«Δεν υπάρχει κάποιο θέμα με τον κ. Βορίδη και μάλιστα διατυπώνει απόψεις του, που είναι ήδη γνωστές, πριν καν γίνει υπουργός Επικρατείας, στην κυβέρνηση αυτής της τετραετίας. Και οι ενστάσεις του είναι γνωστές και ως προς το νομικό και ως προς το ουσιαστικό σκέλος. Από εκεί και πέρα οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα, ότι το νομοσχέδιο είναι απολύτως συνταγματικό» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τις δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, που έχει θέσει στη δημόσια σφαίρα ζήτημα συνταγματικότητας, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο.
Υπενθυμίζεται ότι ο Μάκης Βορίδης έβαλε το ζήτημα περί συνταγματικότητας και στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε πριν λίγες μέρες. Χαρακτηριστικά, σημείωσε ότι «διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία».
Στοιχεία αδυναμίας και φόβου στο Μαξίμου
Το Μαξίμου είναι θορυβημένο από τις πολλαπλές αντιδράσεις δεκάδων γαλάζιων βουλευτών, και για αυτό πέφτει σε πολλές αντιφάσεις, που δείχνουν την αμηχανία που επικρατεί. Για παράδειγμα είναι παράδοξο, να παραμένει μέλος μίας κυβέρνησης, ένας υπουργός και μάλιστα Επικρατείας, που θέτει ζητήματα συνταγματικότητας για ένα νομοσχέδιο που έχει χαρακτηριστεί και ως «προσωπικό στοίχημα» του πρωθυπουργού. Όμως, επειδή ο Μητσοτάκης δεν θέλει σε καμία περίπτωση να αποτυπωθεί μία οργανωμένη πολιτική διαφωνία εναντίον του στη Βουλή, έχει δώσει την επιλογή της αποχής, που χαρακτήρισε ως «αξιοπρεπή στάση».
Παράλληλα, σε ότι αφορά το κομμάτι της συνταγματικότητας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο, το οποίο για να έρθει στο υπουργικό συμβούλιο και για να εγκριθεί, προφανώς εξετάστηκε πλήρως η συνταγματικότητά του, από όλες τις νομικές υπηρεσίες. Επίσης, δεν έχουν ακουστεί αντιρρήσεις, αντιδράσεις, σχεδόν από το σύνολο του νομικού κόσμου».
«Δύο μέτρα και δύο σταθμά»
Την στιγμή που το Μαξίμου καλύπτει πλήρως τον Μάκη Βορίδη, σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να μην είναι την επόμενη μέρα τη ψήφισης του νομοσχεδίου, στο κυβερνητικό σχήμα, ανοιχτά είναι όλα τα σενάρια για άλλα μέλη της κυβέρνησης (υφυπουργοί), που δεν θα στηρίξουν το νομοσχέδιο.
Χαρακτηριστικά, σε σχετική ερώτηση ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε ότι «ας δούμε πως θα τοποθετηθούν τα μέλη της ελληνικής Βουλής, κάποια εκ των οποίων είναι υπουργοί και υφυπουργοί. Να δούμε την ψηφοφορία. Ας μην προδικάζουμε. Ο πρωθυπουργός έχει δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις ως προς την αυξημένη θεσμική υποχρέωση όσων μετέχουν στο υπουργικό. Είμαστε αισιόδοξοι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα γίνει νόμος του κράτους και θα προχωρήσουμε παρακάτω».
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπουγάς θα επιλέξει την οδό της αποχής, ενώ στα «όριά» της φαίνεται να είναι και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφαλά, η οποία δεν θα στηρίξει σύμφωνα με πληροφορίες το νομοσχέδιο.
Διαβάστε επίσης: ΣΥΡΙΖΑ: Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει νομοσχέδιο ως αντισυνταγματικό και παραμένει στη θέση του