη δολοφονία του φίλου του Εθνικού Κώστα Κατσούλη το 2014 στο γήπεδο του Ηροδότου πέρασαν οκτώ χρόνια μέχρι να καταδικαστούν οι τρεις ένοχοι και αφού πρώτα έγινε σειρά από δίκες και είχε δημιουργηθεί ολόκληρος μηχανισμός συγκάλυψης, όπως πολλές φορές είχε καταγγείλει η οικογένεια του άτυχου φιλάθλου, καθώς οι δράστες κυκλοφορούσαν ελεύθεροι. Παράλληλα ο σημερινός υφυπουργός Λευτέρης Αυγενάκης έτρεχε με τους παράγοντες του Ηροδότου να προστατέψει την ομάδα της εκλογικής του περιφέρειας. Εφτασε σε σημείο να καταθέσει τότε και ερώτηση στη Βουλή, καθώς αγωνιούσε για το ύψος της τιμωρίας της. Ο υφυπουργός που δήθεν καταπολεμάει την οπαδική βία…

• Στην υπόθεση της δολοφονίας του Κύπριου Νάσου Κωνσταντίνου το 2017 στη Θεσσαλονίκη στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν πέντε άτομα. Καταδικάστηκαν τα δύο από αυτά κι επειδή οι ποινές είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα αφέθηκαν ελεύθερα.

• Στην υπόθεση του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι τον Ιανουάριο του 2020 στο εδώλιο κάθισαν οκτώ κατηγορούμενοι. Οι εφέσεις των επτά εξ αυτών είχαν ανασταλτικό χαρακτήρα και αφέθηκαν ελεύθεροι. Μόνο ένας πήγε φυλακή κι αυτός γιατί είχε κι άλλες εκκρεμότητες με τη Δικαιοσύνη.

Τα στοιχεία της ΕΛΑΣ

Σε όλες αυτές τις υποθέσεις αλλά και σε πιο παλιές τα ίδια ακριβώς γίνονταν. Ιδια λόγια, ίδιες ανακοινώσεις, ίδια «τρύπια» μέτρα. Συνολικά, με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΕΛΑΣ, μες στο 2021 σημειώθηκαν περισσότερα από 100 περιστατικά οπαδικής βίας (118 για την ακρίβεια), από τα οποία τα 46 έχουν γίνει μακριά από γήπεδα με ραντεβού οπαδών, ντου σε συνδέσμους ή νυκτερινές «περιπολίες» για να εντοπιστούν ανυποψίαστα θύματα.

Σημειώνεται ότι η δολοφονία Καμπανού σηματοδοτεί τον τρίτο θάνατο οπαδού στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία πέντε χρόνια, ενώ έχουν καταγραφεί και δεκάδες περιστατικά με συμπλοκές, μαχαιρώματα, πυροβολισμούς και τραυματισμούς φιλάθλων και οπαδών. Επίσης, το 2021 έχουν γίνει 72 επεισόδια σε γήπεδα ή γύρω από αυτά.

Για τα περιστατικά βίας μεταξύ φανατικών οπαδών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν συλληφθεί συνολικά εντός του 2021 συνολικά 63 άτομα, που στη συντριπτική πλειονότητά τους μένουν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους και σχεδόν όλες οι ποινές που επιβάλλονται έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα. Κάτι που, όπως υποστηρίζουν υψηλόβαθμα στελέχη της αστυνομίας, οδηγεί σε κλιμάκωση της οπαδικής βίας, η οποία λόγω και της πανδημίας πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Από τις 63 συλλήψεις το 2021, οι 30 αφορούν επεισόδια μέσα ή γύρω από τα γήπεδα και οι υπόλοιπες 33 βίαια περιστατικά στους δρόμους των πόλεων σε άσχετη χρονική στιγμή.

Και το πλέον συγκλονιστικό, όπως αναφέρουν οι αστυνομικοί, είναι πως πλέον σημειώνονται περιστατικά βίας μεταξύ οπαδών ή αναίτιες επιθέσεις χούλιγκαν με συχνότητα δυο τριών φορών την εβδομάδα!

Και προσθέτουν ότι «στο 2022 έχουμε ήδη διαδοχικά περιστατικά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Πέραμα, στον Κορυδαλλό, σε αγώνα της Ριζούπολης , στην Πολίχνη, την Εγνατία κι αλλού. Πολλά από αυτά τα συμβάντα δεν γνωστοποιούνται στις αρχές υπό τον φόβο εκδικητικών ενεργειών».

Εξαρση στους δρόμους το 2022

Η έξαρση της οπαδικής βίας είναι πλέον ανεξέλεγκτη.  Μόνο από την Πρωτοχρονιά μέχρι σήμερα είχαμε:

• Στη Θεσσαλονίκη λίγες ώρες μετά τη δολοφονία του Αλκη ομάδα δέκα ατόμων επιτέθηκε σε δύο αδέρφια 14 και 15 χρονών, έπιασαν τον μικρό και τον χτύπησαν άσχημα ενώ τον ρωτούσαν να τους πει τι ομάδα είναι. Στάθηκε τυχερός γιατί βγήκαν υπάλληλοι του Μακεδονία Παλλάς από το ξενοδοχείο και τον έσωσαν.

• Ραντεβού οπαδών Ιωνικού και Προοδευτικής στη Νίκαια έξω από το κλειστό γυμναστήριο του Πλάτωνα στην Πέτρου Ράλλη. Χούλιγκαν με κουκούλες συγκρούστηκαν στα στενά κρατώντας καδρόνια, στειλιάρια και πέτρες. Περίπου 70 οπαδοί της Προοδευτικής έφτασαν με μηχανάκια έξω από το κλειστό. Βγήκαν από αυτό περίπου 40 οπαδοί του Ιωνικού κι έγινε κόλαση με πολλές υλικές ζημιές.

• Ντου περίπου 100 οπαδών της ΑΕΚ σε σύνδεσμο του Ολυμπιακού στο Πέραμα την ώρα που οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους και παρακολουθούσαν το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ. Εγινε πραγματική μάχη, με καταστροφές και φωτιές σε βιτρίνες, μηχανάκια και αυτοκίνητα και προσαγωγή επτά ατόμων.

• Στη Ραφήνα οπαδοί του Εθνικού ξυλοφόρτωσαν διαιτητή και βοηθό μετά τη λήξη του αγώνα Θύελλα – Εθνικός και τους έστειλαν στο νοσοκομείο. Συνελήφθησαν δύο άτομα, με τον Εθνικό να ρίχνει τις ευθύνες στην αστυνομία και στους γηπεδούχους.

• Πριν από περίπου ένα μήνα η αστυνομία συνέλαβε οπαδούς του Αρη που είχαν πάει στη Ριζούπολη για τον αγώνα της ομάδας τους με τον Απόλλωνα επειδή στα αυτοκίνητά τους είχαν ολόκληρο οπλοστάσιο.

• Την περασμένη Πέμπτη στην Πρέβεζα είχαμε δύο συλλήψεις για οπαδική βία εις βάρος 30χρονου, τον οποίο χτύπησαν και του πήραν μπουφάν και μπρελόκ με διακριτικά της ομάδας του.

• Σε αιφνιδιαστικές αστυνομικές έρευνες έπειτα από επίθεση «οπαδών» σε κατάστημα διασκέδασης στη Θεσπρωτία στις 15/1 βρέθηκε «πολεμικό» υλικό σε συνδέσμους οπαδώνγιάφκες και συνελήφθησαν δύο άτομα.

• Σε εκτεταμένες έρευνες της αστυνομίας σε γραφεία συνδέσμων ομάδων σε διάφορες πόλεις της Ηπείρου βρέθηκαν (18-19/1) σφυριά, ρόπαλα αλλά και αυτοσχέδιες βόμβες μολότoφ.

• Σε κέντρο της Ηγουμενίτσας ομάδα τεσσάρων ατόμων φορώντας full face κουκούλες επιτέθηκε σε 40χρονο κάτοικο χτυπώντας τον με σφυριά, με αφορμή τρεις αθλητικές μπλούζες που ήταν κρεμασμένες στο μπαλκόνι του (24/1).

• Σε έρευνες σε συνδέσμους της Θεσσαλονίκης (3/2) η αστυνομία βρήκε πλούσιο… πολεμικό υλικό, με αποκορύφωμα τον σύνδεσμο οπαδών που έχει τα γραφεία του στο γήπεδο της Τούμπας!

• Στις αστυνομικές έρευνες σε συνδέσμους της Αττικής (4/2) βρέθηκαν δεκάδες πολεμοφόδια (μαχαίρια, στειλιάρια, μολότοφ, σκαπτικά εργαλεία, πτυσσόμενα κλομπ, φωτοβολίδες, κροτίδες κ.λπ.). Μάλιστα στον σύνδεσμο του ΠΑΟΚ στην Ομόνοια η αστυνομία ανακάλυψε… μαχαίρι, τσεκούρι, φωτοβολίδες, ξύλινα κοντάρια και ένα μεταλλικό, ξύλινα καδρόνια με βίδες, κράνη μοτοσικλέτας, σπρέι βαφής διάφορων χρωμάτων, καπνογόνα-βαρελάκια.

• Στις 6 Φεβρουαρίου σε αγώνα ερασιτεχνικών ομάδων στη Χαλκιδική οπαδοί των γηπεδούχων χτύπησαν άγρια τον προπονητή και παίκτες των φιλοξενουμένων. Η ειρωνεία είναι πως πριν ξεκινήσει το παιχνίδι όλοι οι παρευρισκόμενοι στο γήπεδο κράτησαν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Αλκη Καμπανού…

• Την περασμένη Τρίτη καταγγέλθηκε ένα ακόμη περιστατικό με θύμα έναν 17χρονο ποδοσφαιριστή της U19 ομάδας του Αρη. Ο 17χρονος σκόραρε στον αγώνα U19 Αρης – ΠΑΟΚ και έτρεξε προς την κάμερα για να πανηγυρίσει, φιλώντας το σήμα πάνω στη φανέλα της ομάδας του. Υστερα από λίγες ημέρες ο νεαρός δέχτηκε επίθεση έξω από ένα νυχτερινό μαγαζί από εφτά μπράβους καταστημάτων της περιοχής, οι οποίοι σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο πατέρας του τον ρώτησαν εάν είναι «το σκουλήκι που σηκώνει τη φανέλα και φιλά το σήμα» προτού τον ξυλοκοπήσουν άγρια.

Documento Newsletter