Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα

Ανδρουλάκης στη ΔΕΘ: Στόχος του ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτο κόμμα

«Ένα κόμμα που είναι δεύτερο σήμερα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ο επόμενός του στόχος του είναι να είναι πρώτο κόμμα» . Το επεσήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υποψήφιος εκ νέου για την ηγεσία του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη συνέντευξη στα ΜΜΕ που έδωσε την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2024, στο πλαίσιο της 88ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Με έμφαση ανέφερε ότι ακολουθεί τον δρόμο του προσκηνίου , θέλοντας προφανώς να αφήσει αιχμές για διαφορετικές επιλογές , ενώ σημείωσε ότι ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ από άλλους χώρους, τα τελευταία δυο χρόνια. Όπως είπε αυτό είναι μονόδρομος αν θέλει το ΠΑΣΟΚ να πρωταγωνιστήσει. «Οποιοσδήποτε άλλος δρόμος», σημείωσε, «θα είναι δώρο στη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη». Τόνισε ότι ο λαός θέλει μια κεντροαριστερά προοδευτική, αξιόπιστη «και όχι ένα συνονθύλευμα φιλοδοξιών παλιών και νέων πρωταγωνιστών».

Χαρακτήρισε ως «το πιο σύντομο ανέκδοτο» το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης της ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με σενάρια για κοινά ψηφοδέλτια ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές τόνισε ότι κάτι τέτοιο θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης και μίλησε για σενάρια που τα διακινούν όσοι επιδιώκουν να διασωθούν.

Μια μέρα πριν, την Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2024, κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ, ο Νίκος Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ θα είναι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση». Προέβαλε μάλιστα το «Προοδευτικό Σχέδιο για την Πατρίδα», όπως το χαρακτήρισε ο Νίκος Ανδρουλάκης, που βασίζεται σε επεξεργασμένες και στοχευμένες προτάσεις του ΠΑΣΟΚ σε όλα αυτά τα μέτωπα. Όπως τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης αυτό το σχέδιο αποτελεί «απάντηση σε όσους προσπαθούν να κρατήσουν με νύχια και με δόντια τον Κ. Μητσοτάκη στην εξουσία, κραυγάζοντας ότι στη χώρα δεν υπάρχει εναλλακτική πολιτική πρόταση και πως ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι δήθεν κυβερνητικός μονόδρομος (…)».

Πρόκειται για 8 εθνικούς στόχους του ΠΑΣΟΚ που αναλύονται ως εξής:

1. Ισχυρή Ελληνική Περιφέρεια

-Γενναία μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ορεινές, μειονεκτικές και παραμεθόριες περιοχές.

– αύξηση (50%) του επιδόματος στους δικαιούχους μόνιμους κατοίκους ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, μαζί με την αύξηση της έκπτωσης φόρου για το δεύτερο παιδί και άνω

-ενίσχυση των δημοσίων υποδομών σε όλη τη χώρα, δίκτυα σύγχρονων μεταφορών, όπως ο σιδηρόδρομος, και ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία προάγουν την πράσινη μετάβαση, τη διασύνδεση και την παραγωγική αναβάθμιση.

-ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στον αναπτυξιακό προγραμματισμό και μέτρα όπως η απόδοση του τέλους ανθεκτικότητας και μέρους του ΕΝΦΙΑ στην τοπική αυτοδιοίκηση.

2. Η πρόσβαση στη φθηνή και ποιοτική κατοικία για όλους τους Έλληνες και

ιδιαίτερα τη νέα γενιά

-Αναλογική μείωση των φόρων σε συνάρτηση με τον χρόνο διάθεσης των κλειστών ακινήτων στο δημόσιο απόθεμα κατοικιών. Και το ενοίκιο πάντα με πλαφόν.

– στεγαστικό πρόγραμμα δημιουργίας χιλιάδων νέων κοινωνικών κατοικιών από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

-Άμεση κατάργηση της Χρυσής Βίζας.

-Οι Δήμοι να αναλάβουν την αρμοδιότητα καθορισμού της φέρουσας ικανότητας για

έκδοση νέων αδειών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

-Επαναφορά της φορολογικής έκπτωσης τόκων στεγαστικών δανείων για νοικοκυριά που

επιθυμούν να αποκτήσουν την πρώτη τους κατοικία, με συγκεκριμένα κριτήρια και πλαφόν ως προς τα τετραγωνικά του ακινήτου, το εισόδημα του νοικοκυριού και το ύψος του δανείου.

3. Ένα σύγχρονο Κοινωνικό Κράτος

– αυτοτελή φορολόγηση των αμοιβών των ιατρών

– ισχυρό και ενιαίο σύστημα Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας υπό δημόσια εποπτεία.

-Νέος χάρτης υγείας, με αξιοκρατικά κριτήρια, με επαρκώς στελεχωμένο νοσοκομείο σε κάθε μεγάλο νησί. Μονάδα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας με πλήρη στελέχωση για τα μικρότερα νησιά και διασύνδεση με το πλησιέστερο νοσοκομείο.

-επανασύσταση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας

– αύξηση της δημόσιας δαπάνης για την παιδεία ώστε να φτάσει σταδιακά στον μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, πιστοποίηση ξένης γλώσσας και ηλεκτρονικών υπολογιστών έως τη Γ’ Γυμνασίου, στήριξη του ολοήμερου νηπιαγωγείου και δημοτικού , προτεραιότητα την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τη Διά Βίου Μάθηση με σύνδεση με τις σύγχρονες ανάγκες της οικονομίας.

-στήριξη της ειδικής εκπαίδευσης,

4. Μέτρα-ασπίδα έναντι της ακρίβειας

-Θέσπιση Ενιαίας Αρχής Καταναλωτών.

-Ουσιαστικός έλεγχος στα υψηλά ποσοστά κέρδους από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

-Έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών μεγάλων επιχειρήσεων,

– Εκτακτη μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής

 

5. Αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος των πιο ευάλωτων και των μεσαίων

Στρωμάτων

-Τιμαριθμική αναπροσαρμογή της φορολογικής κλίμακας, ώστε να προστατεύονται, πραγματικά, οι όποιες αυξήσεις στα εισοδήματα από τον πληθωρισμό.

-Επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από τις τριτοβάθμιες οργανώσεις των εργαζομένων και των εργοδοτών.

-Επέκταση και καθολική ισχύ των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

-Νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους, τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας

-Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς και αναμόρφωση της εισφοράς αλληλεγγύης με

σταδιακή της μείωση, ώστε να μην πηγαίνουν χαμένες για 600.000 συνταξιούχους οι

έτσι και αλλιώς αναιμικές αυξήσεις που δίνονται κάθε χρόνο.

6. Νέο παραγωγικό πρότυπο με ισχυρό Πρωτογενή Τομέα.

– Βιώσιμο παραγωγικό πρότυπο «Made in Greece», με έμφαση στην εγχώρια προστιθέμενη αξία, με συνέργειες του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού. Κράτος στρατηγείο, που επενδύει στις απαραίτητες υποδομές και βάζει κανόνες στην αγορά. «Είναι ο μόνος τρόπος για να μειώσουμε το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και να επιτυγχάνουμε τα αναγκαία πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς όμως να αποστερούμε πόρους από την οικονομία».Σε αυτό το σχέδιο, πρωταγωνιστής είναι ο πρωτογενής τομέας. Είναι πολύ σημαντικό για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας, να επενδύσουμε στα «εθνικά μας προϊόντα».

-Μείωση του κόστους παραγωγής τα επόμενα χρόνια στον πρωτογενή τομέα: Με τις ενεργειακές κοινότητες Δήμων, αγροτών, κτηνοτρόφων, μεταποιητών και συνεταιρισμών, για δωρεάν ενέργεια χωρίς να πληρώνουν χιλιάδες ευρώ κάθε μήνα και πώληση πάλι στο δίκτυο της ενέργειας που περισσεύει ώστε να εξοικονομήσουν πόρους από τους άλλους συντελεστές παραγωγής, όπως τα λιπάσματα, τις ζωοτροφές, τα φάρμακα.(…)«Τι από όλα αυτά έκανε η Νέα Δημοκρατία; Τίποτα. Αφήσαμε τον λιγνίτη για να πάμε σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όχι για να τις πάρουν στα χέρια τους πέντε μεγάλοι ολιγάρχες και να βγάζουν και από εκεί δισεκατομμύρια, αλλά για να πάμε σε μία βιώσιμη κυκλική οικονομία στα πρότυπα όλων των χωρών του Νότου.Δεν δίνουν όρους σύνδεσης στους παραγωγούς γιατί δεν έχουν, -όπως λένε-, σύγχρονο δίκτυο. Να φτιάξουμε σύγχρονο ενεργειακό δίκτυο ώστε να παράγουν και να καταναλώνουν τη δική τους ενέργεια. Τέρμα οι μπιζνες και οι κατά προτεραιότητα όροι σύνδεσης μόνο για τους ισχυρούς. Ας βάλουμε στο επίκεντρο την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας και του κόστους παραγωγής».

– Εθνικό Σχέδιο για τη διαχείριση υδάτινων πόρων για να αντιμετωπίσουμε την ολοένα και κλιμακούμενη λειψυδρία. Με μικρά φράγματα και αρδευτικά δίκτυα σε όλη την Ελλάδα.

– επαναδιαπραγμάτευση του Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και μηδενική ανοχή σε πρακτικές παράνομων ελληνοποιήσεων.

7. Έμπρακτη στήριξη στις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις

«-Έχουμε καταθέσει και επιμένουμε στην πρόταση νόμου, που φέραμε στη Βουλή, για το ιδιωτικό χρέος. Πρέπει να υπάρξει μία δίκαιη ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων προς την εφορία και τον ΕΦΚΑ σε πραγματικές 120 δόσεις και όχι η κοροϊδία που έγινε πέρυσι. Πάντα, μαζί με τη θέσπιση κινήτρων για τους συνεπείς. Ενδεικτικό της δεινής κατάστασης που επικρατεί είναι ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο πρώτο πεντάμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 22%, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι.

-Τέλος, όπως έχω πει πολλές φορές, στηρίζουμε τη δημιουργία ειδικών καναλιών χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αποκλειστικά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις,

παράλληλα με τη θεσμοθέτηση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να σταματήσει επιτέλους ο άτυπος αποκλεισμός τους από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα».

8. Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στους Θεσμούς και τη Δικαιοσύνη

«Ο κ. Μητσοτάκης το 2019 εγκαινίασε ένα συγκεντρωτικό μοντέλο εξουσίας, που βαφτίστηκε «επιτελικό κράτος». Αυτό το μοντέλο απέτυχε παταγωδώς και εξέθεσε πολλές φορές διεθνώς την πατρίδα μας. Ένας μηχανισμός εξουσίας για την εξουσία με το πελατειακό κράτος να πρωταγωνιστεί, με φαινόμενα που είχαμε ξεχάσει για δεκαετίες. Αυτό το μοντέλο εξουσίας είναι ο βασικός αντίπαλος της Δημοκρατικής Παράταξης.

Όπου υπάρχει συγκεντρωτισμός, βρίσκει έδαφος να αναπτυχθεί η αδιαφάνεια, η αναξιοκρατία και η διαφθορά. Κάποιοι έχουν την αίσθηση της παντοδυναμίας και δεν υπολογίζει θεσμικά αντίβαρα.Ενδεικτικό για το μέγεθος της αδιαφάνειας είναι ότι σήμερα 3 στις 4 συμβάσεις του Δημοσίου γίνονται με απευθείας ανάθεση. Το σκάνδαλο των υποκλοπών είναι μία κηλίδα στην διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και οργάνωσαν το παρακράτος και συγκάλυψαν το παρακράτος της παρέας του Μαξίμου που αποτελεί ωμή καταπάτηση του κράτους δικαίου.

Για τη Δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ισχυρό κράτος δικαίου, χωρίς ένα δημοκρατικό σύστημα διακυβέρνησης που προάγει τη λογοδοσία, τη συναίνεση, τον σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα και τις Ανεξάρτητες Αρχές. Αυτές που πολέμησε η Νέα Δημοκρατία. Αυτές που ιδρύσαμε εμείς γιατί πιστεύουμε στην Ελλάδα, που σέβεται τους πολίτες της, τον κόπο και τις θυσίες τους.

Πάνω από όλα όμως, οι πολίτες απαιτούν διάκριση των εξουσιών, μια πραγματικά ανεξάρτητη από την εκτελεστική εξουσία, Δικαιοσύνη. Δεν τη βλέπουν, έχουν απογοητευτεί, έχουν απελπιστεί.

Μια Δικαιοσύνη που έχει χρέος να ρίξει άπλετο φως στην τραγωδία των Τεμπών.

Με βάση το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε στη Βουλή αίτημα σύστασης προανακριτικής αλλά αρνήθηκε η Νέα Δημοκρατία καταχειροκροτώντας τον κ. Καραμανλή.

Κύριε Μητσοτάκη, εμείς οραματιζόμαστε μια Δικαιοσύνη που δεν θεωρεί απλό πλημμέλημα την παρακολούθηση του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Σκεφτείτε, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, τι μήνυμα στέλνει μια τέτοια απόφαση, εντός και εκτός Ελλάδος.

Το ΠΑΣΟΚ θα πάρει πρωτοβουλία στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση ώστε η

επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην γίνεται από την κυβέρνηση. Είναι ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των παθογενειών (…)».

Διαβάστε επίσης

Μύλος με Μυλωνάκη στο Μαξίμου: Φουντώνουν οι φήμες για «εκπαραθύρωση» και επιστροφή Γεραπετρίτη

Ντόμινο αποχωρήσεων από την επιτροπή για τα Όσκαρ: Παραιτήθηκε και ο Νίκος Πλατύραχος – Τι δήλωσε στο Documento

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Νέα καρφιά Κακλαμάνη: Δεν θα «υφίσταντο» Λατινοπούλου και Βελόπουλος αν η ΝΔ ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο

Παίζει με τις λέξεις ο Μητσοτάκης: Βάφτισε… αναπροσαρμογή τις αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Η λειψυδρία «όχημα» για αυξήσεις στους λογαριασμούς νερού

Τροπολογία για ημέτερους: Έρχεται αναδρομική διαγραφή προστίμων της εφορίας σε βάθος 10ετίας – Πώς «έθαψαν» την ένσταση του Documento

Τζον Μπον Τζόβι: Η στιγμή που ο θρύλος της ροκ αποτρέπει γυναίκα να πέσει από γέφυρα (Video)

Ντέγιαν Λόβρεν: Φινάλε στις μεταγραφές για τον ΠΑΟΚ – Πώς έκλεισε το deal στο… 90′ της προθεσμίας

Καιρός: Από την Atena στην Boris με… παρένθεση την Πέμπτη – Τι ακολουθεί τα επόμενα 24ωρα

Με καπέλο… «Τραμπ 2024» εμφανίστηκε ο Τζο Μπάιντεν – Το «παρασκήνιο» πίσω από τη φωτογραφία που έγινε viral

Και από τη… μίζα ξίγκι στο ΕΣΥ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter