Ανδρέας Βεσάλιος: Στο «σφυρί» το διάσημο βιβλίο του πατέρα της ανατομίας

Ανδρέας Βεσάλιος: Στο «σφυρί» το διάσημο βιβλίο του πατέρα της ανατομίας

Μια «συναρπαστική» έκδοση του «De Humani Corporis Fabrica Libri Septem», που εκτιμάται ότι αξίζει έως και 1 εκατομμύριο λίρες, θα πωληθεί σε δημοπρασία για πρώτη φορά, από τότε που οι μελετητές ανακάλυψαν ότι είχε σχολιαστεί από τον ίδιο τον Ανδρέα Βεσάλιο.

Όταν ο κορυφαίος γιατρός της Αναγέννησης έγραψε το magnum opus του για την ανθρώπινη ανατομία το 1543, άλλαξε ριζικά τη μελέτη της ιατρικής και έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι επιστήμονες ερευνούν τον κόσμο.

Το βιβλίο των 800 σελίδων πωλήθηκε τελευταία φορά το 2007 για περίπου 8.500 λίρες, στον Δρ Γκέραλτ Βογκρίντσις, έναν συνταξιούχο Καναδό παθολόγο και λάτρη της ιατρικής ιστορίας, ο οποίος συλλέγει παλιά σχολιασμένα ιατρικά βιβλία.

Ο Βογκρίντσις παρατήρησε ότι ολόκληρο το κείμενο, που χάρισε στον Βεσάλιο τη φήμη του «πατέρα της σύγχρονης ανθρώπινης ανατομίας», σχολιάστηκε έντονα στα λατινικά από την αρχή μέχρι το τέλος, με ασυνήθιστες διαγραμμίσεις παραγράφων, μικροσκοπικές τροποποιήσεις στα σχέδια, διορθώσεις στίξης και ορθογραφικών λαθών. «Ήταν αξιοσημείωτο», δήλωσε.

«Υπήρχαν πολλές σελίδες που ήταν γεμάτες με σχολιασμούς και συχνά όσα γράφονταν στο περιθώριο, διαγράφονται και ξαναγράφονταν. Δεν ήταν κάτι που θα έκανε συνήθως ένας σχολιαστής, ο οποίος υπογραμμίζει και κάνει σημειώσεις στο περιθώριο για να τονίσει σημαντικές πληροφορίες. Αυτό που έκανε αυτό το άτομο, ήταν να ξαναγράψει το βιβλίο», πρόσθεσε.

Μη μπορώντας να διαβάσει λατινικά, ο Βογκρίντσις αποφάσισε να συγκρίνει τη γραφή του σχολιαστή με άλλα γνωστά παραδείγματα της γραφής του Βεσάλιου, αναφέρει ο Guardian.

Όταν παρατήρησε ότι περισσότερες από 100 λέξεις φάνηκαν να ταιριάζουν, επικοινώνησε με τον ειδικό επί του θέματος στο Κέντρο Ιστορίας της Ιατρικής του UCL, ο οποίος διάβασε και μελέτησε τους σχολιασμούς – και επιβεβαίωσε ότι όντως οι σημειώσεις έγιναν από τον Βεσάλιο.

Ποιος ήταν ο Ανδρέας Βεσάλιος

Το πλήρες όνομά του ήταν Ανδρέας Βίτινκ φαν Βέζελ. Γεννήθηκε το 1514 στις Βρυξέλλες, όπου ο πατέρας του εργαζόταν ως γιατρός του Γερμανού αυτοκράτορα Κάρολου Ε’.

Σπούδασε ιατρική στη Λουβέν και στο Παρίσι και έγινε αυτοκρατορικός γιατρός στη Ισπανία.

Το 1537 έδωσε εξετάσεις για τη θέση του καθηγητού Ανατομικής και Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβας στην Ιταλία, το οποίο θεωρείτο τότε η καλύτερη ιατρική σχολή του κόσμου.

Όχι μόνο πέτυχε την υψηλότερη διάκριση, αλλά ξεκίνησε άμεσα να διδάσκει χειρουργική και ανατομία, παρόλο που ήταν μόλις 23 ετών.

Το πάθος του για την ανατομία είχε σαν αποτέλεσμα τη συγγραφή, πριν από πέντε αιώνες, του μνημειώδους «De Humani Corporis Fabrica Libri Septem», ένα επτάτομο έργο που αποτελεί «φάρο» της ιατρικής επιστήμης μέχρι σήμερα.

Ετικέτες

Documento Newsletter