Ανεβάζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ανεβάζει το προσφυγικό-μεταναστευτικό η κυβέρνηση Μητσοτάκη

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να χειριστεί οποιαδήποτε ενδεχόμενη όξυνση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού ζητήματος με αφέλεια», ανέφερε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την περίοδο 2015. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι αν αυτές δεν γίνονται εύτακτα και οργανωμένα, βάσει των δυνατοτήτων κάθε χώρας και της διεθνούς μέριμνας, καταλήγουν σε ανθρωπιστικές τραγωδίες, σε ανήμπορους ανθρώπους που «λιάζονται» παρατημένοι σε χωράφια, δρόμους και πλατείες, σε ανθρώπους θύματα επιτηδείων διακινητών και δουλεμπόρων, σε ανθρώπους που άθελά τους εργαλειοποιούνται, ακόμα και ως πολιορκητικός κριός». Αναφερθείς στην τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη-Ερντογάν είπε ότι παρατηρήθηκε συναντίληψη για την διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και πρόσθεσε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις θέσεις της Ελλάδας: «καθαρές εξηγήσεις καθαρές κουβέντες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός θα κάνει εκτεταμένη αναφορά στο προσφυγικό-μεταναστευτικό στην συζήτηση μεθαύριο στην Βουλή -παρότι το αντικείμενο είναι οι πυρκαγιές- στον απόηχο της επίσκεψης στον φράχτη του Έβρου. Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ακόμη: «Έχουμε εκπέμψει πολύ καθαρά μηνύματα, έχουμε σαφές σχέδιο, διαθέτουμε εργαλεία, είμαστε σε συνεργασία με την Ε.Ε. και τις χώρες της Μεσογείου ώστε να επιλύσουμε αποτελεσματικά, δίκαια και ανθρώπινα το όποιο πρόβλημα όποτε παρουσιαστεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση αναγνωρίζει τον διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αν η φύλαξη των συνόρων μετά την εξέλιξη στο Αφγανιστάν αφορά και τους πρόσφυγες ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη χώρα, ενεργό μέλος διεθνών οργανισμών, και σέβεται πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από συμβάσεις που έχει υπογράψει. Στο πλαίσιο αυτό, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το Διεθνές Δίκαιο, αντιμετωπίζουμε τα τελευταία δύο χρόνια το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Ιστορικά, ως Έθνος, έχουμε πολύ μεγάλη εμπειρία και από προσφυγιά και από μετανάστευση».

Documento Newsletter