«Ανέμελοι» έλεγχοι ενώ υπήρχαν καταγγελίες-φωτιά

«Ανέμελοι» έλεγχοι ενώ υπήρχαν καταγγελίες-φωτιά
Το πρωί την καθύβριζε, το βράδυ την αποθέωνε. Η ξαφνική αλλαγή στάσης του Φουρθιώτη απέναντι στην κ. Στρατινάκη έβαλε σε υποψίες τον καταγγέλοντα που ζητάει μεταξύ άλλων να του γνωστοποιηθούν οι ενέργειες στις οποίες προέβη για την υπόθεσή του η κ. Στρατινάκη, αλλά και οι διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου

Τι λέει η γγ του υπουργείου Εργασίας για την παρουσία της στην εκπομπή του ελεγχόμενου Φουρθιώτη

Η απόλυτη επιβεβαίωση όσων αποκάλυψε το Documento της περασμένης Κυριακής αναφορικά με την κομπίνα που έστησε ο Μένιος Φουρθιώτης μέσω του προγράμματος «Συν-Εργασία» ήρθε τις τελευταίες ημέρες βάσει κυβερνητικών ενεργειών και δηλώσεων. Η κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατείνονται ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση στην έρευνα της υπόθεσης, μολονότι το Documento δημοσιεύει σήμερα το περιεχόμενο της καταγγελίας ενός εκ των εργαζομένων που φέρονται να ενεπλάκησαν εν αγνοία τους στη συγκεκριμένη κομπίνα. Καταγγελία που είχε ήδη γίνει από τα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου.

Ο καταγγέλλων κοινοποίησε ξανά την καταγγελία προ ολίγων ημερών εξαιτίας της απουσίας οποιασδήποτε εξέλιξης στην έρευνα, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων τη γγ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη επειδή «πιθανότατα έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος».

Παρότι η τωρινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διακηρύσσει ότι δεν έχει υπάρξει οποιαδήποτε χρονοτριβή στη διερεύνηση της υπόθεσης, η πραγματικότητα φαίνεται να τη διαψεύδει. Οπως αποκάλυψε το Documento, ένας από τους δήθεν εργαζόμενους των οποίων οι μισθοί ξαφνικά… εκτοξεύτηκαν εντόπισε το όνομά του σε τυχαίο λογιστικό έλεγχο στις λίστες που είχε αποστείλει στον ΕΦΚΑ η εταιρεία Job Productions του Μ. Φουρθιώτη. Παρότι μάλιστα ουδέποτε υπήρξε υπάλληλος της εταιρείας. Τον περασμένο Ιανουάριο, πριν από τρεις ολόκληρους μήνες, προχώρησε σοκαρισμένος από την κομπίνα που τελέστηκε σε βάρος του σε επίσημη καταγγελία στον ΕΦΚΑ. Εδώ και τόσο καιρό όμως δεν είχε υπάρξει κάποια εξέλιξη.

Η αποκαλυπτική καταγγελία προωθήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου προς το Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) και κοινοποιήθηκε στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και πλέον στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της, ο συγκεκριμένος εργαζόμενος τον Φεβρουάριο του 2020, επειδή όπως καταγγέλλει του δόθηκε η υπόσχεση ότι θα προσληφθεί ως δημοσιογράφος, παρέδωσε «διάφορα έγγραφα με ατομικά μου στοιχεία (ταυτότητα, εκκαθαριστικό, αποδεικτικό κατοικίας κ.λπ.) στην εταιρεία Job Productions Μ.ΙΚΕ. Καθώς παρήλθε ένας μήνας χωρίς να κληθώ να υπογράψω νόμιμη πρόσληψη και έχοντας την πεποίθηση ότι μου έδωσαν ψεύτικες υποσχέσεις, ενημέρωσα εγγράφως στις αρχές Μαρτίου ότι δεν επιθυμώ τη συνέχιση της συνεργασίας μας…».

Στη συνέχεια όμως, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΠΕΚΑ, του γνωστοποιήθηκε ότι η επίμαχη εταιρεία είχε δηλώσει ότι τον προσέλαβε τον Φεβρουάριο του 2020, ότι αποχώρησε οικειοθελώς από αυτή την 1η Απριλίου 2020, ενώ υπήρχε και «δήθεν επαναπρόσληψή μου την 5η Μαΐου 2020 που εμφανίζεται (ενδεχομένως) να είναι ενεργή μέχρι σήμερα… Το κυριότερο όμως είναι ότι κατά τους μήνες που τάχα εργαζόμουν για την Job Productions Μ.ΙΚΕ. οι δηλωθείσες μηνιαίες απολαβές μου από τα 743,60 ευρώ εκτοξεύτηκαν στις 6.500 ευρώ και μετά στις 42.299,15 ευρώ, για να μειωθούν ξανά στις 3.936,7 ευρώ». Σύμφωνα με τον καταγγέλλοντα, η απάτη συνεχίστηκε «σε ό,τι τουλάχιστον με αφορά και πιθανότατα και για άλλα άτομα και εταιρείες, αλλά αυτήν τη φορά με μικρότερα ποσά, και πάλι, όμως, απολύτως εικονικά».

«Δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ»

Ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος εργαζόμενος ανέφερε στην καταγγελία του ότι «όλα αυτά τα ποσά είναι παντελώς ψευδή, δεν έχω υπογράψει ποτέ καμία συμφωνία ούτε οποιοδήποτε έγγραφο για τέτοιους εξωπραγματικούς μισθούς, δεν είναι λογικό βάσει της ηλικίας και της προϋπηρεσίας μου να λαμβάνω τέτοιου ύψους μισθούς, δεν έχω συναινέσει ποτέ ούτε προφορικά ούτε με κανένα άλλο τρόπο για να γίνουν αντίστοιχες καταχωρίσεις στον ατομικό λογαριασμό ασφάλισής μου και εννοείται πως δεν έχω λάβει ούτε ένα ευρώ από την Job Productions Μ.ΙΚΕ. όπως αποδεικνύεται από τις αναλυτικές πιστώσεις του μοναδικού τραπεζικού λογαριασμού που τηρώ…».

Ο καταγγέλλων ζητάει επίσης μεταξύ άλλων να του γνωστοποιηθούν οι ενέργειες στις οποίες προέβη η γγ του υπουργείου Εργασίας Αννα Στρατινάκη, αλλά και οι διαπιστώσεις των ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου, «καθόσον πιθανότατα να έχει τελεστεί το αδίκημα της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου και της παράβασης καθήκοντος». Κι αυτό γιατί βάσει του καταγγέλλοντα ο Μ. Φουρθιώτης προσκάλεσε την Αννα Στρατινάκη «στην εκπομπή του, την οποία εκθείαζε, όπως και στη συνέχεια έπραξε σε όλα τα τεύχη της εφημερίδας συμφερόντων του, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ», ενώ λίγο καιρό πριν «σε τηλεοπτική εκπομπή του στράφηκε εναντίον της με απίστευτους ισχυρισμούς και χαρακτηρισμούς, για την ηθική της ακεραιότητα, υπαινισσόμενος ευθέως ότι διαπλέκεται σε πράξεις διαφθοράς».

Στρατινάκη: «Δεν έχει υπάρξει αδράνεια»!

Το Documento επικοινώνησε με την Αννα Στρατινάκη θέτοντάς της το εύλογο ερώτημα «γιατί το υπουργείο άργησε να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη υπόθεση;». Η ίδια μας απάντησε ότι «ούτως ή άλλως, αυτό το πράγμα όταν διαγιγνώστηκε σταμάτησε. Στο πρώτο δείγμα. Κατά δεύτερον, υπάρχει ερώτηση στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που εκκρεμεί. Μόλις δώσει κανονική γνωμοδότηση θα μπορέσουν να προχωρήσουν κανονικά και οι περαιτέρω ενέργειες. Δεν έχει υπάρξει αδράνεια. Πέρασε κανονικά ο νόμος, έχει εφαρμοστεί κανονικά, έχει μπει το πλαφόν, έχουν τρέξει όλες οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, θα τρέξει και η διαδικασία με την εισαγγελία, οπότε δεν υπάρχει κάτι».

Στο ερώτημα «πώς το υπουργείο μπορεί να εισπράξει πίσω αυτά τα χρήματα;» η Αννα Στρατινάκη απάντησε: «Οπως κάνουμε πάντοτε με τα αχρεωστήτως καταβληθέντα. Είναι μια διαδικασία η οποία λειτουργεί κάθε φορά που υπάρχει διαφοροποίηση σε πληρωμή, ανεξαρτήτως του υπουργείου».

«Είχα την υποχρέωση να ενημερώσω»

Λίγες ημέρες ύστερα από ρεπορτάζ που έκανε τον γύρο του διαδικτύου και τον ενέπλεκε στην επίμαχη απάτη, ο Μ. Φουρθιώτης από το βήμα της τηλεοπτικής του εκπομπής αποκαλούσε μεταξύ άλλων την Αννα Στρατινάκη «ντροπή» του υπουργείου Εργασίας, ζητώντας να υποβάλει την παραίτησή της. Είχε μάλιστα στείλει κάμερα έξω από το σπίτι της, κάνοντας λόγο για «χολιγουντιανών διαστάσεων βίλα». Ως αιτία της επίθεσης είχε επικαλεστεί τους χειρισμούς της στο σκάνδαλο με τα vouchers «σκόιλ ελικικού», αν και είχε παρέλθει ιδιαιτέρως σημαντικό διάστημα από όταν αυτό είχε αποκαλυφθεί. Παραδόξως, όμως, λίγες ημέρες αργότερα, στις 14 Φεβρουαρίου 2020, η γγ του υπουργείου Εργασίας παρευρέθηκε στην τηλεοπτική εκπομπή του Μ. Φουρθιώτη, μολονότι ο οικοδεσπότης της ήταν ελεγχόμενος για καραμπινάτη απάτη από την ίδια, δηλαδή από το υπουργείο Εργασίας. Αυτήν τη φορά δεν υπήρχαν βαρείς χαρακτηρισμοί, αφού η Αννα Στρατινάκη αποκαλούνταν «κούκλα», καθώς και «αποτελεσματική και ικανότατη».

Στο ερώτημα του Documento γιατί εμφανίστηκε στην εκπομπή του ελεγχομένου από την ίδια και παρά τα όσα είχαν προηγηθεί η Αννα Στρατινάκη απάντησε ότι «την τελευταία φορά που βγήκα στην εκπομπή τρέχαμε μια εβδομάδα και κάναμε ενημερώσεις στον κόσμο για τις αναστολές εργασίας. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν κι αυτό. Εγώ άλλωστε πέρασα τα βασανιστήρια του Ταντάλου με αυτή την ιστορία. Περάσαμε σε πολύ δύσκολες καταστάσεις. Αλλά ας μείνουμε εδώ. Πάντως η εκπομπή από εκεί που σφυροκοπούσε ζήτησε ουσιαστικά συγγνώμη. Ανεξαρτήτως πάντως της όποιας ανασκευής ή συγγνώμης, εγώ είχα την υποχρέωση να ενημερώσω από οποιοδήποτε Μέσο, γιατί σε εκείνο το χρονικό διάστημα βγήκα παντού. Ανθρώπινα και επαγγελματικά ως δικηγόρος δεν είμαι άνθρωπος που απαντά ούτε με μηνύσεις ούτε με εξώδικα και καταγγελίες. Αφήνω τον χρόνο και τη δημοσιογραφική δουλειά να κρίνουν τι είναι σωστό και τι λάθος».
Στο ερώτημα του Documento τι εννοεί όταν λέει πέρασε τα βασανιστήρια του Ταντάλου η Αννα Στρατινάκη απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας: «Δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Ανθρώπινα ας μείνουμε εδώ».

Καθυστερημένες ενέργειες και «παρακμή»

Η δημοσιογραφική έρευνα του Documento αλλά και οι αποκαλύψεις που μας έκανε ο τέως υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης προκάλεσαν πολιτικό σεισμό. Κι αυτό γιατί ο τέως υπουργός όχι μόνο επιβεβαίωσε την ύπαρξη της κομπίνας –δεν κατονόμασε αλλά φωτογράφισε τον Μ. Φουρθιώτη– αλλά κατήγγειλε ότι αυτή ακριβώς η κομπίνα ήταν η αιτία που ως υπουργός έφερε τροπολογία στη Βουλή προκειμένου να μπει πλαφόν ώστε κανένας ωφελούμενος να μην μπορεί να λάβει περισσότερα από 6.500 ευρώ. Το ακόμη σημαντικότερο βέβαια είναι ότι ο τέως υπουργός κατήγγειλε: «Είμαι έξω φρενών με αυτό τον τύπο. Ηρθε στο υπουργείο με μπράβους και κλοτσούσε πόρτες. Απειλούσε γενικούς γραμματείς».

Οι καταγγελίες του νυν κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ προκάλεσαν τόσο θόρυβο που ανάγκασαν την κυβέρνηση –με πρωτοφανή καθυστέρηση– να τις επιβεβαιώσει. Ετσι, το υπουργείο Εργασίας διαβίβασε στην εισαγγελία τα στοιχεία που αφορούν την εκτέλεση του μηχανισμού «Συν-Εργασία», ενώ στο υπόμνημα συμπεριλαμβάνονται και αναλυτικά στοιχεία και πληρωμές προς τους εργαζόμενους εταιρειών Job Productions Μονοπρόσωπη ΙΚΕ και Party Fm Ραδιοφωνική Ανώνυμη Εταιρεία.

«Λόγω και του θορύβου επισπεύστηκε ο έλεγχος»

Οπως αποκάλυψε το Documento, ο τηλεπαρουσιαστής εκμεταλλεύτηκε ένα κενό που υπήρχε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, με αποτέλεσμα από εκεί που λάμβανε μισθό έως 1.000 ευρώ μηνιαίως, να εμφανίζεται ξαφνικά να λαμβάνει μεικτές μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 80.000 ευρώ. Το ίδιο συνέβη και με πρώην ή νυν συνεργάτες του, με αποτέλεσμα ο Φουρθιώτης να φέρεται ότι έχει λάβει πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από το κράτος, που κάλυπτε το 60% των μισθών. Σε ορισμένες περιπτώσεις εργαζομένων, όπως αποκάλυψε το Documento, δεν δηλώθηκε τραπεζικός λογαριασμός αλλά λογαριασμός της Viva Payment, γεγονός που προκαλεί απορίες σχετικά με το πώς το υπουργείο Εργασίας κατέθετε χρήματα σε έναν λογαριασμό Viva. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Documento, ο τηλεπαρουσιαστής φέρεται να προσπάθησε να δελεάσει τουλάχιστον έναν εργαζόμενο να συμμετάσχει στη φερόμενη απάτη υποσχόμενος ότι θα εισέπραττε κι αυτός 1.000 ευρώ μηνιαίως.

Τις καταγγελίες επιβεβαίωσε μέσω συνέντευξής του στον Ant1 και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος παραδέχτηκε ότι τα χρήματα που πρόλαβε να εισπράξει ο Φουρθιώτης δεν έχουν εισπραχθεί από το δημόσιο καθώς και ότι ο έλεγχος επισπεύστηκε επειδή σημειώθηκε πολύς θόρυβος. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, «έγιναν καταχρήσεις. Η κυβέρνηση όταν ήταν ο κ. Βρούτσης υπουργός έφερε νόμο που έθεσε ένα ανώτατο όριο στις πληρωμές. Ενα πλαφόν. Αντιμετωπίστηκε αυτό το θέμα νομοθετικά από τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια για τη συγκεκριμένη υπόθεση εγώ ο ίδιος αρνήθηκα να κάνω πληρωμές. Είχε στείλει (σ.σ.: ο Μ. Φουρθιώτης) εξώδικο στο υπουργείο αργότερα. Αρνήθηκα να πληρώσουμε την περίοδο εκείνη που ήθελε ο συγκεκριμένος τηλεπαρουσιαστής να πληρωθεί κι αυτός και οι συνεργάτες του… Εστειλα το θέμα και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο θα απαντήσει εντός των ημερών. Από εκεί και πέρα είχε δοθεί εντολή στην υπηρεσία γενικότερα να διερευνηθεί το θέμα “Συν-Εργασία” και προφανώς λόγω και του θορύβου που έγινε τις τελευταίες ημέρες επισπεύστηκε ο έλεγχος ως προς το συγκεκριμένο θέμα».

 

«Κατά τους μήνες που τάχα εργαζόμουν για την Job Productions Μ.ΙΚΕ. οι δηλωθείσες μηνιαίες απολαβές μου από τα 743,60 ευρώ εκτοξεύτηκαν στις 6.500 ευρώ και μετά στις 42.299,15 ευρώ, για να μειωθούν ξανά στις 3.936,7 ευρώ»
Καταγγέλλων

 

 

«Δεν έχει υπάρξει αδράνεια. Πέρασε κανονικά ο νόμος, έχει εφαρμοστεί κανονικά, έχει μπει το πλαφόν, έχουν τρέξει όλες οι κινήσεις που έπρεπε να γίνουν, θα τρέξει και η διαδικασία με την εισαγγελία, οπότε δεν υπάρχει κάτι»
Αννα Στρατινάκη
Γενική γραμματέας υπουργείου Εργασίας

 

 

 

Documento Newsletter