Ανεπαρκείς διά χειρός Αδωνη και Κυριάκου

Ανεπαρκείς διά χειρός Αδωνη και Κυριάκου

Τι μεσολαβεί από τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού τον περασμένο Σεπτέμβρη για επιβαρύνσεις λιγότερες των 2 ευρώ στους λογαριασμούς μέχρι τους χρησμούς του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για το επόμενο «εφιαλτικό ενεργειακό τρίμηνο»; Ευχολόγια, παραχάραξη της πραγματικότητας και μερικές… selfie του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στα σουπερμάρκετ της γειτονιάς του.

Ηταν μόλις πριν από λίγες ημέρες που ο Γεωργιάδης μας χάρισε ακόμη ένα ακρότατο επεισόδιο εμπαιγμού, όταν με τις ταχυδακτυλουργικές εξυπνάδες του εξαφάνιζε το ράλι αυξήσεων στο ρεύμα, που ήδη περνούν στα βασικά αγαθά προκαλώντας ηλεκτροπληξία στα οικονομικά των νοικοκυριών, καλώντας μας απλώς να δεχτούμε ότι «εάν αφαιρέσεις το κόστος ενέργειας από μέσα δεν υπάρχει καμία ακρίβεια στην αγορά, καμία ανατίμηση στα προϊόντα».

Τα καμπανάκια

Μάλιστα, καμία ανατίμηση στα προϊόντα. Καμία, εκτός από αυτές σε κρέας, λαχανικά, φρούτα, ψωμί, καφέ, ελαιόλαδο, γάλα, σοκολάτες, νωπά ψάρια και στα είδη ζαχαροπλαστικής. Καθόλου τυχαία, η περιβόητη συνάντηση των ιδιοκτητών της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη με το Μέγαρο Μαξίμου και οι ζοφερές προβλέψεις του ομίλου για αυξήσεις της τάξεως του 40% το προσεχές χρονικό διάστημα, ακόμη όμως και για προϊόντα που μπορεί να μη φτάσουν καν στα ράφια των σουπερμάρκετ τραυματίζουν βαριά την ήδη τραυματική κυβερνητική διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

Και η λίστα μακραίνει και βαραίνει όταν σε αυτή προσθέτεις τη γενεσιουργό αιτία της κατάστασης. Τις αυξήσεις των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο, καύσιμα και λιπαντικά, καθώς και στο πετρέλαιο θέρμανσης. Τα μέτρα εν είδει «χαρτζιλικιού» που ανακοίνωσε μόλις για τον Δεκέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαιώνουν την έλλειψη σχεδίου και επιτείνουν την αγωνία των καταναλωτών. «Τσακώθηκαν οι Γερμανοί με τους Ρώσους για έναν αγωγό και γι’ αυτό οι Ρώσοι ανέβασαν την τιμή. Με συγχωρείτε, αυτό είναι ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη;» αναρωτήθηκε ο Αδ. Γεωργιάδης. Ο άνθρωπος δηλαδή που υπογράφει φαρδιά πλατιά την ανεπάρκεια και πλήρη ανετοιμότητα της κυβέρνησης να υψώσει το υποτυπώδες τείχος προστασίας στους πολίτες μπροστά στην κόλαση ακρίβειας που ήδη καίει.

Φυσικά και δεν φταίει ο πρωθυπουργός εάν «τσακώθηκαν» οι Γερμανοί με τους Ρώσους. Ούτε όμως είναι η δουλειά του υπουργού Ανάπτυξης και του πολιτικού του προϊσταμένου να κρύβονται πίσω από δικαιολογίες επιπέδου καφενειακών συζητήσεων για τις αιτίες της κρίσης. Και ειδικά όταν η ανεπάρκειά τους εκτείνεται σε όλο το φάσμα της οικονομίας.

Η κυβέρνηση υπαναχώρησε από τις δικές της δεσμεύσεις για την αύξηση μισθού, άφησε άθικτο τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, κατέστησε «εξαίρεση» τους ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. Παράλληλα, χάρισε τη ΔΕΗ σε ιδιώτες και μαζί της ένα κρίσιμο όπλο από τη φαρέτρα της για την άμβλυνση του ράλι ακρίβειας.

Κορόνες και… αυτορρύθμιση

Το πεδίο της οικονομίας αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με την κλασική συνταγή που επιστρατεύεται εδώ και δυόμισι χρόνια. Επικοινωνιακές κορόνες, ωραιοποίηση και συγκάλυψη της κρίσης, αστείες δικαιολογίες που όμως φέρνουν δάκρυα στους πολίτες που τις ακούν. Ακριβώς ό,τι συμβαίνει και με τη διαχείριση της πανδημίας. Με τη διαφορά ότι εδώ δεν υπάρχει η «επιτροπή ειδικών» για να χρεώσει σε αυτήν τις επιλογές της, παρότι οι «ειδικοί» γύρω της φέρουν την πλήρη ευθύνη γι’ αυτές.

Μαζί με τις επιτροπές αποκαλύπτεται πως δεν υπάρχει και ο ιδεοληπτικός «Αγιος Βασίλης» των κυβερνώντων, το περιβόητο «αόρατο χέρι της αγοράς» που θα την αυτορρύθμιζε. Δύο χέρια υπάρχουν μόνο, τα κυβερνητικά, και αυτά είναι σηκωμένα. Παραδομένα στις δεσμεύσεις του πρωθυπουργού σε όλα εκείνα τα συμφέροντα που τον έφεραν στην εξουσία, όμως οι όμηροι τελικά είναι οι πολίτες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter