Ανέμελος αγκαλιά με το χάος

Ανέμελος αγκαλιά με το χάος
«Απέξω εμφάνιση, από μέσα άνεση» έλεγε ένα σλόγκαν παλιάς διαφήμισης που αν θυμάμαι καλά αναφερόταν σε αντρικά εσώρουχα. Τριάντα χρόνια μετά το μότο για τις σωβρακοφανέλες έμελλε να γίνει δόγμα με το οποίο πολιτεύεται ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο ανέµελος Κυριάκος Μητσοτάκης φροντίζει να µη χάνει τίποτε από την άνεσή του σε καιρό µαύρου ζόφου και αν κάτι τον ενδιαφέρει, είναι η εµφάνιση. Η τακτική αυτή που µεταφράζεται κατά καιρούς ως επικοινωνιακή συνταγή είναι στοιχείο της δόµησης του ίδιου του ανθρώπου που κυβερνά τη χώρα. Ο Μητσοτάκης είναι αδιάφορος για όσα συµβαίνουν γύρω του και την αδιαφορία του την αντιλαµβάνεται ως δικαίωµα του αξιώµατος, της καταγωγής του και των προτερηµάτων που πιστώνει στον εαυτό του.

Αν εξαιρέσουµε κάποιους δικτάτορες και τις δυναστείες της Μέσης Ανατολής, δεν θα βρείτε πουθενά ηγέτες να γυρνάνε τις φωτογραφίες τους σε ανέµελες στιγµές σαν το αρνί στη σούβλα. Σε όλη την Ελλάδα καρφώνουν φέρετρα και τον Μητσοτάκη τον καρφώνει ο φακός της κάµερας σε ανθρώπινες στιγµές, που λέει και ο πολιτικός παραγιός Πέτσας.

Είναι ανήθικο και αποτελεί ύβρη η χώρα να καίγεται και ο Μητσοτάκης µετά της κυρίας του να παριστάνει τον Καλιγούλα των social media που χαίρεται γιατί είναι πρωθυπουργός. ∆εν υπήρξε στη χώρα άλλος πρωθυπουργός που να ανήγαγε τον εαυτό του σε ρόλο επιδειξία του αξιώµατος. Ο Μητσοτάκης έχει επιλέξει την πρόκληση ως επιβεβαίωση της εξουσίας του, την οποία πρέπει να χωνέψουν οι υπήκοοι και για τη µορφή που θα έχει και για τη σκληρότητα.

Ο πρωθυπουργός είναι επίσης ο µόνος ο οποίος προέκτεινε τη γενικότερη αντίληψη του κατεστηµένου της εξουσίας περί δηµιουργίας νόµων που τους εξυπηρετούν σε προσωπικό επίπεδο. ∆εν του φτάνει να εξυπηρετεί την τάξη του, πρέπει να εξυπηρετείται ο ίδιος. ∆είτε την ανεµελιά της Πάρνηθας. Αφού έκανε ό,τι έκανε, εγγράφοντας πλείστες παρανοµίες, στη συνέχεια µετέτρεψε µε δήλωσή του ως νόµιµο αυτό που έκανε. Ξαφνικά µας είπε ότι η µετακίνηση εντός των ορίων της Περιφέρειας (Αττικής) είναι νόµιµη, για να απαλείψει την προκλητική παρανοµία του.

Η λειτουργία αυτή του Μητσοτάκη δεν είναι καθόλου λειτουργική ούτε για τον ίδιο. Κανένας δεν γλίτωσε από τα προβλήµατα επειδή πέρασε καλά στις διακοπές. Οσο διαρκεί η πανδηµία η πολιτική της κυβέρνησης έχει απέναντι τον φοβισµένο κόσµο που είναι αντιµέτωπος µε την απειλή της ζωής του. Οταν θα βγούµε από την πανδηµία ο ξενοδόχος θα αρχίσει να µετράει και να χρεώνει. Η ύφεση στο γ΄ τρίµηνο του 2020 είναι 11,7%.

∆εν πρόκειται απλώς για ένα νούµερο αλλά για την αριθµητική αποτύπωση της καταστροφής. Υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν θα ξανανοίξουν και επιχειρηµατίες που θα κληθούν να πληρώσουν τις προσωρινές αναστολές των χρεών τους όταν δεν θα µπορούν να βγάλουν τα προς το ζην. Ταυτόχρονα θα έχει καταπέσει κάθε θεσµική πρόνοια για την προστασία των αδυνάµων. Η προηγούµενη οικονοµική κρίση θα µοιάζει µια κακή ανάµνηση µπροστά σε όσα θα συµβούν.

Εκείνη ακριβώς τη στιγµή της αποτίµησης όσων συµβαίνουν, όσο και να φαίνεται άκαιρο, οι πολίτες θα αρχίσουν να αντιλαµβάνονται και να αποδίδουν στον Μητσοτάκη όσα έκανε την περίοδο της πανδηµίας. Θα θυµηθούν το καταστροφικό (τουριστικό) άνοιγµα των συνόρων και τα ψέµατα που ειπώθηκαν. Οταν δεν θα φτάνει τουρίστας στην Ελλάδα επειδή θα έχει τη φήµη µιας επιβαρυµένης χώρας, θα ανοίξει η συζήτηση για το ποιος πήρε τις εγκληµατικές αποφάσεις.

Οι Ελληνες θα θυµηθούν ποιος τους κατηγορούσε, ποιος τους στρίµωχνε στα κορονολεωφορεία, ποιος έπαιρνε αυθαίρετες και επικίνδυνες πολιτικές αποφάσεις εµφανίζοντάς τες ως επιστηµονικές.

Και τότε θα ανοίξουν και τα διπλά κιτάπια. Τα διπλά και τα τριπλά βιβλία µε τα µαγειρέµατα και τον ΕΟ∆Υ σε ρόλο παλιού ΚΕΕΛΠΝΟ. Θα αποκαλυφθεί ότι εκατοντάδες χιλιάδες πάσχοντες πολίτες έµειναν αβοήθητοι στο σπίτι, χωρίς πρωτόκολλα για την αντιµετώπιση της Covid, ζώντας σε µια συνεχή αγωνία θανάτου. Σήµερα πολλοί από αυτούς, επειδή δεν γνωρίζουν, είναι ικανοποιηµένοι µόνο και µόνο επειδή έχουν επιβιώσει. Σύντοµα όµως θα µάθουν πως υπήρχαν λύσεις και θα µπορούσε να υπάρχει και µέριµνα. Οσα σπίτια θρηνούν θανάτους θα αρχίσουν να αναρωτιούνται αν µπορούσε να αποφευχθεί το µοιραίο.

Αν διαβάσετε σήµερα το πρώτο θέµα του Documento, θα καταλάβετε απέναντι σε τι βρισκόµαστε. ∆ύο διαφορετικά κρατικά συστήµατα καταγραφής καταµετρούν άλλα αντί άλλων. Το ένα δείχνει µισούς νεκρούς από το άλλο. Οπως µαρτυρούν τα επίσηµα έγγραφα, η καταγραφή των τεστ είναι προβληµατική. Γιατροί καταθέτουν ότι δεν βρήκαν τα δικά τους τεστ στο σύστηµα. Πάνω από 250.000 τεστ χαρακτηρίζονται ως απροσδιόριστα και δεν καταφέραµε να βρούµε κάποιον επιστήµονα να µας ερµηνεύσει τι σηµαίνει ο όρος που υποψιάζει για κρούσµατα που κυκλοφορούν ανάµεσά µας.

Κάτω από το βάθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη υπάρχει ένα χάος. Ο πρωθυπουργός φροντίζει να το χρησιµοποιεί για να µπερδεύει τα πράγµατα και κυρίως αυτά που αφορούν συµβάσεις, απευθείας αναθέσεις, λογισµικά και χρήµα που χάνεται στις µαύρες τρύπες περίεργων εταιρειών.

∆εν µιλάµε µόνο για τις συµβάσεις τύπου Σοφίας Νικολάου, η οποία προµηθεύεται ιατρικά είδη από καταστήµατα αµορτισέρ και µποτέ µε εµφανή υπερκοστολόγηση. Μιλάµε για συµβάσεις οι οποίες έχουν απροσδιόριστο έργο, αόριστης περιγραφής. Τι αφορά για παράδειγµα η σύµβαση µε την εταιρεία Palantir (είχε εµπλοκή στο σκάνδαλο Cambridge Analytica), η οποία επεξεργάζεται δεδοµένα για τον κορονοϊό και ενηµερώνει το Μαξίµου; Ποιο είναι το κόστος της σύµβασης και γιατί δεν δηµοσιοποιείται το περιεχόµενό της;

Οταν τραβηχτεί η µαύρη κουρτίνα δεν θα βλέπουµε πλέον θέατρο σκιών αλλά σκελετούς.

Documento Newsletter