Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Βαλτική: Η Φινλανδία κατέσχεσε ρωσικό πλοίο – Ναυτικές περιπολίες η Εσθονία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Βαλτική: Η Φινλανδία κατέσχεσε ρωσικό πλοίο – Ναυτικές περιπολίες η Εσθονία
Αυτή η φωτογραφία που παρέχεται από τον Rajavartiosto (Φινλανδική συνοριακή φρουρά) την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, δείχνει το πετρελαιοφόρο Eagle S στη θάλασσα έξω από το Porkkalanniemi της Φινλανδίας. Το Eagle S έπλεε την ίδια ώρα στην περιοχή όπου διακόπηκε η ηλεκτρική σύνδεση Φινλανδίας-Εσθονίας την Τετάρτη. (Rajavartiosto μέσω AP)

Η Εσθονία ξεκίνησε ναυτική επιχείρηση για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων τροφοδοσίας της την Παρασκευή, μετά την ύποπτη δολιοφθορά ενός καλωδίου στη Βαλτική Θάλασσα από πλοίο που ανήκει στον λεγόμενο σκιώδη στόλο της Ρωσίας.

Την Πέμπτη, οι φινλανδικές αρχές κατέσχεσαν το ρωσικό πετρελαιοφόρο Eagle S, αφού η αστυνομία της χώρας ξεκίνησε έρευνα για ύποπτη συμμετοχή του σκιώδους στόλου, μιας ομάδας γερασμένων πλοίων που εμπορεύονται ρωσικά καύσιμα μέσα από περίεργα ιδιοκτησιακά καθεστώτα.

Το Eagle S μετέφερε 35.000 τόνους αμόλυβδης βενζίνης που είχαν φορτωθεί σε ρωσικά λιμάνια. Το δεξαμενόπλοιο είχε επιβραδύνει σημαντικά τη στιγμή που το υποβρύχιο καλώδιο, γνωστό ως Estlink 2, υπέστη ζημιά την ημέρα των Χριστουγέννων, σύμφωνα με δημοσιεύματα φινλανδικών ΜΜΕ.

Τέσσερα άλλα καλώδια τηλεπικοινωνιών μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και μεταξύ Φινλανδίας και Γερμανίας υπέστησαν επίσης ζημιές.

Διαβάστε επίσης: «Υπόγειος πόλεμος» στη Βαλτική – Το ΝΑΤΟ ενισχύει την παρουσία του

«Αποφασίσαμε να στείλουμε το ναυτικό μας κοντά στο Estlink 1 για να υπερασπιστούμε και να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή μας σύνδεση με τη Φινλανδία», δήλωσε ο Εσθονός υπουργός Άμυνας Χάννο Πέβκουρ σε ανάρτησή του στο X.

 

Μιλώντας σε μια πρωινή τοπική ραδιοφωνική εκπομπή, ο Πέβκουρ είπε ότι είχε προτείνει μια κοινή περιπολία με τη Φινλανδία.

«Όχι μόνο με τη Φινλανδία, αλλά με όλους τους συμμάχους μας, πραγματικά. Οι Φινλανδοί το συζητούν σήμερα και πιστεύω ότι θα έρθουν μαζί μας. Επιπλέον, συμφωνήσαμε χθες ότι το ΝΑΤΟ θα εμπλακεί σε στρατιωτικό επίπεδο», είπε.

Η καταστροφή του Estlink 2 είναι το τελευταίο περιστατικό στη Βαλτική Θάλασσα που αφορούσε φθορά της υποθαλάσσιας υποδομής.

«Τρία κρούσματα σε ένα χρόνο δεν μπορούν να είναι τυχαία», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή.

Αυτή η φωτογραφία που παρέχεται από τον Rajavartiosto (Φινλανδική συνοριακή φρουρά) την Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, δείχνει το πετρελαιοφόρο Eagle S, με φόντο και το πλοίο Turva της Φινλανδικής Συνοριοφυλακής στη θάλασσα έξω από το Porkkalanniemi, Φινλανδία. Το Eagle S έπλεε την ίδια ώρα στην περιοχή όπου διακόπηκε η ηλεκτρική σύνδεση Φινλανδίας-Εσθονίας την Τετάρτη. (Rajavartiosto μέσω AP)

 

Όπως δήλωσε ο Στουμπ, η παρουσία του ΝΑΤΟ στην περιοχή θα πρέπει να αυξηθεί.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε είπε ότι μίλησε τόσο με τον Στουμπ όσο και με την Πρωθυπουργό της Εσθονίας Κρίστεν Μίχαλ.

«Το #ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τη στρατιωτική του παρουσία στη Βαλτική Θάλασσα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο X.

Η επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Κάγια Κάλλας είπε ότι ο σκιώδης στόλος της Ρωσίας «απειλεί την ασφάλεια και το περιβάλλον, ενώ χρηματοδοτεί τον πολεμικό προϋπολογισμό της Ρωσίας».

«Θα προτείνουμε περαιτέρω μέτρα, συμπεριλαμβανομένων κυρώσεων, για να στοχεύσουμε αυτόν τον στόλο», πρόσθεσε στο X, ζητώντας την ενίσχυση της συνεργασίας για την προστασία των υποθαλάσσιων καλωδίων.

Πηγή: Politico

Διαβάστε επίσης:

Υεμένη: Μαζικές διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ μετά τα πλήγματα του Τελ Αβίβ με πυραύλους και ντρόουν

Κίνα: Σε θάνατο καταδικάστηκε ο άνδρας που επιτέθηκε με αυτοκίνητο και σκότωσε 35 ανθρώπους

Γάζα: Ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν – Έδιωξε τους ασθενείς και πυρπόλησε τμήματά του

Σεισμός 6,6 Ρίχτερ στις Κουρίλες νήσους

Πολιτική κρίση στη Νότια Κορέα: Νέος υπηρεσιακός πρωθυπουργός – Ο δεύτερος μέσα σε δύο εβδομάδες

Ιράν: Σύλληψη της Ιταλίδας δημοσιογράφου Τσετσίλια Σάλα στην Τεχεράνη

Documento Newsletter